Κίνα: Με υψηλότερο του αναμενομένου ρυθμό «έτρεξε» η οικονομία το α΄ τρίμηνο του 2024
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου δυσκολεύεται να επιτύχει μια ισχυρή και βιώσιμη ανάκαμψη μετά την πανδημία.
Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο το α΄ τρίμηνο, του 2024 σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα Τρίτη. Η εξέλιξη αυτή είναι σίγουρο ότι την υποδέχθηκαν με ανακούφιση οι αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης, καθώς προσπαθούν να στηρίξουν την ανάπτυξη, έχοντας να αντιμετωπίσουν την παρατεταμένη κρίση στην αγορά των ακινήτων και το αυξανόμενο χρέος της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ωστόσο, μια σειρά δεικτών του Μαρτίου που δημοσιεύθηκαν παράλληλα με τα στοιχεία για το ΑΕΠ -συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων σε ακίνητα, των λιανικών πωλήσεων και της βιομηχανικής παραγωγής- έδειξαν ότι η ζήτηση στο εσωτερικό παραμένει ασθενής και επιβραδύνει τη συνολική δυναμική.
Ειδικότερα, το κινεζικό ΑΕΠ έτρεξε με ρυθμό 5,3% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, αρκετά υψηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για ανάπτυξη 4,6% και ελαφρώς ταχύτερα από το 5,2% του δ΄ τριμήνου του 2023. Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,6% το α΄ τρίμηνο, υψηλότερα από την πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,4%.
Η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει μια σειρά μέτρων δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής σε μια προσπάθεια να επιτύχει αυτό που οι αναλυτές έχουν περιγράψει ως φιλόδοξο στόχο για την αύξηση του ΑΕΠ το 2024 κατά περίπου 5%.
«Ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης του α΄ τριμήνου συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου της Κίνας "πέριξ του 5%" για το έτος», δήλωσε ο Χάρι Μέρφι Κρουζ, οικονομολόγος της Moody's Analytics.
«Η βιομηχανική παραγωγή στηρίχθηκε επίσης κατά τη διάρκεια του τριμήνου, εντούτοις τα αδύναμα στοιχεία του Μαρτίου προκαλούν κάποια ανησυχία. Εξίσου ανησυχητικό είναι ότι τα νοικοκυριά της Κίνας συνεχίζουν να κρατούν κλειστά τα πορτοφόλια τους».
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου δυσκολεύεται να επιτύχει μια ισχυρή και βιώσιμη ανάκαμψη μετά την πανδημία, επιβαρυμένη από την παρατεταμένη ύφεση στα ακίνητα, τα αυξανόμενα χρέη της τοπικής αυτοδιοίκησης και τις αδύναμες δαπάνες του ιδιωτικού τομέα.
Η Fitch υποβάθμισε τις προοπτικές της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κίνας σε αρνητικές την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενη κινδύνους για τα δημοσιοοικονομικά, καθώς το Πεκίνο διοχετεύει περισσότερες δαπάνες προς τις υποδομές και τη μεταποίηση υψηλής τεχνολογίας.
Η κυβέρνηση αντλεί από τα έργα υποδομών -ένα πολυχρησιμοποιημένο εργαλείο- για να βοηθήσει να στηριχθεί η οικονομία, καθώς οι καταναλωτές είναι επιφυλακτικοί ως προς τις δαπάνες και οι επιχειρήσεις δεν νιώθουν άνετες να επεκταθούν.