Πώς θα επηρεάσουν οι αμερικανικές εκλογές τις μετοχές και τα ομόλογα

Φωτογραφία ASSOCIATED PRESS

Οι αγορές προετοιμάζονται για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ καθ' όλη τη διάρκεια του μήνα, με την αυξανόμενη αβεβαιότητα να δημιουργεί σημαντική αστάθεια.

Η στενή κούρσα μεταξύ Τραμπ και Χάρις οδήγησε τους επενδυτές να στραφούν προς ασφαλή περιουσιακά στοιχεία και να αντισταθμίσουν τους κινδύνους τους.

Ωστόσο, ούτε το «Trump Trade» ούτε το «Harris Trade» προσφέρουν μια εγγυημένη ασφαλή στρατηγική, καθώς είναι τελικά η μετεκλογική εφαρμογή της πολιτικής που θα διαμορφώσει τις τάσεις της αγοράς, σημειώνει το Euronews.

Ο Michael Brown, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής στην Pepperstone London, σημείωσε ότι «το μεγαλύτερο κάλυμμα για τον κίνδυνο, ανεξάρτητα από το ποιος θα καταλήξει να κερδίσει, θα ήταν η βεβαιότητα του αποτελέσματος».

«Οι αγορές λαχταρούν συνεχώς τη βεβαιότητα, την οποία θα παρείχε ένα τέτοιο αποτέλεσμα, και θα επέτρεπε σε όσους έχουν αντισταθμίσει τον κίνδυνο που σχετίζεται με τις εκλογές να ξετυλίξουν αυτές τις θέσεις και να ξαναμπούν στη μάχη», πρόσθεσε .

Τα χρηματιστήρια είναι πιθανό να ανακάμψουν από το sell off

Τα παγκόσμια χρηματιστήρια αναμένεται να παρουσιάσουν αυξημένη αστάθεια κατά τις ώρες ψηφοφορίας στις 5 Νοεμβρίου, δυνητικά παρόμοια με τις αντιδράσεις που παρατηρήθηκαν κατά το δημοψήφισμα για το Brexit και τις εκλογές στις ΗΠΑ το 2016.

 Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται απαραίτητα, αλλά τα πρόσφατα παραδείγματα δείχνουν μια τάση.

Ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE, ένα τυπικό μέτρο για την αντιστάθμιση κινδύνων, αυξήθηκε κατά 35% τον Οκτώβριο λόγω των υψηλότερων ασφαλίστρων κινδύνου.

Οι μετοχές

Μεγάλοι παγκόσμιοι δείκτες αναφοράς, όπως ο S&P 500, τλο Euro Stoxx 600 και ο ASX 200, έχουν υποχωρήσει μεταξύ 2% και 3% τις τελευταίες δύο εβδομάδες λόγω του κλίματος ρίσκου.

Ο Μπράουν πρόσθεσε ότι οι αγορές τιμολογούν ένα σερί αστάθειας μεταξύ 2% και 3% για αυτούς τους δείκτες τις επόμενες πέντε ημέρες διαπραγμάτευσης. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι αγορές μετοχών ενδέχεται να ανακτήσουν τις ζημίες στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, εάν δεν υπάρξουν επανακαταμετρήσεις ή γεγονότα που παρατείνουν την αβεβαιότητα.

Μακροπρόθεσμα, οι μετοχές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πιέσεις υπό την προεδρία Τραμπ, εάν εφαρμοστούν οι πολιτικές του, όπως η επιβολή δασμών.

Για παράδειγμα, οι παγκόσμιες αγορές γνώρισαν απότομο ξεπούλημα κατά τη διάρκεια του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας το 2018, με μια ανατροπή να έρχεται μόνο μετά την επανέναρξη των μειώσεων επιτοκίων από την Federal Reserve το 2019.

Από τον Σεπτέμβριο, η Fed έχει ήδη ξεκινήσει μειώσεις επιτοκίων και είναι πιθανό να συνεχίσει να το κάνει μέχρι τον Δεκέμβριο, υποστηρίζοντας πιθανώς μια ανοδική τάση στις μετοχές.

Ωστόσο, μια νίκη Τραμπ θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη αστάθεια της αγοράς τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ μια νίκη της Χάρις θα μπορούσε να προσφέρει μια πιο σταθερή οικονομική προοπτική, επιτρέποντας στις αγορές να ακολουθούν φυσικά τις οικονομικές δυνάμεις.

Η πτωτική τάση στα ομόλογα μπορεί να συνεχιστεί

Τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ παρουσίασαν απότομες πωλήσεις τον Οκτώβριο λόγω δύο βασικών παραγόντων.

Πρώτον, τα στοιχεία για την απασχόληση του Σεπτεμβρίου έδειξαν ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ ήταν πιο ανθεκτική από ό,τι προβλεπόταν. Μετά τη σημαντική μείωση των επιτοκίων της Fed τον Σεπτέμβριο, οι τιμές των ομολόγων αρχικά αυξήθηκαν και οι αποδόσεις μειώθηκαν, καθώς οι αποδόσεις και οι τιμές των ομολόγων κινούνται αντίστροφα.

Ωστόσο, η αγορά έχει προσαρμόσει έκτοτε τις προοπτικές της για τις περικοπές της Fed, αναμένοντας μια πιο σταδιακή προσέγγιση, η οποία έχει ωθήσει τις αποδόσεις προς τα πάνω και οδήγησε σε εκπτώσεις ομολόγων.

Δεύτερον, το «Trump Trade» έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, καθώς οι πολιτικές του αναμένεται να οδηγήσουν τον πληθωρισμό υψηλότερα, ενθαρρύνοντας τη Fed να επιβραδύνει περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων. Οι αποδόσεις των ομολόγων, ειδικά των βραχυπρόθεσμων ομολογιών, συχνά υποδηλώνουν προσδοκίες της αγοράς για διακυμάνσεις των επιτοκίων.

Μια νίκη του Τραμπ θα μπορούσε να εντείνει τις πωλήσεις, καθώς οι πολιτικές του είναι πιθανό να αυξήσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα και να προσθέσουν πληθωριστική πίεση, αναγκάζοντας τη Fed να περιορίσει τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων.

Μια προεδρία της Χάρις δεν θα είχε απαραίτητα αντίθετο αποτέλεσμα στην αγορά ομολόγων, καθώς οι πολιτικές της είναι επίσης πιθανό να αυξήσουν το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα, αν και ίσως σε μικρότερο βαθμό.

Το πιο ισορροπημένο αποτέλεσμα για τα ομόλογα μπορεί να είναι ένα διχασμένο Κογκρέσο, το οποίο θα μπορούσε να περιορίσει τις υπερβολικές κρατικές δαπάνες και να αμβλύνει τις πληθωριστικές πιέσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ