«Συνταξιούχοι» στα 20 τους -Γιατί οι νέοι Κινέζοι αποσύρονται στην ύπαιθρο
Οι νέοι Κινέζοι «συνταξιοδοτούνται» στην ύπαιθρο, καθώς η ανεργία μαστίζει.
Αρκετοί νέοι αποσύρονται από την ηπειρωτική χώρα στην ύπαιθρο.
«Συνταξιούχοι» ετών 20
Η γενιά Z και οι millennials της Κίνας καταγράφουν όλο και περισσότερο την αγροτική καθημερινότητα της «συνταξιοδότησής» τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού δηλώνουν ότι απολύθηκαν, παραιτήθηκαν ή είναι απλώς άνεργοι. Αυτοί οι αυτοπροσδιοριζόμενοι «συνταξιούχοι», οι οποίοι συχνά δηλώνουν στο προφίλ τους ότι γεννήθηκαν τη δεκαετία του 90′ ή του 00′, δημοσιεύουν τα ταξίδια τους στο διαδίκτυο.
Πέρυσι, ένας 22χρονος αυτοαποκαλούμενος συνταξιούχος που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Wenzi Dada εγκαταστάθηκε σε μια καλύβα από μπαμπού στην άκρη ενός γκρεμού στην ορεινή επαρχία Guizhou της Κίνας. Ο Wenzi, ο οποίος στο παρελθόν είχε διάφορες θέσεις εργασίας στην επισκευή αυτοκινήτων, στις κατασκευές και στη μεταποίηση, δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι κουράστηκε να ασχολείται καθημερινά με μηχανές και παραιτήθηκε για να επιστρέψει στη γενέτειρά του. Προσπάθησε να βρει δουλειά εκεί, αλλά ποτέ δεν έμεινε ικανοποιημένος από τις επιλογές.
«Καθώς περνάει ο καιρός, αρχίζω να σκέφτομαι το νόημα της ζωής. Η ζωή δεν έχει να κάνει μόνο με την ευημερία της πόλης. Η ηρεμία της υπαίθρου είναι επίσης ένα είδος ομορφιάς», έγραψε στο προφίλ του στο Douyin, σύμφωνα με τη μετάφραση του CNBC. Το Douyin είναι η αδελφή εφαρμογή του TikTok που ανήκει στην ByteDance και είναι προσαρμοσμένη στην κινεζική αγορά.
Από τότε που μετακόμισε στα βουνά, ο Wenzi ανεβάζει βίντεο στο λογαριασμό Douyin που δείχνουν πώς μαγειρεύει, συγκεντρώνει λαχανικά και συντηρεί την καλύβα του στην κορυφή του βουνού.
Υψηλό ποσοστό ανεργίας
Η αναζήτηση εργασίας είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους νέους, καθώς η κινεζική οικονομία πλήττεται, δήλωσε ο Chung Chi Nien, καθηγητής στο Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ.
Ένας αριθμός ρεκόρ 11,8 εκατομμυρίων αποφοίτων κολεγίων εισήλθαν φέτος στην αγορά εργασίας, εντείνοντας τον ανταγωνισμό που έχει οδηγήσει σε «υποτίμηση» των πτυχίων των κολεγίων, εξήγησε ο καθηγητής. Για τα άτομα με λιγότερα πιστοποιητικά και εμπειρία, αυτό μείωσε περαιτέρω τις πιθανότητες πρόσληψής τους.
Το ποσοστό ανεργίας των νέων στην Κίνα τον Αύγουστο σημείωσε νέο ρεκόρ 18,8%, το υψηλότερο από τότε που ξεκίνησε το νέο σύστημα καταγραφής τον Δεκέμβριο. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε από 17,1% τον Ιούλιο. Τα πρόσφατα στοιχεία ήρθαν εν μέσω μιας σειράς απογοητευτικών κινεζικών οικονομικών σημάτων, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου συνεχίζει να παλεύει με την αδύναμη εγχώρια ζήτηση και την ύφεση στον τομέα της στέγασης.
«Αν προσθέσετε αυτούς τους παράγοντες μαζί, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι νέοι επιλέγουν να «αποσυρθούν» ή να «συνταξιοδοτηθούν» στην ύπαιθρο, καθώς έχει γίνει πολύ δύσκολο να βρει κανείς δουλειά, ειδικά καλές θέσεις εργασίας στις κορυφαίες πόλεις», δήλωσε ο Chung στο CNBC.
Οι δημοφιλείς προορισμοί για απόσυρση περιλαμβάνουν τις επαρχίες Γιουνάν, Γκουιζού και Σιτσουάν, όπου το κόστος ζωής είναι το ένα τέταρτο αυτού της Σαγκάης.
Τα τελευταία τρία χρόνια, οι τομείς υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας που απορροφούσαν πολλούς νέους πτυχιούχους συρρικνώθηκαν απότομα, ιδίως ο τομέας ακινήτων, δήλωσε ο Dan Wang, επικεφαλής οικονομολόγος της Hang Seng Bank China. Ενώ υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις εργασίας με χαμηλότερες αποδοχές στις πόλεις, όπως οι διανομές, οι μορφωμένοι νέοι δεν τις θέλουν και προτιμούν να κάθονται, δήλωσε ο Wang.
Υπάρχουν επίσης διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον τομέα της μεταποίησης, αλλά ο Keyu Jin, αναπληρωτής καθηγητής οικονομικών στο London School of Economics, δήλωσε ότι οι νέοι δεν θέλουν ούτε αυτούς τους ρόλους.
«Προτιμούν να κάθονται στο σπίτι με τους γονείς τους [και] να περιμένουν για μια καλύτερη δουλειά», είπε.
Γίνονται influencers
Αλλά οι νέοι «συνταξιούχοι» της Κίνας έχουν αντιδράσει στην κριτική ότι είναι πολύ επιλεκτικοί ή ότι έχουν παραιτηθεί.
«Αυτό δεν λέγεται ξάπλα, αυτό λέγεται προετοιμασία για τη συνταξιοδότηση εκ των προτέρων, ώστε να μπορείτε να απολαύσετε τα γηρατειά σας στο μέλλον», ανέφερε ο 22χρονος Wenzi σε ανάρτηση που ανέβηκε τον Απρίλιο.
Κατά τη διάρκεια των βίντεο του, μετέφερε πώς άλλοι χωρικοί έχουν ασκήσει κριτική στον τρόπο ζωής του και τον συνέκριναν με συνομηλίκους της ηλικίας του που έχουν κερδοφόρα απασχόληση.
«Ποιος έδωσε εντολή ότι οι νέοι πρέπει να βγαίνουν έξω και να εργάζονται;», καυχιόταν ο Γουένζι.
«Τους βρίζουν επειδή οι Κινέζοι τείνουν να πιστεύουν ότι όποιος παίρνει ανώτερη εκπαίδευση πρέπει να την αξιοποιήσει στη συνέχεια και να δουλέψει σκληρά», δήλωσε ο οικονομολόγος, προσθέτοντας ότι η εκπαίδευση είναι συνήθως η μεγαλύτερη επένδυση μιας οικογένειας εκτός από τη στέγαση.
Ο Wang σημείωσε ότι πολλοί από αυτούς τους νέους έχουν κάποιο εισόδημα, στρέφονται στο ηλεκτρονικό εμπόριο ή προσπαθούν να γίνουν influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ύπαιθρος μπορεί να αποτελέσει ένα καλό περιβάλλον για τη λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων, καθώς το φυσικό σκηνικό και ο χαλαρωτικός τρόπος ζωής μπορούν να προσελκύσουν θεατές.