Οι πολιτικές του Τραμπ μπορεί να ωθήσουν την ΕΚΤ σε μεγαλύτερες μειώσεις επιτοκίων
Οι προστατευτικές πολιτικές του Τραμπ θα μπορούσαν να ωθήσουν την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια ταχύτερα από ό,τι προβλέπεται, καθώς οι πιθανοί δασμοί στις ευρωπαϊκές εξαγωγές απειλούν την ανάπτυξη.
Ο Ντράγκι παροτρύνει την ΕΕ να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις για να γεφυρωθεί το τεχνολογικό χάσμα και ζητεί ενιαία στάση στις εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Euronews.
Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι μια δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, που θα σημαδευτεί από την επιστροφή σε προστατευτικές πολιτικές, όπως οι νέοι δασμοί στις ευρωπαϊκές εξαγωγές, θα μπορούσε να πιέσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να επιταχύνει τις μειώσεις των επιτοκίων για να αντισταθμίσει την αναμενόμενη ζημία στην ανάπτυξη της ευρωζώνης.
«Η αναζωπύρωση των εμπορικών εντάσεων είναι πιθανό να επιβαρύνει σημαντικά την ανάπτυξη», έγραψαν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs Sven Jari Stehn και Filippo Taddei σε σημείωμά τους.
«Αναμένουμε ότι η πολιτική ατζέντα του Τραμπ θα ενισχύσει την υπόθεση για χαμηλότερα επιτόκια πολιτικής σε όλη την Ευρώπη», πρόσθεσαν.
Σε περίπτωση που ο Τραμπ επαναφέρει τους δασμούς, η ήδη υποτονική οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόσθετα προβλήματα.
Οι εμπορικές εντάσεις υπό τον Τραμπ θα πλήξουν τις ευρωπαϊκές εξαγωγές
Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξήγαγε αγαθά αξίας 502,3 δισεκατομμυρίων ευρώ στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2023, με τα μηχανήματα και τα οχήματα να αποτελούν σχεδόν 207,6 δισεκατομμύρια ευρώ από αυτό το σύνολο.
Μόνο οι εξαγωγές αυτοκινήτων ανήλθαν σε περίπου 40 δισ. ευρώ, με την μερίδα του λέοντος να προέρχεται από τη Γερμανία.
Η προοπτική των αμερικανικών δασμών σε αυτούς τους κρίσιμους τομείς έχει ήδη επηρεάσει τις μετοχές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών. Οι μετοχές της BMW υποχώρησαν πάνω από 8% την προηγούμενη εβδομάδα, σημειώνοντας την πιο απότομη εβδομαδιαία πτώση τους από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Οι μετοχές της Mercedes-Benz σημείωσαν παρόμοια πτώση, ενώ η Volkswagen κινήθηκε επίσης πτωτικά.
Σύμφωνα με την έκθεση της Goldman Sachs, η οικονομική παραγωγή της Ευρώπης θα μπορούσε να δεχθεί πλήγμα 0,5% σε όρους πραγματικού ΑΕΠ, με τη Γερμανία να αντιμετωπίζει συρρίκνωση 0,6% και την Ιταλία μείωση 0,3%.
Κατά συνέπεια, η επενδυτική τράπεζα μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ευρωζώνης στο 0,8% το 2025 και στο 1,0% το 2026, αμφότερες κάτω από τις προηγούμενες προβλέψεις και τις προσδοκίες των αναλυτών.
Τα επιτόκια της ΕΚΤ, τα οποία αρχικά αναμενόταν να διαμορφωθούν στο 2% το 2025, προβλέπεται τώρα να μειωθούν στο 1,75%, ενώ για τον Ιούλιο του 2025 προβλέπεται επιπλέον μείωση κατά 25 μονάδες βάσης, σύμφωνα με την Goldman Sachs.
Οι αμυντικές δαπάνες και οι πιέσεις για την ασφάλεια αυξάνουν τις πιέσεις στην ΕΕ
Εκτός από τις οικονομικές επιπτώσεις των υψηλότερων δασμών, η επανεκλογή Τραμπ θα μπορούσε να επιφέρει νέες πιέσεις στις αμυντικές δαπάνες για την Ευρώπη.
Σε περίπτωση που η ΕΕ χρειαστεί να αντισταθμίσει τη μειωμένη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία και να ανταποκριθεί στον στόχο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες ύψους 2% του ΑΕΠ, το μπλοκ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σημαντικές οικονομικές δυσκολίες.
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι δαπάνες αυτές θα μπορούσαν να κοστίσουν στην ΕΕ επιπλέον 0,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο.
Οι οικονομολόγοι αναφέρουν ότι ενώ οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες θα μπορούσαν να προσφέρουν κάποια βραχυπρόθεσμη οικονομική τόνωση, οι ευρωπαϊκές οικονομίες ενδέχεται να δυσκολευτούν να επωφεληθούν πλήρως λόγω των συνήθως χαμηλών πολλαπλασιαστών ανάπτυξης στον τομέα αυτό.
Ο Ντράγκι ζητά μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ για την αντιμετώπιση του χάσματος ανταγωνιστικότητας
Ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προέτρεψε τους ηγέτες της ΕΕ να επιταχύνουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προειδοποιώντας ότι περαιτέρω καθυστερήσεις θα επιδεινώσουν την οικονομική στασιμότητα της Ευρώπης.
«Οι συστάσεις της έκθεσης για την ανταγωνιστικότητα είναι ήδη επείγουσες, δεδομένης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης. Έχουν γίνει ακόμη πιο επείγουσες μετά τις πρόσφατες εκλογές στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Ντράγκι σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Παρασκευή.
«Η προεδρία του Τραμπ θα επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης, αλλά όχι απαραίτητα όλες προς αρνητική κατεύθυνση. Η Ευρώπη πρέπει να αναγνωρίσει αυτή τη νέα πραγματικότητα και να ενεργήσει αναλόγως», πρόσθεσε.
Ο Ντράγκι προσδιόρισε την υστέρηση της παραγωγικότητας της Ευρώπης στον τομέα της τεχνολογίας ως έναν κρίσιμο τομέα που απαιτεί μεταρρυθμίσεις, ιδίως καθώς οι ΗΠΑ είναι πιθανό να δώσουν προτεραιότητα στην τεχνολογία υπό την κυβέρνηση Τραμπ. Υποστήριξε ότι ο αργός ρυθμός της Ευρώπης στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών έχει ήδη διευρύνει το χάσμα παραγωγικότητας με τις ΗΠΑ, μια διαφορά που θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω εάν οι ΗΠΑ επιταχύνουν τις επενδύσεις τους στον τομέα της τεχνολογίας.
«Το χάσμα παραγωγικότητας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης είναι ήδη σημαντικό», σημείωσε ο Ντράγκι. «Εάν οι ΗΠΑ εντείνουν περαιτέρω την εστίασή τους στον τεχνολογικό τομέα, η διαφορά αυτή θα μπορούσε να διευρυνθεί περαιτέρω. Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει δράση για να γεφυρώσει αυτό το χάσμα, ιδίως σε τομείς που ενισχύουν την παραγωγικότητα».
Η ενότητα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις της ΕΕ είναι απαραίτητη και ο Ντράγκι κάλεσε επίσης την ΕΕ να υιοθετήσει μια ενιαία στάση στις εμπορικές της διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, τονίζοντας την ανάγκη προστασίας των ευρωπαϊκών βιομηχανιών.
Ενώ απέφυγε να υποστηρίξει έναν εμπορικό πόλεμο, ο Ντράγκι τόνισε τη σημασία του σαφούς διαλόγου με τις ΗΠΑ για την αποφυγή διαταραχών στις εξαγωγές της Ευρώπης, ιδιαίτερα σε τομείς που είναι πιο ευαίσθητοι στα πιθανά προστατευτικά μέτρα του Τραμπ. «Είναι σημαντικό να διαπραγματευτούμε με τις ΗΠΑ ως συμμάχους, με μια ενιαία ευρωπαϊκή προσέγγιση, για να προστατεύσουμε τους παραγωγούς μας», υποστήριξε ο Ντράγκι.