Επιστήμονες δημιούργησαν ύφασμα ειδικά για τον καύσωνα -Πόσο ρίχνει την θερμοκρασία
Μπορεί ένα νέο ύφασμα να σας κρατήσει δροσερούς ακόμη και κατά την διάρκεια ενός καύσωνα;
Όταν ο καιρός είναι ζεστός, τείνουμε να αναζητούμε τα πιο δροσερά κομμάτια της ντουλάπας μας - προτιμώντας τα φαρδιά, λευκά ρούχα ή ό,τι άλλο νιώθουμε πιο άνετα.
Αλλά οι μηχανικοί από το Πανεπιστήμιο Zhengzhou στην Κίνα και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας (UniSA) έχουν κάτι πιο συγκεκριμένο κατά νου για το μελλοντικό ντύσιμο κατά τον καύσωνα: ένα ύφασμα που μπορεί πραγματικά να μειώσει τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.
Η ερευνητική ομάδα λέει ότι το ύφασμα αυτό θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε ρούχα, καπέλα, παπούτσια, ακόμη και σε επιφάνειες κτιρίων, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας στις πόλεις, σύμφωνα με το Euronews.
«Η ικανότητα του υφάσματος να μειώνει παθητικά τις θερμοκρασίες προσφέρει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στον συμβατικό κλιματισμό, παρέχοντας εξοικονόμηση ενέργειας και μειώνοντας την επιβάρυνση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα», λέει ο ερευνητής της UniSA Yangzhe Hou, ένας από τους συγγραφείς της νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Bulletin.
Από τι είναι κατασκευασμένο το ύφασμα ψύξης
Το φορητό ύφασμα έχει σχεδιαστεί για να αντανακλά το ηλιακό φως και να επιτρέπει τη διαφυγή της θερμότητας, ενώ παράλληλα μπλοκάρει τις ακτίνες του ήλιου και μειώνει τη θερμοκρασία.
Ο Hou λέει ότι αξιοποιεί την αρχή της ψύξης με ακτινοβολία - μια φυσική διαδικασία κατά την οποία τα υλικά εκπέμπουν θερμότητα στην ατμόσφαιρα και τελικά στο διάστημα.
«Σε αντίθεση με τα συμβατικά υφάσματα που συγκρατούν τη θερμότητα, αυτά τα υφάσματα αποτελούνται από τρία στρώματα που είναι σχεδιασμένα για να βελτιστοποιούν την ψύξη», εξηγεί.
Το ανώτερο στρώμα είναι κατασκευασμένο από ίνες πολυμεθυλοπεντενίου, οι οποίες επιτρέπουν την αποτελεσματική ακτινοβολία της θερμότητας.
Το μεσαίο στρώμα αποτελείται από νανοκαλώδια αργύρου, το οποίο ενισχύει την ανακλαστικότητα του υφάσματος, εμποδίζοντας την πρόσθετη θερμότητα να φτάσει στο σώμα.
Εν τω μεταξύ, το κάτω στρώμα, κατασκευασμένο από μαλλί, κατευθύνει τη θερμότητα μακριά από το δέρμα, εξασφαλίζοντας ότι οι άνθρωποι παραμένουν δροσεροί ακόμη και στα πιο ζεστά αστικά περιβάλλοντα.
«Στο πείραμά μας, όταν τοποθετήθηκε κάθετα, το ύφασμα βρέθηκε να είναι 2,3°C πιο δροσερό από τα παραδοσιακά υφάσματα και έως και 6,2°C πιο δροσερό από το περιβάλλον όταν χρησιμοποιήθηκε ως οριζόντια κάλυψη επιφάνειας», λέει ο Hou.
Ποιες δυνατότητες έχει το ύφασμα για την ένδυση των πόλεων
Μπορεί να ακούγεται τραβηγμένο να υποθέσουμε ότι αυτό το πρωτότυπο θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη για κλιματιστικά στις πόλεις που εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου σύντομα. Αλλά οι ερευνητές βλέπουν μια ευρεία εφαρμογή για το σχέδιό τους.
Ελπίζουν ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να βρει το δρόμο της στα δομικά υλικά, στα έπιπλα εξωτερικού χώρου και στον αστικό σχεδιασμό.
Τα τρέχοντα εμπόδια περιλαμβάνουν μια δαπανηρή διαδικασία παραγωγής. Και οι ερευνητές λένε ότι η μακροχρόνια αντοχή των υφασμάτων χρειάζεται περαιτέρω έρευνα και κυβερνητική υποστήριξη πριν από την εμπορική αξιοποίησή τους.
«Το κατά πόσον οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για φορετά υφάσματα εξαρτάται από το αποτέλεσμα ψύξης, την ανθεκτικότητα, την άνεση και την περιβαλλοντική τους ευαισθητοποίηση», προσθέτουν.