Βρετανία: Αυστηροποιεί τους κανόνες για την ασφάλεια του διαδικτύου - Ο ρόλος του Μασκ
Η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ εξετάζει τρόπους για να ενισχύσει τους κανονισμούς για την ασφάλεια του διαδικτύου στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού η παραπληροφόρηση πυροδότησε ένα κύμα αντιμεταναστευτικών διαμαρτυριών και ο ιδιοκτήτης του X, Eλον Μασκ, έκανε εμπρηστικά σχόλια σε αναρτήσεις που προβλήθηκαν από εκατομμύρια ανθρώπους.
Δύο πηγές του κλάδου με γνώση του θέματος είπαν στο CNBC ότι μετά τα γεγονότα των δύο τελευταίων εβδομάδων, οι Εργατικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο αναθεώρησης του Νόμου για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο — νομοθεσία που απαιτεί από τους τεχνολογικούς κολοσσούς να αποτρέπουν τη διάδοση παράνομου και επιβλαβούς περιεχομένου στις πλατφόρμες τους.
Αυτές οι πηγές δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια για τις προτεινόμενες αλλαγές, καθώς οι συζητήσεις γύρω από τους ανανεωμένους νόμους για την ασφάλεια στο διαδίκτυο συνεχίζονται.
Ανώτατοι αξιωματούχοι έκαναν σχόλια τις τελευταίες ημέρες λέγοντας ότι η κυβέρνηση μπορεί να επανεξετάσει τον Νόμο για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο για να τον καταστήσει αυστηρότερο για την παραπληροφόρηση, τη ρητορική μίσους και την υποκίνηση σε βία.
«Υπάρχουν προφανώς πτυχές του Νόμου για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο που δεν έχουν τεθεί ακόμη σε ισχύ. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αλλαγές εάν χρειαστεί», δήλωσε ο υπουργός Νικ Τόμας-Σίμοντς, στο Sky News.
Η ρυθμιστική αρχή των μέσων ενημέρωσης και των τηλεπικοινωνιών, Ofcom, δεν μπόρεσε να ενεργήσει ενάντια στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης επειδή επιτρέπουν ρητορική μίσους και άλλο περιεχόμενο που θα παραβίαζε το νόμο, λόγω του γεγονότος ότι η νομοθεσία δεν έχει ακόμη τεθεί πλήρως σε ισχύ.
Τι ακριβώς είναι ο νόμος για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο; Και τι θα μπορούσε να σημαίνει για εταιρείες τεχνολογίας όπως το X του Elon Musk;
Τι είναι ο νόμος για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο;
Ο Νόμος για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο είναι ένα νομοσχέδιο ορόσημο στο Ηνωμένο Βασίλειο που επιδιώκει να αναγκάσει τα κοινωνικά δίκτυα και τις εταιρείες μέσων ροής βίντεο να απαλλάξουν τις πλατφόρμες τους από παράνομο περιεχόμενο.
Ο κανονισμός περιέχει νέες υποχρεώσεις που απαιτούν από τις εταιρείες τεχνολογίας να εντοπίζουν, να μετριάζουν και να διαχειρίζονται ενεργά τους κινδύνους βλάβης από τέτοιο υλικό που εμφανίζεται στις πλατφόρμες τους.
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα περιεχομένου που, εάν δημοσιοποιηθούν, θα μπορούσαν να καταστήσουν μια εταιρεία υπεύθυνη για ποινικές κυρώσεις. Αυτές περιλαμβάνουν τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, την απάτη, τα φυλετικά ή θρησκευτικά αδικήματα, την υποκίνηση σε βία και την τρομοκρατία.
Μόλις τεθούν σε ισχύ οι κανόνες, η Ofcom θα έχει την εξουσία να επιβάλλει πρόστιμα έως και 10% των παγκόσμιων ετήσιων εσόδων των εταιρειών για παραβάσεις. Σε περιπτώσεις όπου σημειώνονται επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις, τα μεμονωμένα ανώτερα στελέχη θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ακόμη και ποινή φυλάκισης.
Η Ofcom ανέφερε ότι οι νέοι δασμοί για τις εταιρείες τεχνολογίας δεν θα τεθούν πλήρως σε ισχύ μέχρι το 2025 μέχρι ολοκληρώσει τη διαβούλευση σχετικά με τους κώδικες δεοντολογίας για τις εταιρείες.
Γιατί υπάρχουν εκκλήσεις για αλλαγή του νόμου;
Πριν από δύο εβδομάδες, ένας 17χρονος επιτέθηκε σε πολλά παιδιά που παρακολουθούσαν ένα μάθημα χορού με θέμα την Taylor Swift στην αγγλική πόλη Southport στο Merseyside. Τρία κορίτσια σκοτώθηκαν από την επίθεση.
Λίγο μετά την επίθεση, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έσπευσαν να αναγνωρίσουν ψευδώς τον δράστη ως αιτούντα άσυλο που έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο με βάρκα το 2023.
Οι αναρτήσεις στο X που κοινοποιούσαν το ψεύτικο όνομα του δράστη κοινοποιήθηκαν ενεργά και προβλήθηκαν από εκατομμύρια χρήστες. Αυτό με τη σειρά του βοήθησε να πυροδοτήσει ακροδεξιές, αντιμεταναστευτικές διαμαρτυρίες, οι οποίες στη συνέχεια εξελίχθηκαν σε βία, με καταστήματα και τζαμιά να δέχονται επιθέσεις και να εκτοξεύονται τούβλα και βόμβες βενζίνης.
Καθώς μαίνονταν οι ταραχές, ο Musk, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του Χ, άρχισε να κάνει σχόλια για την κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο. πρότεινε ότι οι ταραχές θα μπορούσαν να καταλήξουν σε εμφύλιο πόλεμο, λέγοντας σε post: «Ο εμφύλιος πόλεμος είναι αναπόφευκτος». Τα σχόλιά του έχουν καταδικαστεί από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σχετικά με τις δηλώσεις του Μασκ, ο επίσημος εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ είπε ότι δεν υπάρχει «καμία δικαιολογία» για τέτοιες δηλώσεις.
Ο Μασκ μοιράστηκε επίσης μια εικόνα ενός ψεύτικου τίτλου που φαινόταν σαν να προήλθε από τον ιστότοπο της εφημερίδας «The Telegraph», ισχυριζόμενος ψευδώς ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έφτιαχνε «στρατόπεδα κράτησης» στα Νησιά Φώκλαντ για τους ταραχοποιούς. Έκτοτε το διέγραψε.
Αυτά τα γεγονότα προκάλεσαν εκκλήσεις προς την κυβέρνηση να επανεξετάσει τον Νόμο για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο για να διασφαλίσει ότι εφαρμόζεται ταχύτερα και ότι υπάρχουν διατάξεις που διασφαλίζουν ότι είναι πιο αποτελεσματική η αποτροπή τέτοιων συμβάντων στο μέλλον.