Ρομπότ πιάνουν δουλειά σε... οίκους ευγηρίας
«Ένα ρομπότ ανάμεσα στους ηλικιωμένους». Με αυτό τον τρόπο η ισπανική εφημερίδα El Pais μας συστήνει τη Zora, ένα ανθρωποειδες ρομπότ που μπορούμε να συναντήσουμε πλέον στα νοσοκομεία του κόσμου, ιδίως στους οίκους ευγηρίας.
Σύμφωνα με τη βελγική εταιρεία Zorabots, έχουν πωληθεί μέχρι σήμερα 1.000 μοντέλα σε κέντρα υγείας σε όλη την υφήλιο, από τις ΗΠΑ μέχρι τα βάθη της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής. Όσο για το κόστος της; Πωλείται στην τιμή των 16.000 ευρώ.
Αρχικά η Zora κυκλοφόρησε στη Γαλλία με στόχο να αφυπνίσει την προσοχή των ηλικιωμένων. Χρησιμοποιήθηκε σε έναν οίκο ευγηρίας, στην περιοχή Jouarre, μια ώρα έξω από το Παρίσι. Οι θεραπευτές διαπίστωσαν γρήγορα την θετική επίδραση που είχε το ρομπότ στην πνευματική υγεία των ενοίκων. Οι ηλικιωμένοι αντιμετώπιζαν τη Zora σαν μωρό με αποτέλεσμα να τους ξυπνά το συναίσθημα. Η Zora, το ανθρωποειδές τελευταίας γενιάς, δεν έχει φύλο. Κάποιοι την αντιμετωπίζουν ως αγόρι, άλλοι ως κορίτσι. Το σίγουρο είναι πως όλοι οι ασθενείς την καλωσορίζουν ως μια ευχάριστη συντροφιά. Ιδίως οι γηραιοί που αυξάνονται και πληθύνονται.
Ως γνωστόν ο αριθμός των ηλικιωμένων αναμένεται να είναι τουλάχιστον διπλάσιος από τον αριθμό των παιδιών μέχρι το 2050 στον δυτικό κόσμο. Αυτό σημαίνει -μεταξύ άλλων- πως δεν θα υπάρχει επαρκές προσωπικό στα νοσοκομεία και στα γηροκομεία. Γι’ αυτό και πολλοί υποστηρίζουν πως είναι απαραίτητη η ανεύρεση μιας άλλης λύσης. Η χρήση των ρομπότ στα νοσοκομεία και στους οίκους ευγηρίας θα μπορούσε να καλύψει μια σειρά νέων αναγκών που ανακύπτουν.
Ακόμα και η Γαλλία με το θαυμαστό κράτος Πρόνοιας έχει αρχίσει ήδη να έρχεται αντιμέτωπη με ελλείψεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία. Ανάλογο -αν όχι χειρότερο- είναι και το τοπίο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η κατασκευή και η χρήση ανθρωποειδών ρομπότ -με ολοένα και περισσότερες αρμοδιότητες- φαντάζει για πολλούς μονόδρομος έτσι ώστε να λυθεί το πρόβλημα στα κέντρα υγείας του κόσμου. Η Zora όμως δεν μοιράζει φάρμακα, δεν παίρνει την πίεση και δεν αλλάζει σεντόνια. Οι παραπάνω ευθύνες δεν είναι μέσα στις αρμοδιότητες και τις δυνατότητες της. Προς το παρόν είναι προγραμματισμένη να κρατά συντροφιά και να διασκεδάζει τους μοναχικούς ασθενείς, oι οποίοι της εξομολογούνται τις οδύνες τους και τα μυστικά τους.