Γερουσία: Ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες χρησιμοποίησαν απαγορευμένα εξαρτήματα από την Κίνα – Προέρχονται από καταναγκαστική εργασία
Οι αμερικανικές αρχές, όπως και άλλες δυτικές χώρας, έχουν καταδικάσει την πρακτική της καταναγκαστικής εργασίας που επιβάλλει η κινεζική κυβέρνηση στη μειονότητα των Ουιγούρων.
Έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας κατηγορεί τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες BMW και Volkswagen, τη βρετανική Jaguar Land Rover και τη σουηδική Volvo ότι εισήγαγαν στις ΗΠΑ οχήματα, κάποια εξαρτήματα των οποίων προήλθαν από την καταναγκαστική εργασία Ουιγούρων στην Κίνα.
Στο πλαίσιο του νόμου για την καταναγκαστική εργασία των Ουιγούρων (UFLPA), που τέθηκε σε ισχύ στα τέλη του 2021, οι ΗΠΑ απαγορεύουν την εισαγωγή στη χώρα προϊόντων μέρη των οποίων συνδέονται με την καταναγκαστική εργασία αυτής της μουσουλμανικής μειονότητας στην Κίνα. Έχουν καταρτίσει μάλιστα κατάλογο με προμηθευτές ή υπεργολάβους με τους οποίους οι εταιρείες δεν επιτρέπεται να συνεργάζονται.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, που αναφέρονται στην έκθεση της Γερουσίας, κατηγορούνται ότι χρησιμοποίησαν εξαρτήματα τα οποία έλαβαν από προμηθευτή που περιλαμβάνεται στον κατάλογο αυτόν.
Οι κατηγορίες αυτές αφορούν κυρίως τη βρετανική Jaguar Land Rover, διευκρίνισε η επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας σε ανακοίνωσή της.
Οι κατασκευαστές αυτοί «χρησιμοποίησαν όλοι εξαρτήματα που προήλθαν από έναν απαγορευμένο λόγω της καταναγκαστικής εργασίας των Ουιγούρων προμηθευτή», τόνισε ο Ρον Γουάιντεν, πρόεδρος της επιτροπής.
«Οι εσωτερικοί τους έλεγχοι είναι ξεκάθαρα ανεπαρκείς», πρόσθεσε.
Οι εταιρείες δεν πραγματοποίησαν τους απαιτούμενους ελέγχους
Η έκθεση τονίζει κυρίως ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες αυτές δεν δημιούργησαν τα απαραίτητα συστήματα ελέγχου «για να διασφαλίσουν ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν σε αυτοκίνητα ή φορτηγά που εξάγονται στις ΗΠΑ εξαρτήματα που προέρχονται από την Σιντζιάνγκ».
Η BMW κατηγορείται επίσης ότι εξήγαγε στις ΗΠΑ χιλιάδες οχήματα – ανάμεσά τους περισσότερα από 8.000 Mini Cooper--, παρά το γεγονός ότι γνώριζε ότι εξαρτήματά τους είχαν κατασκευαστεί στη Σιντζιάνγκ. Η αυτοκινητοβιομηχανία σταμάτησε την πρακτική αυτή μόνο έπειτα από τις επανειλημμένες πιέσεις της επιτροπής της Γερουσίας.
«Ο όμιλος BMW έλαβε μέτρα για να σταματήσει την εισαγωγή των εν λόγω προϊόντων και θα ενημερώσει τους πελάτες και τους αντιπροσώπους για τα οχήματα» τα οποία περιλαμβάνουν εξαρτήματα από τη Σιντζιάνγκ, επεσήμανε η αυτοκινητοβιομηχανία.
Η Volkswagen από την πλευρά της διαβεβαίωσε ότι «λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της τις κατηγορίες περί παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είναι αποφασισμένη να εμποδίσει κάθε χρήση καταναγκαστικής εργασίας στην εφοδιαστική της αλυσίδα», δήλωσε εκπρόσωπός της.
«Ενεργήσαμε άμεσα και με υπεύθυνο τρόπο για να αντικαταστήσουμε το εξάρτημα (που προερχόταν από τον απαγορευμένο προμηθευτή) και να σεβαστούμε τη UFPLA», πρόσθεσε ο ίδιος.
Οι αμερικανικές αρχές, όπως και άλλες δυτικές χώρας, έχουν καταδικάσει την πρακτική της καταναγκαστικής εργασίας που επιβάλλει η κινεζική κυβέρνηση στη μειονότητα των Ουιγούρων.
Σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, κρατούνται στην επαρχία Σιντζιάνγκ και είναι θύματα παραβιάσεων των δικαιωμάτων τους, κυρίως αναγκαστικών στειρώσεων οι γυναίκες και αναγκαστικής εργασίας.
Ο νόμος που ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από το αμερικανικό Κογκρέσο τον Δεκέμβριο του 2021 απαγορεύει κάθε εισαγωγή προϊόντων από τη Σιντζιάνγκ, εκτός κι αν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μπορούν να αποδείξουν ότι δεν χρησιμοποιήθηκε καταναγκαστική εργασία για την παραγωγή τους.
Στον κατάλογο των ΗΠΑ περιλαμβάνονται περισσότερες από 80 κινεζικές εταιρείες.