ΕΚΤ: «Σήμα» για νέα μείωση των επιτοκίων

Σημαίες της ΕΚΤ και της ΕΕ / Φωτογραφία shutterstock

«Ρωγμές» εμφανίζονται στην αγορά εργασίας της ευρωζώνης μετά από χρόνια απροσδόκητης ανθεκτικότητας - γεγονός που ωθεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια ταχύτερα.

Παρά το γεγονός ότι η ανεργία εξακολουθεί να είναι σε επίπεδα ρεκόρ μετά το σοκ του πληθωρισμού, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βλέπουν σημάδια μιας αλλαγής που τους αναγκάζεινα υποστηρίξουν μια ακόμη μείωση του κόστους δανεισμού αυτή την εβδομάδα.

Αγορά εργασίας

Με μεγάλες εταιρείες όπως η BASF SE και η Thyssenkrupp AG να έχουν ήδη απολύσει προσωπικό, ορισμένοι αξιωματούχοι φοβούνται μια ξαφνική επιδείνωση στην αγορά εργασίας σε μια περιοχή που κινείται στα πρόθυρα της ύφεσης, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Νομίζω ότι θα μειώσουν τον Οκτώβριο και θα συνεχίσουν να μειώνουν - παρόλο που ορισμένα από τα γεράκια λένε ότι δεν υπάρχει αυτοματισμός στον κύκλο χαλάρωσης», δήλωσε ο Soeren Radde, οικονομολόγος της Point72. «Βρίσκονται σε αυτή την πορεία και πρέπει να παραμείνουν. Η βασική ανησυχία είναι πραγματικά η αγορά εργασίας», πρόσθεσε.

Ήταν μόλις τον Ιούλιο, όταν η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ πρόβαλε την ισχύ της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας ως λόγο που η ΕΚΤ θα μπορούσε να «πάρει χρόνο για να συγκεντρώσει νέες πληροφορίες» κατά τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής. Αυτός ο χρόνος φαίνεται τώρα να έχει εξαντληθεί.

Προς το παρόν, τα στοιχεία δείχνουν μόνο μια ήπια ψύξη και όχι μια ταχεία επιδείνωση. Όμως, η αύξηση της απασχόλησης επιβραδύνθηκε σε μόλις 0,2% το δεύτερο τρίμηνο και το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας μειώθηκε στο 2,6% την ίδια περίοδο από ένα ανώτατο όριο που ξεπερνούσε το 3%. Έρευνες όπως οι μηνιαίες δημοσκοπήσεις των διευθυντών προμηθειών της S&P Global δίνουν επίσης μια εικόνα επιδείνωσης.

«Η επιβράδυνση των κενών θέσεων εργασίας και του ρυθμού των προσλήψεων είναι σήματα που πρέπει να προσεχθούν - αυτό ήταν σαφώς ένα σημαντικό κίνητρο για τη Fed στην επιλογή των 50 μονάδων βάσης», δήλωσε η Michala Marcussen, επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου της Societe Generale, αναφερόμενη στη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Ο επικεφαλής της πορτογαλικής κεντρικής τράπεζας Μάριο Σεντένο, βλέπει τις πρώτες ενδείξεις εξασθένησης της ευρωζώνης, με «ορισμένα σημάδια να είναι πιο επείγοντα από άλλα, αλλά όλα να δείχνουν μια πιθανή αντιστροφή στην αγορά εργασίας».

Ακόμη και τα γεράκια της ΕΚΤ αναγνωρίζουν το ζήτημα. Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Isabel Schnabel πιστεύει ότι ο περιορισμός των προσλήψεων καθιστά πιο πιθανή μια βιώσιμη πτώση του πληθωρισμού στο στόχο του 2%. Ο Martins Kazaks της Λετονίας έχει επισημάνει τον κίνδυνο ενός σημείου καμπής, όταν ορισμένες επιχειρήσεις μπορεί να αρχίσουν να αναιρούν την προηγούμενη συσσώρευση προσωπικού καθώς η οικονομία συρρικνώνεται.

«Τότε θα μπορούσε να υπάρξει ένα είδος φαινομένου χιονοστιβάδας», προειδοποίησε.

Η μεταποίηση

Η μεταποίηση είναι ένα βασικό πρόβλημα - συμπιεσμένη από την αδύναμη κινεζική ζήτηση και τα ανταγωνιστικά μειονεκτήματα στο εσωτερικό της χώρας. Ενώ αυτό συνέβαινε για αρκετό καιρό, μια δημοφιλής θεωρία ήταν ότι οι επιχειρήσεις διατηρούσαν το προσωπικό ανεξάρτητα σε περίπτωση που η επαναπρόσληψή του αν χρειαζόταν αργότερα ήταν δύσκολη.

Ορισμένες επιχειρήσεις φαίνεται να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην οικονομική ανάκαμψη. Μια τέτοια περίπτωση είναι η Volkswagen AG, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει για πρώτη φορά εργοστάσια στη Γερμανία. Σχέδια για περικοπές στον τομέα - μεταξύ άλλων και στην Continental AG - διαρρέουν συνεχώς.

Ως αποτέλεσμα, οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs προβλέπουν ότι το ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του ευρώ θα αυξηθεί στο 6,7% τα επόμενα τρίμηνα. Επισημαίνουν ότι ένα ακόμα χειρότερο αποτέλεσμα είναι πιθανό εάν η οικονομία υπολειτουργεί - υποστηρίζοντας την άποψή τους για μείωση των επιτοκίων σε κάθε συνεδρίαση που ξεκινά αυτή την εβδομάδα και μέχρι το επιτόκιο καταθέσεων να φτάσει στο 2%, από 3,5% τώρα.

Τα επιχειρήματα υπέρ της ταχύτερης χαλάρωσης ενισχύονται από το γεγονός ότι μια πιο ήπια αγορά εργασίας συνήθως μεταφράζεται επίσης σε πιο ισχνές αυξήσεις μισθών και, ως εκ τούτου, σε μικρότερο πληθωρισμό.

«Εάν οι αγορές εργασίας συνεχίσουν να ψυχραίνονται, οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να δεχθούν πιο μέτριες αυξήσεις μισθών στις επερχόμενες επαναδιαπραγματεύσεις μισθών με αντάλλαγμα την ασφάλεια της εργασίας», έγραψαν πρόσφατα οι οικονομολόγοι της Barclays.

Η υπόθεση της ΕΚΤ ότι θα επιτύχει βιώσιμα τον στόχο της για πληθωρισμό 2% το δεύτερο εξάμηνο του 2025 βασίζεται στην επιβράδυνση των μισθολογικών αυξήσεων. Αλλά δεν θέλει επίσης η αγορά εργασίας και οι αυξήσεις στους μισθούς να μετριαστούν υπερβολικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ