Ευρωπαϊκές τράπεζες: Ζητούν από την Ε.Ε. να χαρακτηρισθεί στρατηγικός ο χρηματοπιστωτικός κλάδος
Οι τραπεζίτες έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό για αυτό που αποκαλούν υπερρύθμιση.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τις χαρακτηρίσει ως έναν εξαιρετικά σημαντικό «στρατηγικό» τομέα, προειδοποιώντας ότι διακυβεύεται η ανταγωνιστικότητά τους και το μέλλον της Ε.Ε., σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα Τρίτη.
Η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (EBF) ηγείται ενός καταλόγου 45 συστάσεων πολιτικής που διατυπώνει η κορυφαία τραπεζική ένωση της Ε.Ε. ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.
Ο πρόεδρος του οργανισμού, Κρίστιαν Σούινγκ, ζήτησε πέρυσι να αναγνωριστούν οι τράπεζες ως στρατηγικές, όταν τις χαρακτήρισε «βασικό παράγοντα για την ευρωπαϊκή κυριαρχία» όντας διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank.
Όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που οι τράπεζες σε ευρωπαϊκό επίπεδο υποβάλλουν επίσημα το αίτημα για ένα τέτοιο καθεστώς.
«Είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ο ζωτικός και στρατηγικός ρόλος των τραπεζών στον μετασχηματισμό της Ευρώπης», επισημαίνει ο Σούινγκ στον πρόλογο της έκθεσης των 51 σελίδων.
Παρά την έκκληση χρηματοπιστωτικού κλάδου, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δημοσιεύει κατάλογο των τομέων που θεωρεί στρατηγικούς.
Ο Βιμ Μιζ, διευθύνων σύμβουλος της EBF, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων για την παρουσίαση της έκθεσης, δήλωσε ότι τα τελευταία 20 χρόνια η Ευρώπη είχε «εκχωρήσει» την άμυνά της στις ΗΠΑ, την ενέργειά της στη Ρωσία και τη μεταποίηση στην Κίνα, κάτι που, όπως είπε, απαιτεί μια σκληρή ματιά στους στρατηγικούς κλάδους της περιοχής.
Το ρυθμιστικό πλαίσιο πρώτη προτεραιότητα
Το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης της EBF ασχολείται με τη ρύθμιση και την επιθυμία της να την εξορθολογήσει.
Η τραπεζική ρύθμιση υπέστη σημαντική αναθεώρηση μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία, σύμφωνα με τις ρυθμιστικές αρχές και τους τραπεζίτες, κατέστησε τον κλάδο πιο σταθερό.
Όμως οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τώρα «μια υπερβολική… και όλο και πιο εκτεταμένη» νομοθεσία που έχει καταστεί «συντριπτική», αναφέρει η έκθεση.
Η ομοσπονδία επιδιώκει να επανεξεταστεί η ισχύουσα ρύθμιση για να κριθεί πώς επηρεάζει όχι μόνο τη σταθερότητα, αλλά και την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.
Οι τραπεζίτες έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό για αυτό που αποκαλούν υπερρύθμιση και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, έχουν αντιτείνει ότι η ρύθμιση δεν πρέπει να υπονομευθεί.
«Δεν ζητάμε χαλάρωση των προτύπων. Η ρύθμισή μας έχει καλές προθέσεις. Βλέπετε ότι περιπλέκετε υπερβολικά τα πράγματα», τονίζει ο Μιζ.