Αυστηρή προειδοποίηση του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία
Οι κλιμακούμενες εντάσεις στο παγκόσμιο εμπόριο είναι πιθανό να πλήξουν την παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε σε νέα έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπου τονίζει και τους κινδύνους που υπάρχουν από μία έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.
Οι ειδικοί του Ταμείου μάλιστα αναθεώρησαν για ακόμη μία φορά προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,5% για το 2019 από το 3,7% που προέβλεπαν τον περασμένο Οκτώβριο.
Όσον αφορά τη Βρετανία, στην έκθεση προβλέπεται ανάπτυξη 1,5% για φέτος και για την επόμενη χρονιά, ενώ επιβράδυνση της ανάπτυξης προβλέπει και για την κινεζική οικονομία στο 6,2% για φέτος, αλλά και για το 2020.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί το 2020 στο 1,8% από το 2,9% πέρυσι. Για την Ισπανία, βλέπει πτώση στο 1,9% από το 2,5% και για τη Γαλλία οριακή άνοδο το 2020 στο 1,6% από το 1,5% το 2018, ενώ τα ίδια νούμερα προβλέπει και για τη Γερμανία.
Σε αυτή την έκθεση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεωρεί ιδιαιτέρως τα νούμερα για τις ανεπτυγμένες χώρες και ειδικότερα τις χώρες της ευρωζώνης, γεγονός που αντανακλά τα προβλήματα που αντιμετωπίσει η Γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, λόγω των νέων κανονισμών για τα καυσαέρια. Επίσης, υπάρχουν έντονες ανησυχίες για την Ιταλία, καθώς στις χρηματιστηριακές αγορές και τις αγορές ομολόγων υπάρχει αναταραχή για την πρόθεση της Ρώμης να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες. Ενώ συνεχίζεται η ανησυχία για το τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Όσον αφορά τη Βρετανία, το ΔΝΤ προβλέπει μεν ανάπτυξη 1,5% για το 2020, ωστόσο όλες οι υποθέσεις βασίζονται στο σενάριο ότι θα υπάρξει συμφωνία για το brexit. Σε διαφορετική περίπτωση, το Ταμείο έχει προειδοποιήσει για τεράστιο κόστος στη βρετανική οικονομία.
Διάφοροι παράγοντες επιβαρύνουν επίσης τις αναδυόμενες και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Για παράδειγμα, το Ιράν επιβαρύνεται από τις οικονομικές κυρώσεις, η Σαουδική Αραβία από τη μειωμένη παραγωγή πετρελαίου, ενώ ύφεση προβλέπει το ΔΝΤ για την Τουρκία και την Αργεντινή. Πολύ χειρότερα θα είναι τα πράγματα για τη Βενεζουέλα.
Πέραν όλων των παραπάνω, η πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,5% της παγκόσμιας οικονομίας δεν είναι μικρή, ωστόσο υπάρχουν έντονες ανησυχίες ότι μπορεί τελικά το νούμερο αυτό να αποδειχτεί πολύ αισιόδοξο. Η μεγαλύτερη ανησυχία για το ΔΝΤ είναι η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων και το Ταμείο καλεί τις χώρες – μέλη να αναλάβουν δράση για να σταματήσουν.
Το ΔΝΤ επισημαίνει, επίσης, ότι υπάρχουν και κίνδυνοι που προέρχονται από τις χρηματιστηριακές αγορές, με τους δείκτες να πλήττονται από τους εμπορικούς πολέμους, αλλά και τους κινδύνους για την παγκόσμια ανάπτυξη. Η γενική εικόνα είναι ότι το ΔΝΤ αναμένει συνέχιση της ανάκαμψης από την κρίση του 2008-09, ωστόσο τα σύννεφα πάνω από την παγκόσμια οικονομία έχουν αρχίσει να μαζεύονται...