Πώς η Κίνα προσπαθεί να σώσει την οικονομία της
Μετά από μήνες – ή και χρόνια – οικονομικής δυσπραγίας, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης. Με μία σπάνια συνέντευξη, τρεις κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες της χώρας παρουσίασαν μία σειρά μέτρων στήριξης.
Μεταξύ τους, μία βραχυπρόθεσμη περικοπή των επιτοκίων και μείωση των απαιτούμενων αποθεμάτων ρευστότητας των τραπεζών στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2008. Αλλά και αύξηση της ρευστότητας κατά 114 δισεκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη της νομισματικής πολιτικής.
Αναλυτές, μάλιστα, χαρακτήρισαν τα μέτρα «επιθετικά» και «ιστορικά».
Όπως λένε, το Πεκίνο λαμβάνει τα παραπάνω μέτρα εν μέρει εξ αιτίας των χειρότερων από τα αναμενόμενα στοιχείων για την οικονομία, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη να μην επιτύχει το στόχο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 5% φέτος.
Και παρότι τα μέτρα έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό από τις χρηματιστηριακές αγορές, αναλυτές τονίζουν ότι δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των καταναλωτικών δαπανών. Και φαίνεται να διαφωνούν για το εάν η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής αποτελεί μία στήριξη «μπαζούκα».
Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μειωμένης καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
Πτώση της κατανάλωσης
Όλα τα οικονομικά στοιχεία των τελευταίων ετών δείχνουν διαρκή πτώση της κατανάλωσης στη χώρα. Οι Κινέζοι δεν αγοράζουν αρκετά πράγματα, με αποτέλεσμα οι εξαγωγείς να ρίχνουν τις τιμές για να αυξήσουν τις πωλήσεις στο εξωτερικό.
«Το πραγματικό πρόβλημα της (Κινεζικής) οικονομίας είναι η μειωμένη ζήτηση και όχι η έλλειψη κεφαλαίων για δανεισμό», λένε οι ειδικοί της Nomura και προσθέτουν ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις, όμως για παράδειγμα την άμεση χρηματοδότηση της αγοράς ακινήτων, καθώς «ο τομέας του real estate είναι η ρίζα όλων των προβλημάτων».
Επίσης, το Πεκίνο θα μπορούσε να προχωρήσει σε αύξηση των χαμηλών συντάξεων και να αυξήσει τη χρηματοδότηση των τοπικών κυβερνήσεων, λένε.
Η αλήθεια είναι ότι το Πεκίνο έχει λάβει σειρά μέτρων φέτος για να στηρίξει την οικονομία και τις χρηματιστηριακές αγορές, όμως η αρχική αισιοδοξία τελικά δεν επιβεβαιώθηκε.
Μένει να δούμε αν οι χθεσινές ανακοινώσεις θα δημιουργήσουν μία μακροπρόθεσμη τάση, καθώς η δεύτερη οικονομία του πλανήτη αντιμετωπίζει σειρά προκλήσεων από την επικών διαστάσεων φούσκα των ακινήτων, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων και τις γεωπολιτικές εντάσεις.