Γιατί το Ισραήλ θα προχωρήσει σε αντίποινα κατά του Ιράν, τι εκτιμούν αναλυτές - Τι θα ακολουθήσει στη σύγκρουση
Ήδη, την 1η Απριλίου, ξεπεράστηκε μία κόκκινη γραμμή με την αποδιδόμενη στο Ισραήλ επίθεση κατά του ιρανικού προξενείου στην Δαμασκό.
Αποφασισμένο να δώσει συνέχεια και να απαντήσει στην επίθεση που δέχθηκε για πρώτη φορά στο έδαφός του απευθείας από το Ιράν είναι το Ισραήλ με αναλυτές και διεθνολόγους να θεωρούν ότι είναι αναπόφευκτα τα αντίποινα μολονότι μπορούν να αποσταθεροποιήσουν ακόμη περισσότερο μια Μέση Ανατολή, που βρίσκεται στο κατώφλι του χάους.
Η σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ είναι συνήθης, αλλά διεξάγεται μέσω τρίτων περιφερειακών παραγόντων, όπως η λιβανική σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ. Για πρώτη φορά, ωστόσο, η Τεχεράνη εξαπέλυσε απευθείας επίθεση κατά της ισραηλινής επικράτειας με εκατοντάδες πυραύλους και drones , που εκτοξεύτηκαν από το ιρανικό έδαφος, σημειώνει σε ανάλυσή του το Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι κόκκινες γραμμές που ξεπεράστηκαν
Ακόμη και αν σχεδόν το σύνολο των ιρανικών drones και πυραύλων αναχαιτίστηκε από τις δυνάμεις του Ισραήλ και των συμμάχων του, η πρωτοφανής επίθεση «επανακαθορίζει τις ισορροπίες» μεταξύ των δύο αντιπάλων, δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο σύμβουλος ασφαλείας Στεφάν Οντράντ.
Ήδη, την 1η Απριλίου, ξεπεράστηκε μία κόκκινη γραμμή με την αποδιδόμενη στο Ισραήλ επίθεση κατά του ιρανικού προξενείου στην Δαμασκό.
«Ιστορικά, το Ισραήλ επιδεικνύει μηδενική ανοχή αν το έδαφός του πλήττεται από άλλο κράτος», τονίζει ο Οντράντ, εκτιμώντας ότι ο Μπέντζαμιν Μπενιαμίν Νετανιάχου «δεν μπορεί να μην αντιδράσει».
«Η ισραηλινή απάντηση θα δοθεί επί του ιρανικού εδάφους», γράφει στο Χ ο Ταμίρ Χάιμαν, πρώην αρχηγός των ισραηλινών στρατιωτικών υπηρεσιών Πληροφοριών που διευθύνει το Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ (INSS).
Θα πλήξει το Ισραήλ τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν;
«Αν το Ισραήλ απαντήσει, αυτό θα γίνει σύμφωνα με τις ίδιες παραμέτρους: με στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όχι κατά του πληθυσμού, όχι κατά οικονομικών στόχων», λέει η αναλύτρια Σίμα Σάιν, πρώην πράκτορας της Μοσάντ και διευθύντρια του προγράμματος του INSS για το Ιράν.
Για τον έλεγχο του κινδύνου κλιμάκωσης, «θα έπρεπε οι Ισραηλινοί να αρκεσθούν σε πλήγματα κατά συμβατικών στρατιωτικών στόχων, κατά των βάσεων από όπου εκτοξεύθηκαν οι πύραυλοι, κατά των εργοστασίων που κατασκευάζουν τα drones», σύμφωνα με τον Οντράντ.
Άλλωστε, η ιρανική επίθεση φαίνεται ότι ήταν υπολογισμένη για την αποφυγή «πρόκλησης μεγάλου αριθμού θυμάτων στην ισραηλινή πλευρά», εκτιμά ο Μεναχέμ Μερχάβι, ειδικός για το Ιράν στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.
Οι Ιρανοί έπληξαν το Ισραήλ «κατά ελεγχόμενο τρόπο», κυρίως «για να μην λάβουν μία εξίσου βαριά απάντηση εκ μέρους του Ισραήλ που θα έθετε σε κίνδυνο του πυρηνικό τους πρόγραμμα», δηλώνει ο Χάσνι Αμπίντι του Κέντρου Μελετών και Ερευνας για το Αραβικό και Μεσογειακό Κόσμο της Γενεύης.
Με δεδομένο έναν ισραηλινό πρωθυπουργό απρόβλεπτο, που παίζει την πολιτική του επιβίωση επικεφαλής ενός κυβερνητικού συνασπισμού της δεξιάς και της ακροδεξιάς, υπάρχει ο κίνδυνος του υπερβολικού ενθουσιασμού με τα πυρηνικά, λέει ο Οντράντ.
Οι κίνδυνοι μιας «υπερβολικής απάντησης» για το Ισραήλ
«Εάν το Ισραήλ απαντήσει υπερβολικά ενεργητικά, είναι πιθανόν να βρεθούμε σε μία κατάσταση κλιμάκωσης που μπορεί να διαχυθεί», προειδοποιεί ο Μέιρ Λίτβακ, διευθυντής του Κέντρου Ιρανικών Μελετών του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ. Αλλά, δεν είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να ανοίξει ένα νέο απευθείας μέτωπο με το Ιράν, την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο με την Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας.
Πόσω μάλλον σε μια περίοδο που η ισραηλινή ηγεσία βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί σε διπλωματικό επίπεδο, αντιμέτωπη με ολοένα και σφοδρότερες κριτικές στην διεθνή σκηνή για την ανθρωπιστική καταστροφή στην Λωρίδα της Γάζας.
Αυτές οι χώρες που επικρίνουν την διαχείριση του πολέμου στην Γάζα, με επικεφαλής την Ουάσινγκτον, συντάχθηκαν χθες απέναντι στο Ιράν, διαβεβαιώνοντας το Ισραήλ για την υποστήριξή τους, ενώ πολλές χώρες ανάμεσά τους, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιορδανία, υποστήριξαν στρατιωτικά την ισραηλινή άμυνα απέναντι στην ιρανική επίθεση.
Ο ρόλος των ΗΠΑ
Σε σημείο που «το Ισραήλ δεν μπορεί να απαντήσει χωρίς να συμβουλευθεί τους Αμερικανούς», θεωρεί η Σίμα Σάιν.
Και πριν απαντήσει, «δεν αρκεί να λάβει συμβουλή, αλλά να εξασφαλίσει την έγκριση της Ουάσινγκτον», δηλώνει ο Ταμίρ Χάιμαν.
«Ο χρόνος είναι με το μέρος μας, μπορούμε να σκεφτούμε, να σχεδιάσουμε και να ενεργήσουμε έξυπνα», έγραψε ο ίδιος στην πλατφόρμα Χ εκτιμώντας ότι «η επιτυχία στην άμυνα» επιτρέπει στο Ισραήλ να μην προχωρήσει σε βεβιασμένες κινήσεις.