Τεράστιο πλήγμα στο Σίτι από τις τράπεζες
Οι μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες του κόσμου δεν πρόκειται να αλλάξουν τα σχέδια τους για να μεταφέρουν δισεκατομμύρια δολάρια και χιλιάδες θέσεις εργασίας εκτός της Μεγάλης Βρετανίας, ακόμη και αν το Λονδίνο αποφασίσει τελικά να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό δήλωσαν ανώτατα στελέχη τραπεζών, σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του Financial News.
Σε μία κίνηση που αποτελεί τεράστιο πλήγμα για το Σίτι, τουλάχιστον οκτώ από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες του Λονδίνου, συμπεριλαμβανομένων των Bank of America Merrill Lynch, Citigroup, Goldman Sachs και JPMorgan, δηλώνουν ότι θα μεταφέρουν σημαντικό κομμάτι των λειτουργιών τους στην ηπειρωτική Ευρώπη, ανεξαρτήτως του πώς θα εξελιχθεί το brexit.
Οι κινήσεις αυτές θα επιφέρουν ισχυρό πλήγμα στο Σίτι και στο στάτους του ως παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο. Οι τράπεζες ήδη ετοιμάζονται να μεταφέρουν δισεκατομμύρια δολάρια από το Λονδίνο σε χώρες της ΕΕ, μετά το Brexit. Μεταξύ του, η Deutsche Bank ετοιμάζεται να μεταφέρει 400 δισ. δολάρια στη Φρανκφούρτη και η JPMorgan άλλα δισ. δολάρια στη γερμανική πόλη, επίσης.
«Όλα έχουν δρομολογηθεί. Από τη στιγμή που το αεροπλάνο είναι στο διάδρομο απογείωσης, δεν υπάρχει γυρισμός», δηλώνει στο Financial News επικεφαλής μεγάλης επενδυτικής τράπεζας στο Σίτι. Ο επικεφαλής άλλης επενδυτικής τράπεζας με σημαντική παρουσία στο Λονδίνο τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αντιστραφεί το σχέδιο. «Έχουμε ξοδέψει χρήματα γι’ αυτό, έχουμε φτιάξει τις δομές. Το προσωπικό που έχει μεταφερθεί εκτός δεν πρόκειται να επιστρέψει στο Λονδίνο», υπογραμμίζει.
Οι δέκα μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες έχουν ήδη ξοδέψει τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο στερλίνες για να προετοιμαστούν για την επικείμενη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Αυτό το νούμερο είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί περισσότερο και το Λονδίνο τελικά να γίνει ένα πολύ μικρότερο χρηματοοικονομικό κέντρο από αυτό που ήταν, ανεξάρτητα με το πώς θα εξελιχθεί το Brexit.
Σύμφωνα με έρευνα της λογιστικής εταιρείας, EY, που δόθηκε προ ημερών στη δημοσιότητα, τουλάχιστον 7.000 θέσεις εργασίας αναμένεται να φύγουν από το Λονδίνο. Ο χρηματοοικονομικός τομέας απασχολούσε 1,1 εκατ. άτομα στη χώρα το 2017 και συνέβαλε στο βρετανικό προϋπολογισμό με 119 δισ. στερλίνες ή 6,5% του ΑΕΠ.
Όσον αφορά σε θέσεις εργασίας, η Goldman Sachs θα μετακινήσει 700 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη λόγω του brexit, η Morgan Stanley θα μεταφέρει 50 τραπεζίτες στη Φρανκφούρτη, ενώ μετακινήσεις εργαζομένων έχουν ήδη ζητήσει οι Deutsche Bank, BNP Paribas, Credit Agricole, Societe Generale και UBS.
Και αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς το Brexit θα φέρει αλλαγές και στον τρόπο που κάνουν προσλήψεις οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες.