Την ώρα που ο Τραμπ δεσμεύεται για δασμούς, ο Κουκ και άλλα στελέχη βρίσκονται στην Κίνα
Οι Αμερικανοί επιχειρηματικοί ηγέτες βρίσκονται αυτή την εβδομάδα στην Κίνα για συναντήσεις με αξιωματούχους και άτομα υψηλού προφίλ στην εφοδιαστική αλυσίδα, λίγο πριν την ανάληψη της εξουσίας από τον Ντόναλντ Τραμπ που έχει δεσμευθεί να επιβάλει μεγάλους δασμούς στην ασιατική χώρα.
Ανάμεσα στα στελέχη είναι και ο CEO της Apple, Τιμ Κουκ, ο οποίος θα παραστεί στη δεύτερη ετήσια «China International Supply Chain Expo». Το ταξίδι αυτό σηματοδοτεί την τρίτη επίσκεψη του στην Κίνα τη φετινή χρονιά και την πρώτη για να παραστεί στη συγκεκριμένη εκδήλωση.
«Είμαστε πολύ δεμένοι με την Κίνα, αυτός είναι ο λόγος που έχω έρθει τρεις φορές», δήλωσε ο Κουκ σε μια τηλεοπτική του συνέντευξη στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι η σχέση αυτή μπορεί να γίνει «μόνο καλύτερη».
Πριν από την έκθεση η «κεφαλή» της Apple συναντήθηκε με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ, ενώ μαζί του ήταν και άλλα κορυφαία στελέχη μεγάλων εταιρειών, ανέφερε το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Κίνα. Η συνάντηση επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συμμετείχαν εκπρόσωποι της Rio Tinto, της Lenovo και της Corning.
Ο Τραμπ έρχεται με νέους δασμούς
Η έκθεση που θα παραστούν τα μεγάλα αμερικανικά στελέχη πραγματοποιείται δυο μήνες πριν την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δεσμευθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας να αυξήσει τους δασμούς στα προϊόντα που κατασκευάζονται στην Κίνα κατά 60% έως 100%.
Οι μεγάλοι δασμοί μπορεί να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα για διεθνείς εταιρείες όπως η Apple, οι οποίες έχουν σημαντικό μέρος της παραγωγής τους στην Κίνα. Ωστόσο, η Apple έχει μετατοπίσει τα τελευταία χρόνια τη δραστηριότητά της και σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα την Ινδία, κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο στο άμεσο μέλλον.
Οι εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες του Πεκίνου να προσελκύσει περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις.