Λουίς ντε Γκίντος -ΕΚΤ: Θα υπάρξουν και άλλες μειώσεις επιτοκίων
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε ότι θα υπάρξουν και άλλες μειώσεις των επιτοκίων, εάν διατηρηθούν οι προβλέψεις των φορέων χάραξης πολιτικής για τον πληθωρισμό.
Η πορεία των μελλοντικών μειώσεων «θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη του πληθωρισμού», δήλωσε ο Guindos στην εφημερίδα Helsingin Sanomat της Σκανδιναβίας. Είπε ότι είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις σχετικά με τον συγκεκριμένο αριθμό και το μέγεθος των κινήσεων.
«Έχουμε μειώσει τα επιτόκια τρεις φορές και η πορεία της νομισματικής μας πολιτικής είναι σαφής», δήλωσε ο Guindos σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. «Εάν οι προβλέψεις μας επιβεβαιωθούν, θα συνεχίσουμε να καθιστούμε τη στάση της νομισματικής μας πολιτικής λιγότερο περιοριστική».
Η τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ για την πολιτική της χρονιάς τον επόμενο μήνα αναμένεται να επιφέρει νέα μείωση του επιτοκίου καταθέσεων, πιθανότατα στο 3%. Οι περισσότεροι αξιωματούχοι δεν είναι πρόθυμοι να χαρτογραφήσουν τι θα συμβεί μετά από αυτό, με τον Γκίντος να κάνει λόγο για «τεράστια αβεβαιότητα».
Οι παρατηρήσεις του Guindos έρχονται μετά την έκκληση του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ Philip Lane τη Δευτέρα να παραμείνουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής «ανοιχτόμυαλοι» όσον αφορά την πορεία του κόστους δανεισμού - μια άποψη που συμμερίζονται ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel και ο Gabriel Makhlouf της Ιρλανδίας.
Λιγότερο περιοριστική η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ
«Είναι σαφές ότι θα συνεχίσουμε να καθιστούμε λιγότερο περιοριστική τη στάση της νομισματικής μας πολιτικής, επειδή ο πληθωρισμός πλησιάζει τον στόχο μας», δήλωσε ο Γκίντος, επικαλούμενος επίσης τις αδύναμες προοπτικές για την οικονομία της ευρωζώνης των 20 χωρών. Χαρακτήρισε αυτό «έναν από τους κύριους κινδύνους που βλέπουμε τώρα».
Επανέλαβε επίσης προειδοποιήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις από την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και τους εμπορικούς δασμούς που μπορεί να ακολουθήσουν.
«Τελικά, αυτό θα μπορούσε να μετατραπεί σε εμπορικό πόλεμο, ο οποίος θα ήταν εξαιρετικά επιζήμιος για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο Guindos.