Αμερικανικές εκλογές: Πώς μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα οι Αμερικανοί που ζουν στο εξωτερικό

Φωτογραφία: Shutterstock

Εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν εκτός της πατρίδας τους και οι ψήφοι τους θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις πιθανώς ισχνές διαφορές στις πολιτείες που θα «κονταροχτυπηθούν» οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι.

Οι εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα βρίσκεται δημοσκοπικά εντός του στατιστικού λάθους και ο πιθανός αντίκτυπος μιας συγκεκριμένης ομάδας ψηφοφόρων των ΗΠΑ παραμένει ένα μυστήριο.

Σχεδόν 3 εκατομμύρια έχουν δικαίωμα ψήφου

Υπολογίζεται ότι 2,8 εκατομμύρια Αμερικανοί, εξαιρουμένων των στρατιωτικών, έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν από το εξωτερικό, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Ανάλογα με τις πολιτείες από τις οποίες προέρχονται, οι ψηφοφόροι αυτοί θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Ορισμένες οργανώσεις εκτιμούν επίσης ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων των ΗΠΑ στο εξωτερικό είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Το 2020, υπήρχαν περισσότερες από 224.000 ψήφοι από πολίτες στο εξωτερικό, δήλωσε στο Euronews εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Αυτό αντιπροσώπευε ποσοστό συμμετοχής 7,8% μεταξύ των ψηφοφόρων των ΗΠΑ στο εξωτερικό, πολύ χαμηλότερο από το 66% της συμμετοχής του γενικού πληθυσμού στις τελευταίες προεδρικές εκλογές.

Ο James McCann, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Purdue της Ιντιάνα, έχει μελετήσει τους Αμερικανούς ψηφοφόρους που ζουν στον Καναδά και το Μεξικό και λέει ότι εξακολουθούν να έχουν κίνητρα και ενδιαφέρον για την αμερικανική πολιτική.

«Όταν σας ρωτούν πόσο στενά παρακολουθείτε την πολιτική στις ΗΠΑ, σας ενδιαφέρουν οι εκλογές; Είμαι βέβαιος ότι θα δείτε πολλούς ψηφοφόρους στο εξωτερικό να λένε ότι ενδιαφέρονται», δήλωσε.

Δεν επενδύουν στο εξωτερικό

Σε γενικές γραμμές, οι Αμερικανοί πολίτες στο εξωτερικό έχουν τη δυνατότητα να βρουν τρόπο να ψηφίσουν, αλλά ένα ζήτημα είναι ότι τα πολιτικά κόμματα δεν επενδύουν τόσο πολύ στο εξωτερικό όσο κάνουν αλλού, και μόνο το Δημοκρατικό Κόμμα έχει έναν βραχίονα του κόμματος στο εξωτερικό.

Μία από αυτούς τους ενδιαφερόμενους ψηφοφόρους είναι η Σοφία, μια 30χρονη διαχειρίστρια έργων από το Βερολίνο, η οποία δήλωσε στο Euronews ότι αισθάνεται ότι θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά στην πολιτεία της, τη Φλόριντα.

«Δεν είμαι σούπερ ενθουσιασμένη με την Καμάλα Χάρις, αλλά πιστεύω ότι θα είναι σίγουρα καλύτερη από τον Τραμπ, και νομίζω ότι είναι επίσης καλό που είναι ένας από τους λίγους υποψηφίους που βλέπουμε που δεν είναι στα 70 τους», είπε η Σοφία, προσθέτοντας ότι την απασχολεί ιδιαίτερα η προστασία της πρόσβασης στην άμβλωση.

Η Φλόριντα έχει στα ψηφοδέλτιά της μια πρωτοβουλία πολιτών που απαγορεύει στην κυβέρνηση να περιορίζει την πρόσβαση στην άμβλωση, οπότε η Σοφία φρόντισε να εγγραφεί εκεί για να συμμετάσχει.

Το ζήτημα της άμβλωσης είναι ζήτημα «ζωής και θανάτου», επεσήμανε.

«Οπότε υποθέτω ότι όταν σκέφτομαι αυτό και το πώς θα ψηφίσω, τότε είναι πολύ περισσότερο το να [ανησυχώ] για όλους τους ανθρώπους στην πολιτεία μου που πρέπει να ταξιδέψουν πολύ, πολύ μακριά για να λάβουν υγειονομική περίθαλψη», είπε.

Δεν υπάρχει βασικός κατάλογος των ψηφοφόρων των ΗΠΑ στο εξωτερικό

Η Sharon Manitta, η παγκόσμια εκπρόσωπος Τύπου των Democrats Abroad, που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι υπάρχει δυσκολία να προσεγγίσει κανείς τους ψηφοφόρους στο εξωτερικό, επειδή «δεν υπάρχει βασικός κατάλογος για το ποιος ζει εκτός των ΗΠΑ».

«Κάνουμε πάντα ό,τι μπορούμε για να βρούμε Αμερικανούς», συμπεριλαμβανομένης της προβολής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και του Τύπου, πρόσθεσε η ίδια.

Ένα από τα «μεγαλύτερα εμπόδια» όμως είναι ότι οι άνθρωποι μερικές φορές δεν γνωρίζουν ότι έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν ή πώς να εγγραφούν, γι' αυτό και προσπάθησαν να κάνουν πιο προσιτές τις πληροφορίες σχετικά με το πώς να το κάνουν, παρόλο που κάθε πολιτεία έχει τους δικούς της κανόνες.

Οι υποψήφιοι προσελκύουν επίσης τους Αμερικανούς ψηφοφόρους στο εξωτερικό.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών Χάρις ανέφερε σε επιστολή της τον περασμένο μήνα ότι αναγνωρίζει τις «μοναδικές προκλήσεις» των Αμερικανών στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε προξενικές και οικονομικές υπηρεσίες.

Σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα προς τους ψηφοφόρους στο εξωτερικό, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Τραμπ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα τερματίσει τη διπλή φορολόγηση των Αμερικανών ψηφοφόρων στο εξωτερικό. Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν έχουν κομματικό βραχίονα στο εξωτερικό, αλλά υπάρχει μια οργάνωση πολιτικής δράσης.

Πώς θα μπορούσε η ψήφος στο εξωτερικό να επηρεάσει τις εκλογές

Με την Χάρις και τον Τραμπ να βρίσκονται τόσο κοντά στις δημοσκοπήσεις, η προσδοκία είναι ότι η διαφορά μεταξύ τους θα είναι μικρή.

«Ακόμη και αν η συμμετοχή είναι κάπως χαμηλή από το εξωτερικό, ξέρετε, ίσως 10, 12 ή 15%, αν πραγματικά ξεπεράσει τα προηγούμενα πρότυπα, ακόμη και αν αυτό είναι μάλλον χαμηλό σε σύγκριση με την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ, ανάλογα με το [πού] εφαρμόζονται αυτές οι ψήφοι, ακόμη και μερικές χιλιάδες θα μπορούσαν πραγματικά να κάνουν μεγάλη διαφορά», δήλωσε ο McCann.

«Αυτή η ομάδα, όπως και τόσα άλλα πραγματικά μικρά τμήματα του εκλογικού σώματος θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά», πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ