Γαλλία: Το πρώτο κρας τεστ για την κυβέρνηση Μπαρνιέ -Πώς θα μειώσει το έλλειμμα

Ο Μισέλ Μπαρνιέ / AP Images

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες
του σχεδίου προϋπολογισμού του 2025 στο υπουργικό του συμβούλιο την Πέμπτη το βράδυ στο Παρίσι, καθώς προσπαθεί να μειώσει το ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα κατά περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα στο 5% του ΑΕΠ το 2025.

Οι υπουργοί έχουν ήδη επισημάνει ότι η προσπάθεια αυτή θα απαιτήσει 60 δισεκατομμύρια ευρώ περικοπών δαπανών και αυξήσεων φόρων - ένα μέγεθος που σπάνια αναλαμβάνεται στη Γαλλία. Και αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα στο έργο της μείωσης του δημοσιονομικού κενού εντός του ορίου του 3% που θέτει η ΕΕ έως το 2029.

Η «θηλιά» του υψηλού χρέους

Εάν ο Μπαρνιέ αποτύχει να πείσει τους επενδυτές, το κόστος του χρέους της χώρας θα μπορούσε να εκτοξευθεί. Αλλά αν δεν μπορέσει να πείσει το κοινοβούλιο, η κυβέρνηση θα μπορούσε να εκδιωχθεί από την εξουσία, σημειώνει το Bloomberg.

«Μια κρίση, αν δεν κάνουμε τίποτα, είναι πιθανή», δήλωσε ο Μπαρνιέ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Tribune Dimanche. «Το καθήκον μας είναι να την αποτρέψουμε».

Ο βασικός στόχος είναι να αποκατασταθεί η φθίνουσα αξιοπιστία της Γαλλίας έναντι των επενδυτών που «ξεπουλάνε» τα ομόλογα της χώρας εν μέσω πολιτικής αστάθειας μετά τις πρόωρες εκλογές και επανειλημμένων δημοσιονομικών εκτροχιασμών.

Ο αρχικός προϋπολογισμός της προηγούμενης κυβέρνησης για φέτος προέβλεπε τη μείωση του ελλείμματος στο 4,4% της οικονομικής παραγωγής, αλλά η πιο πρόσφατη ενημέρωση της νέας κυβέρνησης τοποθετεί το έλλειμμα στο 6,1%.

Ένας βασικός λόγος για την επιδείνωση είναι οι φτωχές φορολογικές εισπράξεις, επειδή οι καταναλωτικές δαπάνες και οι επενδύσεις συρρικνώνονται εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Αυτό αναγκάζει την κυβέρνηση να αναζητήσει επιπρόσθετους πόρους μέσω περικοπών.

Το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι θα βασίσει τον προϋπολογισμό του 2025 σε μια πρόβλεψη ανάπτυξης 1,1%.

Ο στόχος για το έλλειμμα μπορεί να είναι ελαφρώς ευρύτερος, στο 5,2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, επειδή η κυβέρνηση σχεδιάζει να εισαγάγει περαιτέρω μέτρα με τροπολογία κατά τη διάρκεια της ψήφισής του από το κοινοβούλιο.

 Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo / Francisco Seco

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo / Francisco Seco

Φορολογία

Το σχέδιο του Μπαρνιέ για αυξήσεις φόρων ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ το επόμενο έτος έχει προκαλέσει σάλο σε τμήματα του κοινοβουλίου, ακόμη και μεταξύ της μειοψηφίας των βουλευτών που υποστηρίζουν την κυβέρνησή του. Οι κεντρώοι που είναι πιστοί στον Εμανουέλ Μακρόν έχουν απειλήσει με διαφωνία, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα κινδυνεύουν να ακυρώσουν την φιλοεπιχειρηματική πολιτική του προέδρου, την οποία θεωρούν ζωτικής σημασίας για την απασχόληση και την ανάπτυξη.

Για να συγκεντρώσει υποστήριξη, ο Μπαρνιέ δεσμεύτηκε ότι οι αυξήσεις φόρων θα ισχύσουν το πολύ για δύο χρόνια και θα περιοριστούν στο πλουσιότερο 0,3% των νοικοκυριών και σε περίπου 300 επιχειρήσεις με ετήσια έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να συγκεντρώσει περισσότερα έσοδα από εισφορές στα πιο ρυπογόνα μέσα μεταφοράς. Τα λόμπι της αυτοκινητοβιομηχανίας έχουν ήδη κατακεραυνώσει τις ιδέες ως «φόρους υπό το πρόσχημα της ενεργειακής μετάβασης». Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών έχει προειδοποιήσει για μια επακόλουθη καταστροφή για την απασχόληση και την ανάπτυξη στον τομέα.

Η ομάδα του Μπαρνιέ - με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Αντουάν Αρμάν και τον υπουργό Προϋπολογισμού Λοράν Σεν Μαρτέν - θα μπορούσε επίσης να αναπτύξει μέτρα για τη φορολόγηση της επαναγοράς μετοχών και τη συγκέντρωση περισσότερων εσόδων από εισφορές στις ενεργειακές εταιρείες.

Περικοπές

Περίπου το ήμισυ των περικοπών δαπανών ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ θα προέλθει από τον περιορισμό των προϋπολογισμών των κρατικών υπουργείων, ενώ τα υπόλοιπα θα επωμιστούν οι τοπικές αρχές και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Η κυβέρνηση έχει ήδη αναφερθεί σε ορισμένες δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένης της εξοικονόμησης 4 δισεκατομμυρίων ευρώ από την καθυστέρηση της αναπροσαρμογής των συντάξεων την 1η Ιουλίου.

Επιπλέον, ο Μπαρνιέ έχει ισχυριστεί ότι σχεδιάζει να συγχωνεύσει κρατικές υπηρεσίες για να μειώσει το δημοσιονομικό κόστος.

 AP Images

AP Images

Πολιτική αντίδραση

Η αντίδραση των διαφόρων πολιτικών κομμάτων είναι καθοριστικής σημασίας. Το αριστερό μπλοκ που διαθέτει περίπου το ένα τρίτο των εδρών στην Εθνοσυνέλευση έχει ήδη δηλώσει ότι αντιτίθεται ευθέως στον Μπαρνιέ ανεξάρτητα από το περιεχόμενο του προϋπολογισμού.

Ωστόσο, η Αριστερά δεν έχει αρκετές έδρες για να ανατρέψει μόνη της την κυβέρνηση - ήδη προσπάθησε και απέτυχε να το κάνει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η μεγαλύτερη απειλή για τον Μπαρνιέ προέρχεται από τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λε Πεν, ο οποίος μπορεί να τερματίσει τη θητεία του στην εξουσία εάν υποστηρίξει πρόταση μομφής από άλλη ομάδα.

Η Λεπέν έχει κατακεραυνώσει ορισμένα από τα σχέδια του προϋπολογισμού, χαρακτηρίζοντας κυρίως τις περικοπές στο συνταξιοδοτικό κόστος ως «κλοπή». Αλλά το κόμμα της έχει λάβει συνολικά μια πιο διφορούμενη θέση, λέγοντας ότι δεν θέλει να μετατραπεί σε παράγοντα χάους που θα μπορούσε να βλάψει περαιτέρω την οικονομική κατάσταση της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ