Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι νικητές ποιων αθλημάτων θα λάβουν για πρώτη φορά στην ιστορία των αγώνων χρηματικό έπαθλο
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου Σεμπάστιαν Κόε υπερασπίστηκε την απόφασή του να καταβάλει χρηματικό έπαθλο στους χρυσούς νικητές του στίβου για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού αυτό το καλοκαίρι, υπονοώντας ότι η πρωτοβουλία θα μπορούσε να επεκταθεί και σε μελλοντικούς αγώνες.
Ο πρώην Βρετανός αθλητής και τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης δήλωσε ότι θα ήταν «ασυνεπές» για τον αθλητικό οργανισμό να επωφελείται από τις προσοδοφόρες συμφωνίες μετάδοσης και χορηγίας χωρίς να αποζημιώνει τους πρωταγωνιστές του.
Η αξία των αθλητών
«Οι αθλητές είναι, στην ουσία, οι φορείς των εσόδων που λαμβάνουμε», ανέφερε στην Tania Bryer του CNBC.
«Οι επιδόσεις τους σε έναν Ολυμπιακό αγώνα, στο δικό μας Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, παρέχουν στον παγκόσμιο στίβο έσοδα από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις», συνέχισε.
«Οι αθλητές είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνοι για τα ποσά, τις ροές εσόδων, τις χορηγίες που εισέρχονται στο άθλημα. Πάντα ένιωθα ότι ήταν πολύ σημαντικό να το αναγνωρίσουμε αυτό», επεσήμανε ο Κόε.
Χρηματικό έπαθλο 50.000 δολαρίων
Ο Κόε εξέπληξε τον αθλητικό κόσμο τον Απρίλιο, όταν ανακοίνωσε ότι οι νικητές των χρυσών μεταλλίων σε κάθε ένα από τα 48 αγωνίσματα στίβου στο Παρίσι θα λάβουν για πρώτη φορά 50.000 δολάρια στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η κίνηση αυτή έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους αθλητές, αλλά προκάλεσε αντιδράσεις από τα αφεντικά των άλλων αθλημάτων, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η χρηματική αποτίμηση των επιδόσεων δεν συνάδει με το πνεύμα των αγώνων.
Ο πέντε φορές Βρετανός Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας Steve Redgrave δήλωσε στο BBC τον Μάιο ότι θα δημιουργούσε «μια κατάσταση εμείς και αυτοί» μεταξύ των αθλημάτων.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) δεν καταβάλλει άμεσα χρηματικά έπαθλα για τα μετάλλια. Τον περασμένο μήνα η ΔΟΕ δήλωσε ότι είναι «κοινή πρακτική» για τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, καθώς και για τις κυβερνήσεις, τους χορηγούς και άλλους ιδιωτικούς φορείς, να παρέχουν οικονομικές ανταμοιβές στους αθλητές για τις επιδόσεις τους.
Ο Κόε δήλωσε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής του σε δύο μέρη για την καλύτερη αναγνώριση των αθλητών από τότε που ανέλαβε την προεδρία το 2015. Η πρώτη φάση επικεντρώθηκε στην κατανομή κονδυλίων στα εθνικά διοικητικά όργανα του παγκόσμιου στίβου για την υποστήριξη των αθλητών και την πληρωμή έργων.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι άμεσες πληρωμές στους χρυσούς Ολυμπιονίκες θα παρέχουν μεγαλύτερη «οικονομική βιωσιμότητα» και μια πιο μακροπρόθεσμη πορεία για τους αθλητές και τις οικογένειές τους.
«Είναι απλά ανακόλουθο για μένα, ως πρόεδρος του Παγκόσμιου Στίβου να μιλάω για νέες φρέσκες πηγές εσόδων και χορηγούς, ξέρετε, όπως η Sony που φέραμε στο τραπέζι μόλις τους τελευταίους μήνες, και να μην αναγνωρίζω επίσης ότι ο λόγος για αυτή την οικονομική αναζωογόννηση είναι οι επιδόσεις των αθλητών», τόνισε.
«Νομίζω ότι αξίζουν να έχουν κάποιο μερίδιο των εσόδων. Αυτός είναι με απλά λόγια ο λόγος για τον οποίο το κάναμε», σημείωσε.
Ο Κόε, ο οποίος υπηρετεί την τρίτη θητεία του ως πρόεδρος του Παγκόσμιου Στίβου, απέρριψε τις φήμες ότι μπορεί να είναι υποψήφιος για τη διαδοχή του Thomas Bach ως πρόεδρος της ΔΟΕ. Είπε ότι είναι «συγκεντρωμένος σε κάθε λεπτό» της υπόλοιπης τριετούς θητείας του.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν στο Παρίσι στις 26 Ιουλίου και διαρκούν μέχρι τις 11 Αυγούστου, ενώ οι Παραολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν αργότερα τον ίδιο μήνα.