Πανέτα-ΕΚΤ: «Αναγκαία η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων»

NEWSROOM
Οι κεντρικές εγκαταστάσεις της ΕΚ στη Φρανκφούρτη
Φωτογραφία: Shutterstock

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια αρκετά ώστε να διασφαλίσει ότι δεν περιορίζουν πλέον την οικονομική ανάπτυξη, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Φάμπιο Πανέτα.

«Οι περιοριστικές νομισματικές συνθήκες δεν είναι πλέον απαραίτητες», δήλωσε ο Πανέτα, διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, την Τρίτη στο Μιλάνο. «Πρέπει να εξομαλύνουμε τη στάση της νομισματικής μας πολιτικής», επεσήμανε.

Η ΕΚΤ σταθμίζει πόσο γρήγορα θα μειώσει το κόστος δανεισμού μετά την τρίτη μείωση του έτους τον περασμένο μήνα. Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι ο ρυθμός χαλάρωσης δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, παρά το γεγονός ότι η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής είναι σαφής, σημειώνει το Bloomberg.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένεται ευρέως να συνεχίσουν τις μειώσεις τον Δεκέμβριο και οι επενδυτές τιμολογούν επί του παρόντος περισσότερες κινήσεις έως ότου το επιτόκιο καταθέσεων φθάσει στο 2% στα μέσα του επόμενου έτους, από 3,25% που είναι σήμερα.

Τόνωση της οικονομίας

Αυτό θα μπορούσε να μειώσει το κόστος δανεισμού σε επίπεδα που πραγματικά θα τονώσουν την οικονομία. Τον Οκτώβριο, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Φινλανδίας Olli Rehn μοιράστηκε τις εκτιμήσεις των στελεχών του ότι το ουδέτερο επιτόκιο της ζώνης του ευρώ είναι «στο εύρος του 0,2-0,8%». Με τον πληθωρισμό στο 2%, αυτό θα σήμαινε ότι το επίπεδο που ούτε βοηθά ούτε περιορίζει την ανάπτυξη είναι μεταξύ 2,2% και 2,8%.

«Είμαστε πιθανώς πολύ μακριά από το ουδέτερο επιτόκιο», δήλωσε ο Πανέτα. «Η μείωση των επιτοκίων πολιτικής κάτω από το ουδέτερο επίπεδο στο κατώτατο σημείο του κύκλου είναι μια συνήθης συνταγή πολιτικής, την οποία τόσο η ΕΚΤ όσο και η Fed έχουν τηρήσει στο παρελθόν. Το ερώτημα δεν είναι αν η ΕΚΤ μπορεί, αλλά αν πρέπει», συμπλήρωσε.

Άλλοι αξιωματούχοι έχουν επίσης υποστηρίξει μια βαθύτερη χαλάρωση, ιδίως μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, με τον κίνδυνο ότι οι απειλούμενοι εμπορικοί δασμοί του θα πλήξουν το παγκόσμιο εμπόριο και την ευημερία.

«Στην παρούσα φάση θα πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στην υποτονικότητα της πραγματικής οικονομίας», δήλωσε ο Πανέτα. «Χωρίς βιώσιμη ανάκαμψη, ο πληθωρισμός κινδυνεύει να ωθηθεί πολύ κάτω από τον στόχο, ανοίγοντας ένα σενάριο που θα ήταν δύσκολο να αντιμετωπιστεί από τη νομισματική πολιτική και θα πρέπει συνεπώς να αποφευχθεί», σημείωσε.

Ο Πανέτα υποστήριξε επίσης ότι η ΕΚΤ πρέπει να επιστρέψει σε μια πιο παραδοσιακή προσέγγιση της πολιτικής και να σταματήσει να ζει «μέρα με τη μέρα ή συνεδρίαση με συνεδρίαση».

Αυτό περιλαμβάνει την επικοινωνία που «θα πρέπει να παρέχει περισσότερη καθοδήγηση σχετικά με την αναμενόμενη εξέλιξη της πολιτικής μας από ό,τι συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν», είπε.

Αυτό έρχεται σε σύγκρουση με τις απόψεις του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Isabel Schnabel, η οποία την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε για τους κινδύνους της χρήσης του forward guidance.

ΣΧΕΤΙΚΑ