Λαγκάρντ: Aναγκαία η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών της ΕΕ
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι ο συνεχιζόμενος αγώνας της Ευρώπης για καινοτομία και το αρνητικό γεωπολιτικό σκηνικό καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη ενοποίησης των κεφαλαιαγορών της.
Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Συνέδριο της Φρανκφούρτης την Παρασκευή, είπε ότι η αδράνεια της περιοχής της έχει κοστίσει πολύτιμο χρόνο από τότε που εμφανίστηκε στην ίδια εκδήλωση το 2023 με το ίδιο περίπου μήνυμα, σημειώνει το Bloomberg.
«Από πέρυσι, η φθίνουσα θέση της Ευρώπης στον τομέα της καινοτομίας έχει έρθει πιο ξεκάθαρα στο φως», είπε. «Το τεχνολογικό χάσμα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης είναι πλέον αδιαμφισβήτητο. Το γεωπολιτικό περιβάλλον έχει επίσης γίνει λιγότερο ευνοϊκό, με αυξανόμενες απειλές για το ελεύθερο εμπόριο από όλες τις γωνιές του κόσμου».
Από εκείνη την ομιλία για το 2023, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέκτησε τον Λευκό Οίκο, ενώ οι επανειλημμένες προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναβιώσει την μακροχρόνια πρωτοβουλία της για μια Ένωση Κεφαλαιαγορών έχουν ουσιαστικά τεθεί σε αδιέξοδο. Τώρα και οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της, η Γερμανία και η Γαλλία, αντιμετωπίζουν πολιτική στασιμότητα, με το Βερολίνο να οδεύει προς εκλογές στις αρχές του επόμενου έτους.
Εξαιρετικά κατακερματισμένες οι ευρωπαϊκές αγορές
Η επείγουσα ανάγκη για την ολοκλήρωση των κεφαλαιαγορών μας έχει αυξηθεί», δήλωσε η Λαγκάρντ. «Αυτή η αυξανόμενη επείγουσα ανάγκη δεν έχει αντιστοιχηθεί με απτή πρόοδο».
Η ίδια αφηγήθηκε μια ιστορία του τέλματος των Βρυξελλών σχετικά με το έργο, με «55 κανονιστικές προτάσεις και 50 μη νομοθετικές πρωτοβουλίες» να έχουν αφιερωθεί στο θέμα από το 2015.
«Το εύρος έχει έρθει εις βάρος του βάθους», είπε. «Αυτό επέτρεψε στην CMU να διαλυθεί από εθνικά συμφέροντα που βλέπουν τη μία ή την άλλη πρωτοβουλία ως απειλή».
Το αποτέλεσμα είναι ένα σκηνικό όπου οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να αποταμιεύουν περίπου το ένα τρίτο των συνολικών οικονομικών περιουσιακών τους στοιχείων, σε σύγκριση με το ένα δέκατο στις ΗΠΑ, καθιστώντας τους «πολύ λιγότερο πλούσιους από ό,τι θα μπορούσαν να είναι».
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές της περιοχής είναι «εξαιρετικά κατακερματισμένες», παρατήρησε η Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι πέρυσι η ΕΕ είχε 295 τόπους διαπραγμάτευσης.