Politico: Η ισχυρή Ε.Ε. χρειάζεται μία ισχυρή Γερμανία
Τι μπορεί να κάνει η Γερμανία για να λύσει το ευρωπαϊκό πρόβλημα και να προστατεύσει το ευρωπαϊκό σχέδιο; Το ερώτημα θέτει και απαντά το Politico μέσα από ένα κείμενο που φέρει την υπογραφή του Τζεμ Εζντερίμ του Γερμανού πολιτικού τουρκικής καταγωγής από την πολιτική οικογένεια των Πρασίνων.
Έχει χυθεί πολύ μελάνι για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης. Τον περασμένο Οκτώβριο το Politico έγραφε ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη την Μέρκελ, εξηγώντας πως η απόφαση της Γερμανίδας Καγκελαρίου να μην θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του CDU, δεν θα είναι μόνο κακή για την ίδια τη Γερμανία αλλά και για όλη την Ε.Ε. Διότι η Άνγκελα Μέρκελ έχει κυριαρχήσει στα ευρωπαϊκά δρώμενα όσο κανένας άλλος ηγέτης.
Το Politico εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η Γερμανία θα πρέπει να λάβει ηγετικό ρόλο και να συνειδητοποιήσει πως η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να πάει μπροστά δίχως μια «ισχυρή γαλλογερμανική μηχανή». Στο δημοσίευμα προτάσσεται η ανάγκη συνεργασίας Βερολίνου και Παρισιού ώστε να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης. Υπογραμμίζεται επίσης πως η Γερμανία θα πρέπει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για να επιλύσει το προσφυγικό ζήτημα που αποσταθεροποίησε την Ευρώπη και να μην αφήνει τις μεσογειακές χώρες -την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα- να επιλύσουν μόνες την κρίση καθώς είναι αναγκαίες λύσεις «επιπέδου ΕΕ».
Η Γερμανία- σύμφωνα με τον Τζεμ Εζντερίμ- θα πρέπει να αποσύρει τη στήριξη της συμφωνίας με τη Μόσχα για τον αγωγό Nord Stream 2 καθώς πρόκειται για μια συμφωνία που πλήττει την ενεργειακή ανεξαρτησία της Γερμανίας και θέτει την Ευρώπη κάτω από τη ρωσική επιρροή.
Εν συνεχεία η Γερμανία θα πρέπει να αναπτύξει μια νέα γεωπολιτική στρατηγική για να αναπτύξει την αναπτυσσόμενη επιρροή της Κίνας στην Ευρώπη. Είναι επείγον -σύμφωνα με το άρθρο- η Γερμανία να κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στις κινεζικές επενδύσεις σε ευρωπαϊκές εταιρείες. Η Γερμανία, μαζί με τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, θα πρέπει να αρθρώσουν με μια φωνή, έναν λόγο απέναντι στην Κίνα ώστε να διασφαλίζουν πως οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα έχουν δίκαιη αντιμετώπιση στο πλαίσιο του ανταγωνισμού.
Αυτές είναι οι τέσσερις προτεραιότητες που θα πρέπει να θέσει η Γερμανία για να ξεπεραστεί ο κίνδυνος στον οποίο βρίσκεται η Ευρώπη, καταλήγει το Politico.