EKT: Πού θα «κάτσει η μπίλια» των επιτοκίων
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επιταχύνει τις μειώσεις των επιτοκίων τους επόμενους μήνες για να τονώσει την οικονομία - οδηγώντας το κόστος δανεισμού σε επίπεδα που δεν θα περιορίζουν πλέον τη ζήτηση μέχρι το τέλος του 2025, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.
Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται πλέον λίγο κάτω από τον στόχο του 2%, οι αναλυτές βλέπουν την ΕΚΤ να μειώνει το επιτόκιο καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα και σε κάθε συνεδρίαση μέχρι τον Μάρτιο. Στη συνέχεια, οι ερωτηθέντες προβλέπουν άλλες δύο μειώσεις -τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο- φέρνοντας τον δείκτη αναφοράς στο 2%.
Η προηγούμενη δημοσκόπηση προέβλεπε ότι ο κύκλος νομισματικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα κλείσει στο 2,5% τον Σεπτέμβριο του 2025.
Μετατόπιση των προσδοκιών
Η μετατόπιση των προσδοκιών αντανακλά μια παρόμοια αναπροσαρμογή από τις χρηματοπιστωτικές αγορές - που ωθήθηκε από τα στοιχεία που υποδεικνύουν μια πιο ασταθή οικονομία και ταχύτερο αποπληθωρισμό στην ευρωζώνη των 20 χωρών. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, ξεκίνησε την εκστρατεία χαλάρωσης της νομισματικής της πολιτικής με μια υπερμεγέθη κίνηση μισής μονάδας.
«Η ΕΚΤ πέτυχε υψηλότερο επίπεδο εμπιστοσύνης για την επίτευξη του στόχου του 2% ταχύτερα από το αναμενόμενο, γεγονός που συνάδει με ταχύτερες μειώσεις επιτοκίων βραχυπρόθεσμα», δήλωσαν οι Hugo Le Damany και Francois Cabau στην AXA Investment Managers. «Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουν να πάνε κάτω από το 2%, οπότε θα πρέπει να διαχειριστούν τις μεσοπρόθεσμες προσδοκίες για να αποφύγουν τις εκτιμήσεις της αγοράς για πάρα πολλές μειώσεις».
Ενώ οι αγορές χρήματος εξακολουθούν να βλέπουν την ΕΚΤ να μειώνει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της μονάδας την επόμενη εβδομάδα, η πεποίθησή τους για μια επόμενη μείωση τον Δεκέμβριο έχει αποδυναμωθεί. Οι προσδοκίες για το τελικό επιτόκιο έχουν επίσης αυξηθεί, με τους συναλλασσόμενους να το βλέπουν πλέον πάνω από το 2% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, σε σύγκριση με το 1,75% πριν από μία εβδομάδα.
Περίπου τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων στην έρευνα αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα επαναλάβει την ερχόμενη Πέμπτη ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα διατηρήσει την πολιτική της «επαρκώς περιοριστική» για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί ώστε να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει - και θα παραμείνει - στο 2% μεσοπρόθεσμα.
Ενώ η αύξηση των τιμών υποχώρησε κάτω από το 1,8% τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά από το 2021, οι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι θα ανέβει και πάλι τους επόμενους μήνες, καθώς οι πιέσεις στον τομέα των υπηρεσιών συνεχίζουν να παραμένουν.
«Δεδομένων των συνεχιζόμενων υψηλών μισθών και της ακόμη σφιχτής αγοράς εργασίας, καθώς και της αβεβαιότητας σχετικά με την ανατιμολόγηση των υπηρεσιών το επόμενο έτος, πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει επιφυλακτική», δήλωσε ο Fabio Balboni της HSBC. «Παρόλο που αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα επιταχύνει τον ρυθμό των περικοπών στις επόμενες συνεδριάσεις, οι αβεβαιότητες παραμένουν σχετικά με τη ζώνη προσγείωσης του πληθωρισμού το επόμενο έτος».
Η κύρια πρόκληση για την ΕΚΤ
Η «κύρια πρόκληση για την ΕΚΤ εξακολουθεί να είναι η ταυτόχρονη διαχείριση των καθοδικών κινδύνων για την ανάπτυξη - οι οποίοι έχουν ενταθεί - έναντι των επίμονων ανοδικών πληθωριστικών πιέσεων από την υψηλή αύξηση των μισθών», δήλωσε ο Bill Diviney, ανώτερος οικονομολόγος της Ευρωζώνης στην ABN Amro. «Αλλά η ισορροπία των κινδύνων φαίνεται να έχει γείρει σαφώς προς τις ανησυχίες για την ανάπτυξη», επεσήμανε.
Πράγματι, οι ελπίδες για ανάκαμψη των δαπανών των νοικοκυριών και των επενδύσεων - καθώς και για ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου - εξανεμίζονται. Και συν τοις άλλοις, οι συμμετέχοντες στην έρευνα βλέπουν ότι οι μεγαλύτεροι οικονομικοί κίνδυνοι για την Ευρώπη προέρχονται από τις γεωπολιτικές εντάσεις και την πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.
Υπό το πρίσμα αυτών, ο επικεφαλής κινδύνου της AlphaTerra Capital, Ανδρέας Κούτρας, θεωρεί ότι η ΕΚΤ βρίσκεται «πίσω από την καμπύλη».
Είναι μεταξύ του 49% των οικονομολόγων που προβλέπουν ότι τα επιτόκια δεν θα τονώσουν ούτε θα περιορίσουν την οικονομία μέχρι το τέλος του 2025. Η πλειοψηφία βλέπει το ουδέτερο επιτόκιο - το οποίο μπορεί μόνο να εκτιμηθεί και δεν μπορεί να μετρηθεί - μεταξύ 2% και 2,25%.
Η ευθραυστότητα της οικονομίας της ευρωζώνης «υποστηρίζει επιχειρήματα για ταχύτερο ρυθμό χαλάρωσης», δήλωσε ο Dennis Shen, οικονομολόγος της Scope Ratings.
Αλλά υπάρχουν «σημαντικές αβεβαιότητες» πέραν της επόμενης εβδομάδας. Στις ΗΠΑ, υπάρχει η πορεία της οικονομίας, το πώς θα ενεργήσει η Fed και ποιος θα καταλάβει τον Λευκό Οίκο. Επιπλέον, η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να υποδαυλίσει τις τιμές της ενέργειας.
«Ο πληθωρισμός παραμένει κάθε άλλο παρά ηττημένος», δήλωσε ο Shen. «Αυτό θα έπρεπε να αναγκάσει την ΕΚΤ να παραμείνει προσεκτική όσον αφορά τις αποφάσεις της για μείωση των επιτοκίων», πρόσθεσε.