Λέιν (ΕΚΤ): Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας λόγω της αναταραχής στη Γαλλία

NEWSROOM
Φίλιπ Λέιν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Ο Φίλιπ Λέιν / Πηγή: X

«Πρέπει να δούμε τον πληθωρισμό να μειώνεται το δεύτερο εξάμηνο του έτους», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σχετικά με την πρόσφατη χρηματοπιστωτική αναταραχή στη Γαλλία το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν.

«Αυτό που βλέπουμε στις αγορές είναι, φυσικά, μια ανατιμολόγηση», είπε τη Δευτέρα σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Reuters στο Λονδίνο.

Οι αναταραχές στις αγορές ξέσπασαν μετά την απόφαση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν για πρόωρες εκλογές μετά την ήττα του κόμματός του από την Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν στις ευρωπαϊκές εκλογές.

Τα γαλλικά κρατικά ομόλογα ξεκίνησαν να ανακάμπτουν τη Δευτέρα μετά τις διαβεβαιώσεις της Λεπέν ότι θα συνεργαστεί με τον αρχηγό του κράτους σε περίπτωση που επικρατήσει στην επερχόμενη ψηφοφορία.

Οι δηλώσεις του Λέιν ακολουθούν την έκθεση του Bloomberg την περασμένη εβδομάδα ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν βλέπουν λόγο ανησυχίας στην πρόσφατη αναταραχή της αγοράς. Σε πιο γενικά σχόλια, εξήγησε το σκεπτικό για το εργαλείο έκτακτης ανάγκης της κεντρικής τράπεζας για κρίσεις, γνωστό ως TPI.

«Είναι πολύ σημαντικό η ΕΚΤ να καταστήσει σαφές ότι δεν θα ανεχθούμε αδικαιολόγητες και άτακτες δυναμικές της αγοράς που θα αποτελούσαν σοβαρή απειλή για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής», είπε. «Δεν μπορούμε να έχουμε περίπτωση όπου ουσιαστικά ο πανικός της αγοράς, η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, το κλίμα της αγοράς διαταράσσουν τη νομισματική μας πολιτική».

Όσον αφορά τον πληθωρισμό και τα επιτόκια, ο Λέιν επανέλαβε την δέσμευση της ΕΚΤ να επαναφέρει τις τιμές στο στόχο του 2% το δεύτερο εξάμηνο του 2025, ενώ τόνισε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν προεξοφλούν κάποια συγκεκριμένη πορεία μείωσης του κόστους δανεισμού ή ένα χρονοδιάγραμμα.

Κάθε συνάντηση των μελών του ΔΣ της ΕΚΤ είναι «ζωντανή», επεσήμανε, εκτιμώντας πως μια άλλη μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο είναι μάλλον απίθανη και η επόμενη μεγάλη συζήτηση μπορεί να γίνει μετά τις καλοκαιρινές διακοπές στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Τέλος, σχολιάζοντας την πορεία του πληθωρισμού των υπηρεσιών, που αυξήθηκε κατά 4,1% τον Μάιο, είπε ότι η ΕΚΤ χρειάζεται «περισσότερο από ένα μήνα δεδομένα» για να αξιολογήσει την τάση.

ΣΧΕΤΙΚΑ