Οι κινήσεις του Μπάφετ θυμίζουν την κατάρρευση της Wall Street
Τη φούσκα των τεχνολογικών μετοχών θυμίζουν οι πρόσφατες κινήσεις του Γουόρεν Μπάφετ, το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Μπιλ Σμεντ, ενός διαχειριστή κεφαλαίων που παρακολουθεί στενά τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή εδώ και πολλά χρόνια και έχει κερδίσει εκατομμύρια ακολουθώντας τη στρατηγική του.
Ταυτόχρονα, όμως, ο κ. Σμεντ έχει γλυτώσει σημαντικές απώλειες παρακολουθώντας το πώς ο Μπάφετ αποσύρεται από την αγορά όταν προβλέπει μεγάλη πτώση. Και, με δηλώσεις του στο Business Insider, εκτιμά ότι αυτό συμβαίνει τώρα.
Πολλές ομοιότητες
Όπως λέει ο Σμεντ, υπάρχουν πολλές ομοιότητες στις τωρινές κινήσεις του δισεκατομμυριούχου επενδυτή σε σχέση με τις απόψεις του το 1999. Όταν η φούσκα των τεχνολογικών μετοχών ήταν στο αποκορύφωμά της, ο Μπάφετ δεν αγόραζε καθόλου τεχνολογικές μετοχές και, μάλιστα, προειδοποιούσε το κοινό ότι αυτός ο ρυθμός ανόδου δε θα μπορούσε να συνεχιστεί.
Μεταξύ του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου του 1999, ο Μπάφετ είχε μοιραστεί τις απόψεις του δημόσια με σειρά συνεντεύξεων. Και υποστήριζε ότι η άνοδος των τιμών των μετοχών τα προηγούμενα χρόνια οφειλόταν σε δύο παράγοντες: την πτώση των επιτοκίων και την άνοδο των εταιρικών κερδών.
Όμως, όπως έλεγε, οι μετοχές είναι απίθανο να συνεχίσουν την ανοδική τους τροχιά, καθώς είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσουν να αυξάνονται τα εταιρικά κέρδη με τους ρυθμούς που αυξάνονταν τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, ακόμα και αν έπεφταν περαιτέρω τα επιτόκια.
Επιπλέον, οι αποτιμήσεις των εταιρειών – που σχετίζονται άμεσα με τα επίπεδα των επιτοκίων – είχαν αυξηθεί σε τόσο υψηλά επίπεδα, που έπλητταν την προοπτική των μελλοντικών κερδών.
Τα επόμενα χρόνια, ο δείκτης, S&P 500, βούλιαξε κατά 50% και χρειάστηκε μία δεκαετία για να καταγράψει κέρδη 20% σε σύγκριση με τις τιμές του Σεπτεμβρίου του 1999.
Έκτοτε, οι επενδυτές απόλαυσαν μία 15ετία εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων και διαρκώς αυξανόμενων εταιρικών κερδών – κάτι που πλέον ανησυχεί τον κ. Σμεντ. Τόσο μακρά άνοδος δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα.
Με δεδομένο ότι ο Σμεντ πιστεύει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει και τα επιτόκια θα αυξηθούν ξανά, η πρόβλεψή του είναι ότι η αγορά θα αντιμετωπίσει πρόβλημα.
Ταυτόχρονα, παρατηρεί ότι ο Γουόρεν Μπάφετ έχει πουλήσει τους τελευταίους μήνες μετοχές αξίας δισεκατομμυρίων αυξάνοντας σημαντικά τη ρευστότητά του.
Λαμβάνοντας αυτά υπ’ όψιν σε συνδυασμό με αυτά που έλεγε ο Μπάφετ το 1999, θεωρεί ότι έρχεται μεγάλη πτώση στη Wall Street.
Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που προβλέπουν εδώ και χρόνια το σπάσιμο της φούσκας, που όμως δεν έρχεται…