Τι σημαίνει για το Πεκίνο ενδεχόμενη νίκη Τραμπ-Βανς

AP Photo/ Susan Walsh

Η επίσημη έναρξη της εκστρατείας των υποψηφίων των Ρεπουμπλικανών την περασμένη εβδομάδα με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζ. Ντ. Βανς έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των κυβερνήσεων ανά τον κόσμο, οι οποίες προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν το τι σημαίνει «Πρώτα η Αμερική» σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής.

Φυσικά, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον και της ηγεσίας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη, την Κίνα.

Η στάση Τραμπ-Βανς για την Κίνα

Ο Βανς, νεαρός Γερουσιαστής από το Οχάιο, ανέφερε πολλές φορές την Κίνα στην ομιλία του – περιγράφοντάς τη ως μία αρνητική επιρροή στην αμερικανική οικονομία – που έκανε στο Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών αποδεχόμενος το χρίσμα για να είναι υποψήφιος Αντιπρόεδρος με τον Τραμπ.

Όπως και ο συνυποψήφιός του, ο Βανς ισχυρίστηκε ότι οι πολιτικές των προηγούμενων δεκαετιών, που έχει υποστηρίξει ο Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, και οι «εκτός πραγματικότητας» πολιτικοί της Ουάσιγκτον έχει ως αποτέλεσμα οι Ηνωμένες Πολιτείες «να πλημμυρίσουν με φθηνά Κινεζικά προϊόντα, με φθηνό εργατικό δυναμικό κι τις επόμενες δεκαετίες να πλημμυρίσουν με φθηνή Κινεζική φεντανίλη».

«Θα ξαναχτίσουμε εργοστάσια… μαζί θα προστατεύσουμε τους μισθούς των Αμερικανών εργαζομένων και θα σταματήσουμε το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα από το να φτιάξει μία μεσαία τάξη στις πλάτες των Αμερικανών πολιτών», δήλωσε ο Βανς.

Τα σχόλια του υποψηφίου Αντιπροέδρου για την Κίνα ήταν μεταξύ των λιγοστών αναφορών που έκανε για άλλες χώρες στην 40λεπτη ομιλία του, ενώ ήρθαν σε μία στιγμή που ο Βανς και ο Τραμπ έδειξαν σημάδια του πώς η κυβέρνησή τους – αν εκλεγούν – θα διαμορφώσει την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα και τους εταίρους των ΗΠΑ στην Ασία.

Από την πλευρά του, και ο Τραμπ αναφέρθηκε επανειλημμένως στην Κίνα στην τεράστια ομιλία του στο συνέδριο, λέγοντας ότι «δε θα αφήσουμε κάποιες χώρες να έρχονται, να παίρνουν τις δουλειές μας και να λεηλατούν το έθνος μας» αναφερόμενος προφανώς στις οικονομικές σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο.

Οι αναφορές των τελευταίων ημερών έχουν τραβήξει την προσοχή των χωρών της περιοχής, με αρκετούς να αναμένουν αλλαγές πολιτικής σε περίπτωση που έχουμε αλλαγή ηγεσίας στο Λευκό Οίκο τον επόμενο Νοέμβριο.

Το Πεκίνο έχει ήδη ζητήσει να πέσουν οι τόνοι, με τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών να δηλώνει ότι «η Κίνα είναι αντίθετη με το να γίνεται θέμα στις αμερικανικές εκλογές».

Ο Βανς δε δίστασε, μάλιστα, να αποκαλέσει την Κίνα «τη μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα μας» σε συνέντευξή του στο Fox News τις ημέρες του Συνεδρίου. Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να «τελειώσει σύντομα» ώστε η Αμερική να επικεντρωθεί στο «πραγματικό θέμα, που είναι η Κίνα», τόνισε.

Σε περίπτωση εκλογής Τραμπ – Βανς, τα πράγματα δεν θα είναι δύσκολα μόνο για την Κίνα. Θα είναι ακόμα χειρότερα για την Ουκρανία. Ο υποψήφιος Αντιπρόεδρος έχει εκφράσει πολλές φορές τη διαφωνία του με την αμερικανική βοήθεια στο Κίεβο, ενώ πρωτοστάτησε και στην καταψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.

Επίσης, έχει υποστηρίξει ότι η βοήθεια στην Ουκρανία μειώνει τις δυνατότητες των ΗΠΑ να συνεισφέρουν στην άμυνα του Ταϊβάν σε περίπτωση που το Πεκίνο αποφάσιζε να εισβάλει στο νησί.

Το βέβαιο είναι ότι ο 39χρονος υποψήφιος Αντιπρόεδρος ενισχύει τη σκληρή γραμμή του Τραμπ προς την Κίνα και σίγουρα το Πεκίνο θα τον παρακολουθεί στο εξής πολύ στενά.

ΣΧΕΤΙΚΑ