Ο Τριντό καρατόμησε τον πρέσβη του Καναδά στην Κίνα

NEWSROOM
Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό
Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό / Φωτό: AP Images

Ο πρεσβευτής του Καναδά στην Κίνα, Τζον Μακ Κάλομ, ο οποίος χρειάστηκε να ζητήσει συγγνώμη την περασμένη Πέμπτη για σχόλια του για την υπόθεση Huawei, παραιτήθηκε έπειτα από αίτημα του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό.

«Χθες το βράδυ, ζήτησα από τον Τζον Μακ Κάλομ να μου υποβάλει την παραίτησή του από τη θέση του πρεσβευτή του Καναδά στην Κίνα, την οποία και έκανα δεκτή», δήλωσε ο Καναδός πρωθυπουργός σε ανακοίνωσή του.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της αποστολής στην πρεσβεία του Καναδά στο Πεκίνο Τζιμ Νίκελ θα εκπροσωπεί στο εξής τον Καναδά στην Κίνα ως επιτετραμμένος.

Μετά τη σύλληψη στο Βανκούβερ της οικονομικής διευθύντριας του κινεζικού ομίλου τηλεπικοινωνιών Huawei, Μενγκ Ουάνγκζου, την 1η Δεκεμβρίου, οι σχέσεις μεταξύ της Οτάβας και του Πεκίνου δεν σταματούν να επιδεινώνονται.

Την Τετάρτη, ενώ μιλούσε ενώπιον Κινέζων δημοσιογράφων κοντά στο Τορόντο, ο Μακ Κάλομ είπε ότι η υπεράσπιση της όρης του ιδρυτή της Huawei, διέθετε έναν «πολύ ισχυρό φάκελο» για να αντιταχθεί στην έκδοσή της. Ο Μακ Κάλομ απαρίθμησε αρκετά σημεία τα οποία κατά τη γνώμη του συνηγορούσαν υπέρ της, αναφέροντας κυρίως την «πολιτική εμπλοκή του Ντόναλντ Τραμπ» στην υπόθεση.

Αυτές οι μη διπλωματικές δηλώσεις προκάλεσαν μεγάλο θόρυβο στον Καναδά, με τον αρχηγό της συντηρητικής αντιπολίτευσης 'Αντριου Σιρ να ζητεί από τον Τζάστιν Τριντό ακόμη και την αποπομπή του διπλωμάτη. Ο τελευταίος χρειάστηκε να ανακαλέσει την Πέμπτη λέγοντας ότι «δεν είχε εκφραστεί σωστά» και ότι λυπόταν για τις δηλώσεις του.

Σύμφωνα με καναδική εφημερίδα, ο πρεσβευτής δήλωσε επίσης την Παρασκευή, στο περιθώριο ενός φιλανθρωπικού δείπνου, ότι θα ήταν πολύ καλό για τον Καναδά εάν η Ουάσινγκτον παραιτείτο από το αίτημα για την έκδοση της κυρίας Ουάνγκζου.

Η Μενγκ Ουάνγκζου, ελεύθερη υπό επιτήρηση από τις αρχές Δεκεμβρίου στο Βανκούβερ όπου διαθέτει δύο πολυτελείς κατοικίες, αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον καναδού δικαστή στις 6 Φεβρουαρίου για μια πρώτη ακρόαση στο πλαίσιο της διαδικασίας έκδοσης που κινήθηκε από τις ΗΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ