Ισλανδία: Τεράστια επιτυχία το μοντέλο της τετραήμερης εργασίας
Τα τελευταία χρόνια κάποιες χώρες και αρκετές εταιρείες έχουν προσπαθήσει να εφαρμόσουν το μέτρο της τετραήμερης εργασίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις έχει πετύχει και σε άλλες όχι, όπως για παράδειγμα στην Ιαπωνία που οι εργαζόμενοι είναι απρόθυμοι να δουλέψουν λιγότερο.
Σύμφωνα με αποτελέσματα μιας νέας έρευνας η Ισλανδία αποτελεί μια από τις χώρες παράδειγμα για το πόσο καλά λειτούργησε το μοντέλο της τετραήμερης εργασίας. Μετά από επιτυχημένα πιλοτικά προγράμματα το 2015 και το 2019, η μικρή σκανδιναβική χώρα εφάρμοσε επίσημα τη πιο μικρή εβδομάδα εργασίας, μειώνοντας τις ώρες εργασίας από 40 σε 36.
Μεταξύ 2020 και 2022, το 51% των εργαζομένων αποδέχθηκαν την προσφορά για μειωμένο ωράριο χωρίς απώλεια αποδοχών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανθήσει η οικονομία, τα ποσοστά ανεργίας να πέσουν σε χαμηλά επίπεδα και φυσικά οι εργαζόμενοι να είναι πιο χαρούμενοι.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε από το The Autonomy Institute και την Alda, διαπίστωσε ότι το 62% των εργαζομένων που είχαν μικρότερη εβδομάδα εργασίας αισθάνθηκαν πιο ικανοποιημένη με το χρόνο εργασίας τους, ενώ ένα 97%δήλωσαν ότι είχαν καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής. Επίσης ένα ποσοστό 42% δήλωσε ότι οι λιγότερες ώρες εργασίας είχαν μειώσει το άγχος και στην προσωπική τους ζωής.
Τα πλεονεκτήματα όμως δεν φαίνεται ότι είναι μόνο για τους εργαζόμενους. Το 2023 η οικονομία της Ισλανδίας αναπτύχθηκε κατά 5% (ο δεύτερος υψηλότερος ρυθμός σε όλη την Ευρώπη), ενώ το ποσοστό ανεργίας ήταν λίγο πάνω από το 3%, ένα από τα χαμηλότερα στη γηραιά ήπειρο.
Χώρες όπως Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Γερμανία έχουν δοκιμάσει το μοντέλο της τετραήμερης εργασίας, αλλά εκτός από την Ισλανδία μόνο το Βέλγιο έχει προχωρήσει στη νομοθέτηση της μικρότερης εβδομάδας εργασίας.