UniCredit: Πρόταση - έκπληξη για την εξαγορά της Banco BPM έναντι 10 δισ. ευρώ
Προσφορά αξίας 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για την εξαγορά της Banco BPM κατέθεσε η UniCredit την Δευτέρα , ενώ επιδιώκει επίσης μια συμφωνία με τη γερμανική Commerzbank.
Με επικεφαλής τον βετεράνο dealmaker Andrea Orcel από το 2021, η UniCredit είχε ετοιμάσει στο παρελθόν μια προσφορά εξαγοράς για την Banco BPM, πριν στρέψει την προσοχή του στη Γερμανία, σημειώνει το Reuters.
Η πρόταση εξαγοράς είναι ανεξάρτητη από το ενδιαφέρον για την Commerzbank
Η UniCredit ανέφερε τη Δευτέρα ότι η πρόταση εξαγοράς για την Banco BPM ήταν ανεξάρτητη από την προτεινόμενη επένδυση στην Commerzbank.
Η προσφορά έρχεται αφού η Banco BPM αγόρασε αυτό το μήνα το 5% της διασωθείσας μεσαίου μεγέθους ανταγωνίστριας Monte dei Paschi (MPS), μια κίνηση που θεωρείται ότι ενδεχομένως ανοίγει το δρόμο για μια ενδεχόμενη συνένωση, καθώς το κράτος αποσύρεται εντελώς από την MPS.
Επιπλέον, η Banco BPM κατέθεσε μια προσφορά εξαγοράς ύψους 1,6 δισ. ευρώ αυτόν τον μήνα για να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Anima Holding.
Η UniCredit δήλωσε ότι έλαβε γνώση της προσφοράς για την Anima. Ο Orcel έχει εργαστεί για να ενισχύσει τα έσοδα από αμοιβές στην UniCredit και να καταστήσει τα κέρδη της λιγότερο εξαρτώμενα από τα έσοδα από τη χορήγηση δανείων.
Η UniCredit προσέφερε 0,175 κοινές μετοχές της για κάθε μετοχή της BPM, αποτιμώντας τες σε 6,67 ευρώ η κάθε μία, με premium περίπου 0,5% στην τιμή κλεισίματος της μετοχής την Παρασκευή.
«Η Ευρώπη χρειάζεται ισχυρότερες, μεγαλύτερες τράπεζες για να την βοηθήσουν να αναπτύξει την οικονομία της και να τη βοηθήσουν να ανταγωνιστεί τα άλλα μεγάλα οικονομικά μπλοκ», ανέφερε ο Orcel σε ανακοίνωσή του.
Η UniCredit ανέφερε ότι η συμφωνία με την BPM αναμένεται να προσθέσει στα κέρδη ανά μετοχή της σε υψηλό μονοψήφιο ποσοστό εντός δύο ετών μετά την ολοκλήρωση της προσφοράς.
Η BPM, η οποία έχει ρίζες στην πλούσια περιοχή της Λομβαρδίας δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.
Οι μετοχές της BPM έχουν αυξηθεί κατά περίπου 5,3% από το κλείσιμο της 6ης Νοεμβρίου, πριν ανακοινώσει την προσφορά της για την Anima.