Η γερμανική οικονομία θα χρειαστεί έως και 368.000 μετανάστες ετησίως μέχρι το 2040
Η γερμανική οικονομία θα χρειαστεί εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες ετησίως για να αντιμετωπίσει τον αρνητικό αντίκτυπο της γήρανσης της κοινωνίας της, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που τροφοδοτεί μια ολοένα και πιο έντονη συζήτηση για το θέμα.
Η έκθεση του Bertelsmann Stiftung που δημοσιεύθηκε την Τρίτη ανεβάζει την απαιτούμενη ετήσια εισροή σε 288.000 εργαζόμενους μέχρι το 2040, σε ένα σενάριο στο οποίο οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι θα αρχίσουν να εργάζονται επίσης περισσότερο.
Μέχρι και 368.000 μετανάστες ετησίως
Εάν αυτές οι υποθέσεις δεν υλοποιηθούν, μπορεί να χρειαστούν έως και 368.000 μετανάστες για να μην συρρικνωθεί σημαντικά το εργατικό δυναμικό και να μην παραλύσει η γερμανική ανάπτυξη.
Αυτό συγκρίνεται με τη μέση καθαρή μετανάστευση των περίπου 600.000 κατά τη δεκαετία έως το 2023, η οποία περιλάμβανε τους πολέμους στη Συρία και την Ουκρανία. Την προηγούμενη δεκαετία παρατηρήθηκε μέση εισροή περίπου 136.000 ατόμων ετησίως, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg που βασίζονται σε αριθμούς της στατιστικής υπηρεσίας Destatis.
«Η δημογραφική αλλαγή, η οποία θα θέσει μεγάλες προκλήσεις για τη γερμανική αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια με τη συνταξιοδότηση των baby boomers, απαιτεί επίσης μετανάστευση», δήλωσε η Susanne Schultz, εμπειρογνώμονας σε θέματα μετανάστευσης στο Bertelsmann Stiftung.
«Φυσικά, προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη του εγχώριου εργατικού δυναμικού -τόσο των γηγενών όσο και των ήδη μεταναστών- και στην αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας. Αλλά αυτό από μόνο του δεν θα είναι αρκετό για να καλύψει τη μελλοντική ζήτηση εργασίας μέχρι το 2040».
Η έκθεση έρχεται καθώς η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόωρες εκλογές στις αρχές του επόμενου έτους, με την παρατεταμένη στασιμότητα της οικονομίας και τη μετανάστευση να αποτελούν βασικά θέματα των πολιτικών εκστρατειών. Τα ποσοστά ακραίων κομμάτων της δεξιάς και της αριστεράς που ζητούν αυστηρούς περιορισμούς στους αλλοδαπούς έχουν αυξηθεί σημαντικά στις δημοσκοπήσεις μετά την έξαρση των προσφύγων τα τελευταία χρόνια.