Ρεν (ΕΚΤ): Οι γεωπολιτικές εντάσεις απειλούν τις μειώσεις επιτοκίων

NEWSROOM
Ολι Ρεν
O διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας, Όλι Ρεν / Φωτογραφία: AP/ Virginia Mayo

Αν η κατάσταση στην Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο, μπορεί να «χαλάσει» τα σχέδια της ΕΚΤ για μειώσεις των επιτοκίων

H επιβράδυνση του πληθωρισμού «άνοιξε την πόρτα» στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια αυτό το καλοκαίρι, αν και η γεωπολιτική κατάσταση θα μπορούσε να εκτροχιάσει τα σχέδια αυτά, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ,  Όλι Ρεν.

Εάν οι επικαιροποιήσεις σχετικά με τις προοπτικές του πληθωρισμού, ο υποκείμενος πληθωρισμός και η ισχύς της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής αυξήσουν την εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός συγκλίνει στο 2%, το κόστος δανεισμού θα μπορούσε να μειωθεί στη συνεδρίαση πολιτικής του Ιουνίου, δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ και επικεφαλής της φινλανδικής τράπεζας σήμερα από το Ελσίνκι.

Όμως ένα τέτοιο βήμα εξαρτάται επίσης από τη μη επιδείνωση των καταστάσεων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. «Αυτό προϋποθέτει ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω πισωγυρίσματα – για παράδειγμα στη γεωπολιτική κατάσταση και επομένως στις τιμές της ενέργειας» δήλωσε ο Φινλανδός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ΕΚΤ άφησε το επιτόκιο καταθέσεων στο επίπεδο ρεκόρ του 4% για πέμπτη συνεδρίαση την περασμένη εβδομάδα, ενώ έδωσε σήμα ότι η επιβράδυνση του πληθωρισμού θα της επιτρέψει σύντομα να αρχίσει μειώσεις. Ο Λιθουανός ομόλογός του Ρεν, Γκεντιμίνας Σίμκους, δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι πιθανόν φέτος να γίνουν περισσότερες από τρεις μειώσεις επιτοκίων, αν και ορισμένοι συνάδελφοί του είναι πιο συγκρατημένοι.

Η πορεία της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ μπορεί να αποκλίνει από εκείνη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, δεδομένου ότι οι οικονομίες των δύο ηπείρων έχουν διαφορετικές επιδόσεις, σημείωσε σχετικά ο Ρεν σε συνέντευξη Τύπου.

«Υπάρχει, προς το παρόν, απόκλιση στον οικονομικό κύκλο και την ανάπτυξη μεταξύ των οικονομιών των ΗΠΑ και της Ευρώπης, πράγμα που σημαίνει ότι φυσικά μπορεί να λάβουμε διαφορετικού είδους αποφάσεις το επόμενο διάστημα».

Ακόμη και έτσι, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ έχουν "σημαντικό αντίκτυπο" στην πραγματική οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, η ΕΚΤ δεν λαμβάνει τις αποφάσεις της χωρίς να συνυπολογίσει τα παραπάνω τόνισε ο Φινλανδός Αξιωματούχος.

Ο Ρεν ζήτησε επίσης μέτρα για τη βελτίωση της παραγωγικότητας της ευρωζώνης, σημειώνοντας τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό και το επίπεδο των πραγματικών επιτοκίων μεσοπρόθεσμα.

«Η βελτίωση της παραγωγικότητας δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη», είπε. «Αυτό απαιτεί μακροπρόθεσμη οικονομική πολιτική που στηρίζει τις επενδύσεις και ενισχύει τις ευκαιρίες των επιχειρήσεων για ανάπτυξη».

ΣΧΕΤΙΚΑ