Χάμπεκ: Οι προτεινόμενοι δασμοί της Ε.Ε. στα κινεζικά προϊόντα δεν είναι τιμωρία

NEWSROOM
Χάμπεκ: Οι προτεινόμενοι δασμοί της Ε.Ε. στα κινεζικά προϊόντα δεν είναι τιμωρία
Φωτογραφία: Shutterstock

Οι προσωρινοί δασμοί της Ε.Ε. πρόκειται να εφαρμοστούν από τις 4 Ιουλίου, ενώ η έρευνα θα συνεχιστεί έως τις 2 Νοεμβρίου.

Οι προτεινόμενοι δασμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα κινεζικά προϊόντα δεν συνιστούν «τιμωρία», όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας σε Κινέζους αξιωματούχους στο Πεκίνο σήμερα Σάββατο.

Η επίσκεψη του Ρόμπερτ Χάμπεκ στην Κίνα είναι η πρώτη που πραγματοποιεί ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος από τότε που οι Βρυξέλλες πρότειναν υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων κινεζικής κατασκευής (EV) για να καταπολεμήσουν αυτό που η Ε.Ε. θεωρεί υπερβολικές επιδοτήσεις.

Η Κίνα προειδοποίησε χθες Παρασκευή πριν από την άφιξη του Χάμπεκ ότι οι κλιμακούμενες τριβές με την Ε..Ε για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα μπορούσαν να προκαλέσουν εμπορικό πόλεμο.

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι δεν πρόκειται για τιμωρητικούς δασμούς», δήλωσε ο Χάμπεκ στην πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας του διαλόγου για το κλίμα και τον μετασχηματισμό.

Χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Τουρκία είχαν χρησιμοποιήσει τιμωρητικούς δασμούς, αλλά όχι η Ε.Ε. «Η Ευρώπη κάνει τα πράγματα διαφορετικά», εξήγησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας.

Έρευνα της Κομισιόν

Ο ίδιος δήλωσε ότι επί εννέα μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέταζε με μεγάλη λεπτομέρεια κατά πόσον οι κινεζικές εταιρείες είχαν επωφεληθεί αθέμιτα από τις επιδοτήσεις.

Οποιοδήποτε μέτρο αντισταθμιστικού δασμού προκύψει από την εξέταση της Ε.Ε. «δεν συνιστά τιμωρία», είπε, προσθέτοντας ότι τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στην αντιστάθμιση των πλεονεκτημάτων που παραχωρεί το Πεκίνο στις κινεζικές εταιρείες.

«Πρέπει να επιτευχθούν κοινά, ίσα πρότυπα για την πρόσβαση στην αγορά», τόνισε.

Σε συνάντηση με τον Ζενγκ Σανί, πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας, ο Χάμπεκ δήλωσε ότι οι προτεινόμενοι δασμοί της Ε.Ε. αποσκοπούν στην εξίσωση των όρων ανταγωνισμού με την Κίνα.

Ο Ζενγκ απάντησε: «Θα κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τις κινεζικές εταιρείες».

Οι προτεινόμενοι εισαγωγικοί δασμοί της Ε.Ε. στα κινεζικής κατασκευής ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα έβλαπταν και τις δύο πλευρές, πρόσθεσε ο Ζενγκ και είπε στον Γερμανό υπουργό ότι ελπίζει η Γερμανία να επιδείξει ηγετική ικανότητα εντός της Ε.Ε. και να «πράξει το σωστό».

Αρνείται η Κίνα ότι επιδοτεί παράνομα

Ο ίδιος αρνήθηκε επίσης τις κατηγορίες για αθέμιτες επιδοτήσεις, λέγοντας ότι η ανάπτυξη της βιομηχανίας νέων πηγών ενέργειας της Κίνας ήταν το αποτέλεσμα ολοκληρωμένων πλεονεκτημάτων στην τεχνολογία, την αγορά και τις βιομηχανικές αλυσίδες, που προωθήθηκαν μέσα σε έντονο ανταγωνισμό.

Η ανάπτυξη της βιομηχανίας «είναι το αποτέλεσμα του ανταγωνισμού και όχι των επιδοτήσεων, πόσο μάλλον του αθέμιτου ανταγωνισμού», επισήμανε ο Ζενγκ κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Οι προσωρινοί δασμοί της Ε.Ε. πρόκειται να εφαρμοστούν από τις 4 Ιουλίου, ενώ η έρευνα θα συνεχιστεί έως τις 2 Νοεμβρίου, οπότε θα μπορούσαν να επιβληθούν οριστικοί δασμοί, συνήθως για πέντε έτη.

Ο Χάμπεκ ανέφερε στους Κινέζους αξιωματούχους ότι θα πρέπει να συζητηθούν τα συμπεράσματα της έκθεσης της Ε.Ε..

«Είναι σημαντικό τώρα να λάβουμε σοβαρά υπόψη την ευκαιρία που παρέχει η έκθεση και να συζητήσουμε ή να διαπραγματευτούμε», υπογράμμισε.

Μετά τη συνάντησή του με τον Ζενγκ, ο Χάμπεκ μίλησε με τον Κινέζο υπουργό Εμπορίου Ουάνγκ Ουεντάο, ο οποίος δήλωσε ότι θα συζητήσει τους δασμούς με τον Επίτροπο της Ε.Ε. Βάλντις Ντομπρόβσκις το βράδυ του Σαββάτου μέσω τηλεδιάσκεψης.

Διάλογος για το κλίμα

Αν και οι εμπορικές εντάσεις ήταν ένα βασικό θέμα προς συζήτηση, στόχος της συνάντησης ήταν η εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για την πράσινη μετάβαση.

Αυτή ήταν η πρώτη σύνοδος της ολομέλειας του διαλόγου για το κλίμα και τον μετασχηματισμό μετά την υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Γερμανίας και της Κίνας τον Ιούνιο του περασμένου έτους για τη συνεργασία σε θέματα κλιματικής αλλαγής και πράσινης μετάβασης.

Οι χώρες αναγνώρισαν ότι έχουν ιδιαίτερη ευθύνη να αποτρέψουν την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τις προβιομηχανικές θερμοκρασίες, επίπεδο που θεωρείται από τους επιστήμονες κρίσιμο για την αποτροπή σοβαρότερων συνεπειών.

Η Κίνα εγκατέστησε σχεδόν 350 γιγαβάτ (GW) νέας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2023, περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου συνόλου και αν η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου διατηρήσει αυτόν τον ρυθμό, θα υπερβεί πιθανότατα τον στόχο της για το 2030 φέτος, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΔΟΕ).
.
Ενώ ο Χάμπεκ εξήρε την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κίνα, σημείωσε ότι είναι σημαντικό να μην εξετάζεται μόνο η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και οι συνολικές εκπομπές CO2.

Ο άνθρακας εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει σχεδόν το 60% της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα το 2023. «Η Κίνα έχει ένα ενεργειακό μείγμα με βάση τον άνθρακα», ανέφερε ο Ζενγκ.

Η Κίνα, η Ινδία και η Ινδονησία, είναι υπεύθυνες για σχεδόν το 75% της παγκόσμιας συνολικής καύσης άνθρακα, καθώς οι κυβερνήσεις τείνουν να δίνουν προτεραιότητα στην ενεργειακή ασφάλεια, τη διαθεσιμότητα και το κόστος έναντι της ποσότητας των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ο Ζενγκ υποστήριξε ότι η Κίνα κατασκευάζει σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα ως μέτρο ασφαλείας.

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η τεράστια επέκταση της ενέργειας από άνθρακα μπορεί να γίνει με διαφορετικό τρόπο, αν λάβει κανείς υπόψη του την επίπτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σύστημα», απάντησε ο Χάμπεκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ