Το θερμότερο καλοκαίρι πιθανότατα θα οδηγήσει στη θερμότερη χρονιά της ιστορίας

Άνθρωποι ψάχνουν να δροσιστούν σε περίοδο καύσωνα / Φωτογραφία shutterstock

Το καλοκαίρι του 2024 αποδείχτηκε ότι ήταν το θερμότερο καλοκαίρι στη Γη, πράγμα που σημαίνει ότι η χρονιά εξελίσσεται στην θερμότερη στην ιστορία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας, Κοπέρνικος.

Και φυσικά αυτή η πρόβλεψη ακούγεται σα να επαναλαμβάνεται, καθώς από πέρυσι η παγκόσμια θερμοκρασία σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, γεγονός που ενισχύθηκε προσωρινά και από την έλευση του Ελ Νίνιο.

Συγκεκριμένα, η μέση θερμοκρασία του βόρειου ημισφαιρίου κατά το μετεωρολογικό καλοκαίρι – τον Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο – διαμορφώθηκε στους 16,8 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τον Κοπέρνικο. Το νούμερο αυτό είναι υψηλότερο κατά 0,03 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με το προηγούμενο ρεκόρ του 2023.

Τα αρχεία του Κοπέρνικου ξεκινούν το 1940, όμως τα αρχεία των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ιαπωνίας ξεκινούν από τα μέσα του 19ου αιώνα και δείχνουν ότι η τελευταία δεκαετία είναι η πιο ζεστή από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις και, σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες, η πιο ζεστή εδώ και 120.000 χρόνια.

Ο Αύγουστος και το 2024, αλλά και το 2023, είναι οι πιο θερμοί στην ιστορία με μέση θερμοκρασία τους 16,82 βαθμούς Κελσίου. Ο φετινός Ιούλιος ήταν πιο δροσερός από του 2023, όμως η αύξηση του Ιουλίου του 2023 ήταν τόσο σημαντική, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί αισιόδοξο στοιχείο.

Ταυτόχρονα, όπως λένε οι επιστήμονες, τα επίπεδα υγρασίας ήταν πολύ υψηλότερα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, με αποτέλεσμα η αίσθηση της ζέστης να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Μέχρι τον προηγούμενο μήνα, πολλοί επιστήμονες δεν ήταν βέβαιοι ότι η φετινή χρονιά θα εξελιχθεί στην πιο θερμή της εταιρείες, λόγω της μεγάλης αύξησης της θερμοκρασίας που καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2023. Όμως, με τη θερμοκρασία του φετινού Αυγούστου να κινείται στα ίδια επίπεδα με του περυσινού, πλέον οι περισσότεροι μετεωρολόγοι θεωρούν ότι οδεύουμε για την πιο ζεστή χρονιά της ιστορίας.

Από την άλλη, εν αναμονή του Λα Νίνια – του ρεύματος που κρυώνει κομμάτια του κεντρικού ειρηνικού ωκεανού – οι τελευταίο τέσσερις μήνες της χρονιάς ίσως δεν σπάσουν ρεκόρ θερμοκρασίας όπως οι προηγούμενοι μήνες. Όμως, δεν αναμένεται να είναι τόσο δροσεροί ώστε το σύνολο του έτους να μην σπάσει όλα τα ρεκόρ.

Και, βέβαια, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, όλα αυτά τα στοιχεία δεν είναι απλά νούμερα σε ένα χαρτί. Επηρεάζουν άμεσα την υγεία των ανθρώπων.

Για παράδειγμα, η πόλη της Αριζόνα βίωσε φέτος για περισσότερες από 100 ημέρες θερμοκρασίες άνω των 38 βαθμών Κελσίου.

Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι ένα μέρος των υψηλών θερμοκρασιών του 2023 οφειλόταν στο Ελ Νίνιο, η φετινή άνοδος της θερμοκρασίας και τα νέα ρεκόρ που αναμένεται να σπάσουν δείχνει ότι η άνοδος πια οφείλεται ουσιαστικά στην ανθρώπινη δραστηριότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ