ΕΚΤ: Μείωσε μεν τα επιτόκια πρώτη, ωστόσο η Fed της υποδεικνύει τον δρόμο για στάση

NEWSROOM
ΕΚΤ, κεντρικά γραφεία στη Φρανκφούρτη
Το κεντρικό κτίριο της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη / Shutterstock

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε τα επιτόκια χθες Τετάρτη αμετάβλητα όπως ευρέως αναμενόταν.

Ωστόσο, δεν ήταν η απόφαση που είχε ενδιαφέρον, όσο τι θα κάνει η κεντρική τράπεζα στο μέλλον. Aυτό που προέκυψε, είναι ότι οι αξιωματούχοι της δεν προτίθενται να προχωρήσουν σε ταχεία σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, κάτι που κάνει τους ομολόγους τους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να είναι επιφυλακτικοί ως προς τις μειώσεις των επιτοκίων.

Με τα λεγόμενα dot plots των αξιωματούχων στην Ουάσινγκτον να υποδεικνύουν πλέον μόνο μία μείωση το 2024 αντί για τρεις προηγουμένως, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στη Φρανκφούρτη γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε περαιτέρω δράση εκ μέρους τους εγκυμονεί τον κίνδυνο της εισαγωγής πληθωρισμού μέσω ενός δυνητικά ασθενέστερου νομίσματος.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένης της επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζουν την ανεξαρτησία τους από την αντίστοιχη αμερικανική, όπως αποδεικνύεται από τη μείωση των επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα, σε μια εποχή που μια τέτοια κίνηση από τη Fed ήταν προεξοφλημένο ότι δεν θα ερχόταν. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, γνωρίζει επίσης ότι η νομισματική πολιτική στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ασκεί μια δυναμική στην οποία άλλες κεντρικές τράπεζες δυσκολεύονται να αντισταθούν.

«Η απόφαση της Fed θα δώσει σαφώς τροφή για σκέψη στα γεράκια της ΕΚΤ και θα τους κάνει πιο επιφυλακτικούς για πρόσθετες μειώσεις επιτοκίων», υποστηρίζει ο Carsten Brzeski, επικεφαλής μακροοικονομικών ερευνών της ING.

Αυτή η αίσθηση επιφυλακτικότητας έγινε σαφής μετά την κίνηση της 6ης Ιουνίου να μειώσει το κόστος δανεισμού, μια απόφαση που συνοδεύτηκε από υψηλότερες προβλέψεις για τον πληθωρισμό.

Τι εκτιμούν οι χρηματαγορές

Οι χρηματαγορές περιόρισαν τα στοιχήματα για περαιτέρω δράση από τότε και η εκτίμηση αυτή ελάχιστα έχει αλλάξει μετά την απόφαση της Fed. Οι χρηματαγορές τιμολογούνται πλέον κατά 60% για μείωση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας ή 25 μονάδες βάσης τον προσεχή Σεπτέμβριο, όμως μόνο 40% πιθανότητα για περαιτέρω μειώσεις της ΕΚΤ φέτος.

Οι περισσότεροι αξιωματούχοι που μίλησαν μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, εμφανίσθηκαν επιφυλακτικοί αναφορικά με περαιτέρω μειώσεις του κόστους δανεισμού, τονίζοντας την τεράστια αβεβαιότητα που σχετίζονται με τις προοπτικές των τιμών καταναλωτή.

Η ίδια η Λαγκάρντ δήλωσε ότι τα επιτόκια δεν βρίσκονται σε «γραμμική πτωτική πορεία» και ότι η ΕΚΤ μπορεί να τα αφήσει αμετάβλητα για περισσότερες από μία συνεδριάσεις στο μέλλον. Ο αντιπρόεδρος Λουίς ντε Γκίντος, πρότεινε οι αξιωματούχοι να κινηθούν προσεκτικά για το υπόλοιπο του έτους.

«Η Fed και η ΕΚΤ ασκούν ανεξάρτητες νομισματικές πολιτικές, ωστόσο σημειώνουμε ότι η αλλαγή στα dot plots από τη Fed συμπίπτει με μια πιο αυστηρή στάση από την ΕΚΤ», αναφέρει ο Piet Haines Christiansen, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Danske Bank.

Κίνδυνος για ευρώ και εισαγωγές

Ορισμένοι αξιωματούχοι στην Ευρωζώνη υποστηρίζουν ότι μια πιο επιθετική χαλάρωση θα μπορούσε να επιφέρει μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις -καθώς το χαμηλότερο κόστος δανεισμού σε σχέση με τις ΗΠΑ θα μπορούσε να αποδυναμώσει το ευρώ και να επιφέρει πρόσθετο κίνδυνο από την αύξηση στο κόστος των εισαγωγών.

Ο Robert Holzmann ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας, ο μοναδικός υπεύθυνος χάραξης πολιτικής που αντιτάχθηκε στην απόφαση της περασμένης εβδομάδας, επανέλαβε αυτή την ανησυχία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Ωστόσο, η συνολική επίδραση της απόκλισης της νομισματικής πολιτικής δεν είναι ξεκάθαρη. Η αυστηρότερη από την αναμενόμενη πολιτική της Fed θα μπορούσε επίσης να επιφέρει μια πίεση στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές συνθήκες, οδηγώντας σε μεγαλύτερη επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας με λιγότερες πιέσεις στις τιμές.

Στην πραγματικότητα, πολλοί αξιωματούχοι σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο γνωρίζουν ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ θα τους προσέφερε τουλάχιστον μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών για να κάνουν το ίδιο στις δικές τους οικονομίες, αν χρειαστεί.

«Η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας θα ήθελαν να μειώσουν τα επιτόκια, παρ' όλες τις εκκλήσεις τους για "ανεξαρτησία" από τη Fed. Η ΕΚΤ έχει αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, αλλά θα είναι εξαιρετικά προσεκτική στο να μετακινήσει σημαντικά τα επιτόκια, αν η Fed δεν θέλει ή δεν μπορεί να πάει μαζί της», τονίζει ο Dickie Hodges, ο οποίος διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της Nomura Asset Management σε όλο τον κόσμο.

Ο πληθωρισμός σε αντίθετες πορείες

Ένας άλλος λόγος για επιφυλακτικότητα, είναι η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, η οποία επισύρει συγκρίσεις με τις ΗΠΑ και τροφοδοτώντας παράλληλα την ανησυχία ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει παρόμοια εμπόδια με τη Fed στη μείωση των επιτοκίων. Οι αγορές εργασίας είναι ισχυρές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Από αυτή την άποψη, η Τετάρτη έφερε τουλάχιστον κάποιες θετικές ειδήσεις στις ΗΠΑ. Τα νέα στοιχεία έδειξαν ότι το βασικό μέτρο του υποκείμενου πληθωρισμού υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο, μετά την άνοδο στις αρχές του έτους.

«Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχει κάποια χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων στο προσκήνιο», σύμφωνα με τον Brzeski της ING. Ακόμα κι έτσι, «συνολικά, οι εξελίξεις στις ΗΠΑ τις τελευταίες δύο ημέρες κατέστησαν σαφές ότι και στην Ευρωζώνη τα περιθώρια για περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων είναι πολύ περιορισμένα επί του παρόντος».

ΣΧΕΤΙΚΑ