Σε ποιες ευρωπαϊκές πόλεις είναι πιο εύκολη η εύρεση εργασίας

Πράγα/Φώτο: Shutterstock

Υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα στον τρόπο με τον οποίο οι κάτοικοι σε όλη την Ευρώπη αντιλαμβάνονται τις πιθανότητές τους να βρουν μια καλή δουλειά στις πόλεις τους.

Το Euronews Business ρίχνει μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτό και διερευνά τους πιθανούς λόγους που κρύβονται πίσω από αυτό.

Είναι εύκολο να βρείτε μια καλή δουλειά στην πόλη σας; Η απάντησή σας είναι πιθανό να εξαρτάται από το πού ζείτε. Παράγοντες όπως η οικονομική κατάσταση της χώρας, τα ποσοστά ανεργίας και το αν πρόκειται για πρωτεύουσα ή όχι μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τις ευκαιρίες απασχόλησης.

Σε 83 πόλεις της Ευρώπης, λιγότεροι από τους μισούς κατοίκους πιστεύουν ότι είναι εύκολο να βρουν μια καλή δουλειά, αλλά οι απόψεις ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ποιότητα ζωής στις ευρωπαϊκές πόλεις το 2023.

Στο Παλέρμο, για παράδειγμα, μόνο το 4% των ανθρώπων συμμερίζεται αυτή την αισιοδοξία, ενώ, στην Πράγα, ένα εντυπωσιακό 79% αισθάνεται σίγουρο για τις προοπτικές απασχόλησης.

Πώς, λοιπόν, διαφέρουν οι αντιλήψεις των κατοίκων της περιοχής σε αυτό το θέμα και ποιοι μπορεί να είναι οι πιθανοί λόγοι πίσω από αυτές τις τεράστιες διαφορές;

Η έρευνα κάλυψε την ΕΕ, την ΕΖΕΣ, αρκετές υποψήφιες χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ενώ ορισμένες χώρες εκπροσωπούνται από μία μόνο πόλη, σε άλλες περιλαμβάνονται πολλές πόλεις, με ορισμένες να περιλαμβάνουν έως και έξι ή επτά πόλεις. Ως εκ τούτου, οι συγκρίσεις με βάση τη χώρα ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν την πλήρη εικόνα.

Ποια πρωτεύουσα είναι η καλύτερη για την εύρεση μιας καλής εργασίας

Εξετάζοντας τις πρωτεύουσες, το ποσοστό των ανθρώπων που πιστεύουν ότι είναι εύκολο να βρει κανείς μια καλή δουλειά κυμαίνεται σημαντικά. Η Πράγα προηγείται με το υψηλότερο ποσοστό 79%, ακολουθούμενη από την Μπρατισλάβα (72%), το Όσλο (69%) και τη Στοκχόλμη (68%).

Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock

Η Ρώμη έχει το χαμηλότερο ποσοστό με 20%, ακολουθούμενη από την Αθήνα (21%) και τη Μαδρίτη (24%).

Μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρώπης, το Παρίσι και το Λονδίνο προηγούνται με 61% των κατοίκων να εκφράζουν αισιοδοξία για τις ευκαιρίες απασχόλησης, ενώ ακολουθεί το Βερολίνο με 57%. Αντίθετα, οι πρωτεύουσες της Ισπανίας και της Ιταλίας κατατάσσονται στην τελευταία τρίτη θέση, αντανακλώντας πολύ χαμηλότερη εμπιστοσύνη στη διαθεσιμότητα καλών θέσεων εργασίας.

Σε επίπεδο πρωτεύουσας, οι χώρες της νότιας και νοτιοανατολικής Ευρώπης δείχνουν σημαντικά λιγότερη εμπιστοσύνη στην εύρεση καλών θέσεων εργασίας, ενώ η βόρεια και η κεντροανατολική Ευρώπη τείνουν να έχουν πιο αισιόδοξες απόψεις για τη διαθεσιμότητα θέσεων εργασίας.

Οι τάσεις αυτές γίνονται ακόμη πιο εμφανείς όταν εξετάζονται και οι 83 πόλεις, με ακόμη μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ τους.

Οι ιταλικές πόλεις κυριαρχούν στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης

Η Πράγα (79%) εξακολουθεί να έχει το υψηλότερο ποσοστό ανθρώπων που πιστεύουν ότι είναι εύκολο να βρει κανείς μια καλή δουλειά στην πόλη τους, ενώ στο Παλέρμο της Ιταλίας, σχεδόν κανείς δεν συμμερίζεται αυτή την προοπτική, με μόλις το  4% να αισθάνεται το ίδιο.

Εκτός από το Παλέρμο, άλλες ιταλικές πόλεις κυριαρχούν στις χαμηλότερες θέσεις της κατάταξης, με τέσσερις από τις πέντε τελευταίες να έχουν 20% ή λιγότερους κατοίκους που πιστεύουν ότι είναι εύκολο να βρουν μια καλή δουλειά.

Οι κάτοικοι των ισπανικών πόλεων πιστεύουν σε μεγάλο βαθμό ότι δεν είναι εύκολο να εξασφαλίσουν μια καλή δουλειά εκεί που ζουν, καθώς λιγότεροι από ένας στους τέσσερις κατοίκους πιστεύουν το αντίθετο και στις τέσσερις πόλεις που περιλαμβάνονται στην έρευνα.

Μεταξύ των πέντε κορυφαίων οικονομιών, η Γερμανία έχει το υψηλότερο μέσο ποσοστό 60% σε όλες τις πόλεις της, με πρώτο το Μόναχο με 72%, το οποίο κατατάσσεται τρίτο συνολικά σε ολόκληρη την λίστα.

Αυτός ο μέσος όρος είναι 63% στο Ηνωμένο Βασίλειο, 47% στη Γαλλία, 24% στην Ιταλία και 21% στην Ισπανία, με όλες τις χώρες να εκπροσωπούνται από τουλάχιστον τέσσερις πόλεις.

Σύμφωνα με την έκθεση, συνολικά, μόνο ένας στους τέσσερις κατοίκους των πόλεων των νότιων κρατών μελών της ΕΕ βρήκε εύκολα δουλειά. Αντίθετα, περισσότεροι από τους μισούς στις δυτικές (53%) και βόρειες πόλεις (55%) συμμερίζονται αυτή την άποψη. Στις ανατολικές πόλεις, περίπου οι μισοί κάτοικοι αισθάνονταν το ίδιο.

Πιθανοί λόγοι για το σημαντικό χάσμα μεταξύ των πόλεων

«Τα ποσοστά ανεργίας τείνουν να είναι υψηλότερα στις πόλεις όπου η βαθμολογία είναι χαμηλότερη», δήλωσε στο Euronews Business ο Pawel Adrjan, οικονομολόγος και διευθυντής οικονομικών ερευνών EMEA & APAC της Indeed.

Για παράδειγμα, υπογράμμισε ο Adrjan, το Παλέρμο, με τη χαμηλότερη βαθμολογία στην έρευνα (4%), είχε επίσης το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στο 17% το 2023, όπου υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Αντίθετα, η Πράγα, η οποία είχε την υψηλότερη βαθμολογία 79%, ανέφερε ποσοστό ανεργίας μόλις 1,9%, το δεύτερο χαμηλότερο μεταξύ των πόλεων που συμμετείχαν στην έρευνα.

«Συνολικά, υπάρχει μια στατιστικά σημαντική αρνητική σχέση μεταξύ των πόλεων. Περίπου το 49% (σχεδόν το ήμισυ) αυτής της διακύμανσης εξηγείται από τις διαφορές στην ανεργία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη Eurostat, οι ιταλικές και ισπανικές πόλεις είχαν γενικά υψηλότερα ποσοστά ανεργίας το 2023.

Ποσότητα και ποιότητα των θέσεων εργασίας

Σύμφωνα με τον Adrjan της Indeed, το υπόλοιπο μισό των διαφορών μπορεί να οφείλεται σε άλλους παράγοντες. Η ποσότητα και η ποιότητα των διαθέσιμων θέσεων εργασίας μπορούν να εξηγήσουν ένα μέρος αυτής της διαφοράς. Το επίπεδο των κενών θέσεων εργασίας ποικίλλει.

Καθώς η έρευνα ρώτησε για τις «καλές» θέσεις εργασίας, αυτό θα μπορούσε να ερμηνευτεί διαφορετικά σε διάφορες κουλτούρες.

«Παράγοντες όπως οι πραγματικοί μισθοί, η ασφάλεια της εργασίας, η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και οι ευκαιρίες εξέλιξης της σταδιοδρομίας δεν αντικατοπτρίζονται στις συνολικές στατιστικές για το ποσοστό ανεργίας, αλλά θα επηρεάσουν την αντίληψη των ανθρώπων για το τι μπορεί να τους προσφέρει η αγορά εργασίας», δήλωσε ο Pawel Adrjan.

Σημείωσε επίσης ότι το τοπικό οικονομικό κλίμα και οι πολιτικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης, μπορούν να επηρεάσουν περαιτέρω τις αντιλήψεις των κατοίκων.

Διαφορές μεταξύ πόλεων εντός μιας χώρας

Η έκθεση υπογράμμισε ότι οι πόλεις προσφέρουν πιο εξειδικευμένες και υψηλότερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε σύγκριση με τις αγροτικές περιοχές. Σε ορισμένες χώρες, το ποσοστό των ανθρώπων που πιστεύουν ότι είναι εύκολο να βρει κανείς μια καλή δουλειά διαφέρει σημαντικά μεταξύ των πόλεων.

Για παράδειγμα, στην Τσεχία, τη Σλοβακία και την Πολωνία, οι πρωτεύουσες κατατάσσονται μεταξύ των υψηλότερων στην έρευνα, ενώ άλλες πόλεις στις χώρες αυτές έχουν σημαντικά χαμηλότερη βαθμολογία. Η διαφορά ξεπερνά τις 35 ποσοστιαίες μονάδες σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ομοίως, υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των πόλεων στην Ιταλία, το Βέλγιο, την Ουγγαρία και την Τουρκία.

Η έρευνα συγκέντρωσε απαντήσεις από περισσότερους από 71.000 ανθρώπους σε 83 ευρωπαϊκές πόλεις, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 839 κατοίκων από κάθε πόλη. 

ΣΧΕΤΙΚΑ