Ε.Ε.: Στο «τραπέζι» νέο πακέτο κυρώσεων κατά του Ιράν για την επίθεσή του στο Ισραήλ

NEWSROOM
Σημαίες της Ε.Ε. κυματίζουν μπροστά από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου/Φωτογραφία: Shuttestock
Σημαίες της Ε.Ε. κυματίζουν μπροστά από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου/Φωτογραφία: Shuttestock

Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. διχάζονται ως προς τον τρόπο άσκησης πίεσης στο Ισραήλ για συγκράτηση απέναντι στο Ιράν.

Την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν για την επίθεσή του στο Ισραήλ σκοπεύει να προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρει με δημοσίευμά του το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Μάλιστα στις Βρυξέλλες προτίθενται οι νέες κυρώσεις να προταθούν την επόμενη εβδομάδα, όταν υψηλού επιπέδου διπλωμάτες της Ε.Ε. θα συναντηθούν προκειμένου να συζητήσουν τις περιορισμένες επιλογές που έχουν ούτως ώστε να περιορίσουν τις δραστηριότητες των δύο προαναφερθεισών χωρών.

Η Ε.Ε. διερευνά πώς να επεκτείνει τις κυρώσεις που έχει ήδη επιβάλει στο Ιράν για την προμήθεια της Ρωσίας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία χρησιμοποιούνται κατά της Ουκρανίας, ώστε να συμπεριλάβει σε αυτές πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που η Τεχεράνη έχει προμηθεύσει στους συμμάχους της στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με διπλωμάτες με γνώση επί του θέματος.

Αρκετά ευρωπαϊκά κράτη-μέλη επιθυμούν να συμπεριληφθούν στις κυρώσεις και τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στα εν λόγω όπλα, σύμφωνα με τους διπλωμάτες, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Άσκηση επιρροής στη Μέση Ανατολή

Οι Βρυξέλλες επιθυμούν να ασκήσουν επιρροή στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, ενώ ακόμη και οι ΗΠΑ δεν έχουν καταφέρει να πείσουν το Ισραήλ για αυτοσυγκράτηση, έναν στενό τους σύμμαχο.

Ενώ το θέμα των κυρώσεων μπορεί να τεθεί κατά τη συνάντηση των ηγετών της Ε.Ε. αυτή την εβδομάδα, τα μέτρα θα συζητηθούν λεπτομερέστερα από τους υπουργούς Εξωτερικών σήμερα το απόγευμα κατά τη διάρκεια μιας βιαστικά συγκληθείσας τηλεδιάσκεψης. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν περαιτέρω τεχνικές εργασίες για τη σύνταξη των προτάσεων ενόψει της προγραμματισμένης συνάντησης των απεσταλμένων την ερχόμενη Δευτέρα.

Οι διπλωμάτες προειδοποίησαν ότι το χρονοδιάγραμμα για τις προτάσεις μπορεί να ξεφύγει. Μόλις προταθούν, τα μέτρα θα πρέπει να εξασφαλίσουν την έγκριση όλων των κρατών-μελών και αυτή η διαδικασία απαιτεί χρόνο. Τα πρόσθετα μέτρα που εξετάζονται θα μπορούσαν επίσης να περιλαμβάνουν τη συμπερίληψη στο πακέτο των κυρώσεων περισσότερων φυσικών και νομικών προσώπων.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ επισήμανε σήμερα Τρίτη ότι το Ιράν έχει ήδη υποστεί πολύ αυστηρές κυρώσεις.

«Μαζί με τη Γαλλία και άλλους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα τέλη του φθινοπώρου πίεσα να επεκταθούν περαιτέρω αυτές οι κυρώσεις για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξαιτίας του ότι το Ιράν και οι πληρεξούσιοι του παίζουν με τη φωτιά στη Μέση Ανατολή», δήλωσε η ίδια σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο μετά από συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό της. «Ελπίζω ότι μπορούμε τώρα επιτέλους να κάνουμε αυτό το βήμα μαζί ως Ε.Ε.», συμπλήρωσε.

Περιορισμένος αντίκτυπος

Οποιαδήποτε αντίκτυπος των νέων μέτρων είναι πιθανό να είναι περιορισμένος, δεδομένων των υφιστάμενων κυρώσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την καταστολή των διαδηλώσεων στο εσωτερικό της Ισλαμικής Δημοκρατίας και την οπλική βοήθεια που παρέχει στη Ρωσία. Ένας άλλος λόγος, είναι ότι η Ευρώπη δεν εξετάζει επί του παρόντος περιορισμούς στον ενεργειακό τομέα του Ιράν. Αποκλεισμένο σε μεγάλο βαθμό από τις οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης, το Ιράν έχει επίσης αναπτύξει το πυραυλικό του πρόγραμμα σε συνεργασία με τη Βόρεια Κορέα τα τελευταία χρόνια.

Οι περιορισμοί της Ε.Ε. για να εμποδίσουν τη Μόσχα να αποκτήσει απαγορευμένα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται σε όπλα ή που απαιτούνται για την κατασκευή τους, είχαν επίσης αμφισβητούμενα αποτελέσματα.

Σήμερα, οι υπουργοί Εξωτερικών θα επαναλάβουν επίσης τις εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση και περαιτέρω κλιμάκωση τόσο από το Ισραήλ όσο και από το Ιράν, αν και το μήνυμα έχει σχετικά μικρό βάρος σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, τον κύριο εγγυητή της ασφάλειας του Ισραήλ.

Η Ε.Ε. συγκρούστηκε επίσης πρόσφατα στο εσωτερικό της, σχετικά με το πόση πίεση πρέπει να ασκήσει στο Ισραήλ για τα χτυπήματά του στη Γάζα σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, με χώρες όπως η Αυστρία να επιφυλάσσονται να επιπλήξουν το Ισραήλ. Στο μεταξύ, η Ισπανία και η Ιρλανδία πίεσαν για μια πιο αυστηρή γραμμή όσον αφορά την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και διερεύνησαν σχέδια αναγνώρισης της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης.

Ενώ οι χώρες της Ε.Ε. συμφωνούν στην ανάγκη περαιτέρω διπλωματίας για την αποτροπή της κλιμάκωσης στην περιοχή, τα κράτη-μέλη διχάζονται ως προς τον τρόπο άσκησης πίεσης στο Ισραήλ για συγκράτηση απέναντι στο Ιράν, σύμφωνα με ανώτερο Ευρωπαίο διπλωμάτη. Οι διαφωνίες επικεντρώνονται στο αν πρέπει να δοθεί έμφαση στα ζητήματα των Ισραηλινών εποίκων, της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης ή της απειλής για ανάκληση της στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ, σύμφωνα με τον ίδιο διπλωμάτη.

Αδιάλλακτο το Ισραήλ

Κορυφαίοι ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι η χώρα τους δεν έχει άλλη επιλογή από το να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους το περασμένο Σαββατοκύριακο, ακόμη και όταν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι επανέλαβαν με κάθε τρόπο τις εκκλήσεις τους προς το Ισραήλ να αποφύγει μια κλιμάκωση με αντίποινα που θα μπορούσε να προκαλέσει έναν ευρύτερο πόλεμο.

Από τη μεριά της, η Ε.Ε. προσέθεσε κείμενο που σχετίζεται με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή σε μια σειρά συμπερασμάτων που οι ηγέτες της πρόκειται να υπογράψουν στην προγραμματισμένη συνάντηση στις Βρυξέλλες από αύριο Τετάρτη. Εκτός από την προτροπή προς «όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση», σύμφωνα με προσχέδιο που τέθηκε υπόψη του Bloomberg, τα συμπεράσματα τονίζουν την ανάγκη να αποφευχθεί η κλιμάκωση, ιδίως στον Λίβανο, ο οποίος, όπως φοβούνται οι αξιωματούχοι, θα μπορούσε να είναι το πρώτο θύμα της κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή.

Μια ευρύτερη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε όχι μόνο να προκαλέσει μια τεράστια εισροή μεταναστών προς την Ε.Ε., αλλά και να προκαλέσει σημαντικές οικονομικές συνέπειες. «Ένας πόλεμος Ιράν-Ισραήλ θα μπορούσε να εκτοξεύσει το πετρέλαιο στα 150 δολάρια το βαρέλι, να βυθίσει τον κόσμο στην ύφεση και να προκαλέσει την εκτόξευση του πληθωρισμού στα ύψη», δήλωσε ο Ζιαντ Νταούντ, επικεφαλής οικονομολόγος για τις αναδυόμενες αγορές του Bloomberg Economics.

ΣΧΕΤΙΚΑ