Ερευνα EKT: Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα φθάσει το 2% το επόμενο έτος
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επιτύχει τον στόχο της για τον πληθωρισμό το 2025, σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα που διεξάγει μεταξύ των επαγγελματιών προβλέψεων.
Οι τιμές καταναλωτή θα αυξηθούν κατά 2% το επόμενο έτος - που αντιστοιχεί στην πρόβλεψη της προηγούμενης δημοσκόπησης - όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Παρασκευής.
Η πρόβλεψη για το 2024 παρέμεινε επίσης αμετάβλητη στο 2,4%, ενώ οι προοπτικές για το 2026 υποχώρησαν στο 1,9% από 2%.
Οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες τόσο για τον γενικό όσο και για τον πυρήνα του πληθωρισμού παρέμειναν σταθερές στο 2%.
Τα αποτελέσματα έρχονται μία ημέρα μετά τη διατήρηση των επιτοκίων της ΕΚΤ στο 3,75%, χωρίς να υπάρχει σαφές μήνυμα για το πότε θα χαλαρώσει η νομισματική πολιτική. Τα στοιχήματα της αγοράς δείχνουν προς δύο ακόμη μειώσεις το 2024, αν και οι αξιωματούχοι αναρωτιούνται αν αυτό είναι εφικτό, σύμφωνα με το Bloomberg
Άλλα ευρήματα από την έρευνα:
- Οι αναλυτές αναμένουν ότι ο βασικός πληθωρισμός - εξαιρουμένων της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού - θα μειωθεί στο 2,2% το 2025 και στο 2% το 2026, επιβραδυνόμενος από το 2,7% φέτος
- Η οικονομική ανάπτυξη θεωρείται ταχύτερη φέτος: 0,7% έναντι 0,5% στον τελευταίο γύρο της έρευνας, αν και οι προοπτικές για το 2025 επιδεινώθηκαν στο 1,3% από 1,4%
- Η ανεργία θα ανέλθει στο 6,5% φέτος, έναντι 6,6% προηγουμένως, και αναμένουν ότι μακροπρόθεσμα θα εξομαλυνθεί στο 6,4%
H ΕΚΤ
Όπως ανακοίνωσε χθες η ΕΚΤ, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα τρία βασικά επιτόκια της καθώς τα νεότερα δεδομένα υποστηρίζουν σε γενικές γραμμές την προηγούμενη εκτίμηση του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό.
Ενώ ορισμένοι δείκτες του υποκείμενου πληθωρισμού αυξήθηκαν τον Μάιο λόγω έκτακτων παραγόντων, οι περισσότεροι δείκτες είτε παρέμειναν σταθεροί είτε υποχώρησαν τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τις προσδοκίες, ο πληθωριστικός αντίκτυπος της υψηλής αύξησης των μισθών αντισταθμίστηκε από τα κέρδη. Η νομισματική πολιτική διατηρεί τις συνθήκες χρηματοδότησης περιοριστικές. Ταυτόχρονα, οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να είναι υψηλές, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών είναι αυξημένος και ο γενικός πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από τον στόχο και το επόμενο έτος.
Τι είπε η Λαγκάρντ
Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, η επικεφαλής της ΕΚΤ απέφυγε να δώσει κάποιο στίγμα των επομένων κινήσεων στο μέτωπο των επιτοκίων, τονίζοντας ότι οι «αποφάσεις λαμβάνονται κάθε φορά στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και στηρίζονται στα οικονομικά δεδομένα». Συμπλήρωσε, δε, ότι δεν υπάρχει προκαθορισμένος «οδικός χάρτης» για τη μείωση των επιτοκίων.
Ερωτηθείσα για το αν είναι περισσότερο αισιόδοξη για την επίτευξη του στόχου μείωσης του πληθωρισμού περί τα μέσα του επόμενου έτους, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σιβυλλικά ότι «θα πρέπει να έχει στη διάθεσή της περισσότερα δεδομένα για να αισθάνεται περισσότερο ή λιγότερο αισιόδοξη για την επίτευξη του στόχου».
Όπως ανέφερε, «ο πληθωρισμός αναμένεται να κυμανθεί γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα για το υπόλοιπο του έτους, εν μέρει λόγω των βασικών επιδράσεων που σχετίζονται με την ενέργεια. Στη συνέχεια αναμένεται να μειωθεί προς το στόχο της ΕΚΤ, κατά το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, λόγω της ασθενέστερης αύξησης του κόστους εργασίας, των επιπτώσεων της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής και της εξασθένησης της επίδρασης της προηγούμενης αύξησης του πληθωρισμού».
Οσον αφορά πάντως στις εξελίξεις στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας, η ΕΚΤ παραμένει επιφυλακτική, εκτιμώντας ότι συνεχίζουν να υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι για περαιτέρω επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης.