Η Ισπανία ποντάρει στη μετανάστευση για να δώσει ώθηση στην οικονομία

O Πέδρο Σάντσεθ

Στη μετανάστευση ποντάρει η Ισπανία για να δώσει ώθηση στην οικονομία της και να καλύψει τα κενά σε εργατικό δυναμικό.

Μιλώντας ενώπιον του Κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, προώθησε τη μετανάστευση ως μέσο για να δοθεί ώθηση στην ευημερία της χώρας, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί μία αποτελεσματική λύση για την αποκαλούμενη «δημογραφική πρόκληση».

Είναι γνωστό άλλωστε ότι η ισπανική οικονομία και η αγορά εργασίας αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις εξ αιτίας της γήρανσης του πληθυσμού και του χαμηλού ρυθμού γεννήσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ο ρυθμός γεννήσεων στην Ισπανία ήταν μόλις 1,16 παιδιά ανά γυναίκα το 2022, το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας χαρακτήρισε την γήρανση του πληθυσμού ως «μία από τις σημαντικότερες δομικές προκλήσεις, με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η ισπανική οικονομία».

H μετανάστευση μπορεί να δώσει λύσεις

Ο Σάντσεθ τόνισε ότι η μετανάστευση μπορεί να δώσει λύση σε αυτά τα προβλήματα, λέγοντας ότι ιστορικά υπήρξε ένας από «τους σημαντικότερους μοχλούς ανάπτυξης των εθνών».

«Η Ισπανία πρέπει να επιλέξει μεταξύ του να είναι μία ανοιχτή κοινωνία που ευημερεί ή μία κλειστή, φτωχή χώρα», είπε ο Σάντσεθ προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα πάρει μία σειρά από πρωτοβουλίες για να διευκολύνει την είσοδο μεταναστών στη χώρα.

Στην ομιλία του, ο Σάντσεθ επιχείρησε να απορρίψει κάποιους μύθους και «παραπληροφόρηση» σχετικά με τους μετανάστες λέγοντας ότι «το μίσος και η ξενοφοβία έχουν υπάρξει – και συνεχίζουν να είναι – οι μεγαλύτεροι καταστροφείς των εθνών».

«Η αλήθεια, κυρίες και κύριοι, είναι ότι οι ξένοι δεν είναι ούτε καλύτεροι ούτε χειρότεροι από μας. Είναι ίσοι. Είναι άνθρωποι με τις αρετές τους, τα ελαττώματά τους, τα όνειρά τους και τους φόβους τους», είπε χαρακτηριστικά.

Το εντυπωσιακό είναι ότι αυτή η παρέμβαση του Σάντσεθ από το βήμα της Βουλής έρχεται σε μία στιγμή που άλλες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να περιορίσουν τις μεταναστευτικές ροές.

Η Γερμανία αύξησε τους ελέγχους στα σύνορα για να αντιμετωπίσει την παράνομη μετανάστευση, ενώ η Σουηδία και η Φιλανδία έχουν επίσης ανακοινώσει σχέδια για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης.

Το μεταναστευτικό βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο των αμερικανικών εκλογών σε τρεις εβδομάδες, με τον Ντόναλντ Τραμπ να έχει αναδείξει το θέμα ως κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής του εκστρατείας, χρησιμοποιώντας συνήθως πολεμική ρητορική και ψευδείς χαρακτηρισμούς για τους μετανάστες.

Μάλιστα, ο πρώην Πρόεδρος έχει δεσμευτεί να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα μαζικών απελάσεων, «το μεγαλύτερο στην αμερικανική ιστορία», σε περίπτωση που εκλεγεί Πρόεδρος τον επόμενο Νοέμβριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ