Κεντρικές τράπεζες: Η εβδομάδα που πρωταγωνιστούν – Η πρώτη κίνηση ήταν «κόντρα στο ρεύμα»

Το κτίριο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ/Shutterstock

Η εβδομάδα που διανύουμε θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως εβδομάδα των κεντρικών τραπεζών,

Κι αυτό διότι 4 εκ των μεγαλύτερων συνεδριάζουν για τον καθορισμό της νομισματικής τους πολιτικής.

Η αρχή έχει γίνει ήδη από σήμερα το πρωί και έφερε μια απόφαση η οποία είχε σχεδόν 20 χρόνια να ανακοινωθεί και συγκεκριμένα από την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας και η οποία είναι ενάντια στη γενικευμένη τάση στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών.

Σήμερα, αρχίζει η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ η οποία ολοκληρώνεται αύριο, με την ανακοίνωση να έρχεται στις 20:00 ώρα Ελλάδος. Και την προσεχή Πέμπτη, τη σκυτάλη παίρνει η Τράπεζα της Αγγλίας

Οι σημερινές ανακοινώσεις

Στη σημερινή ημέρα, ολοκληρώθηκαν οι συνεδριάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Αυστραλίας και της Τράπεζας της Ιαπωνίας. Η μεν πρώτη δεν επιφύλασσε καμία έκπληξη διατηρώντας το βασικό της επιτόκιο στο 4,35%, η δε δεύτερη προχώρησε σε μια κίνηση λίγο πολύ αναμενόμενη, ωστόσο είναι μια κίνηση που αποκτά σχεδόν ιστορική σημασία.

Συγκεκριμένα, προχώρησε στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια, αυξάνοντας το βασικό της επιτόκιο από το -0,10% στο 0%. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί το τέλος ενός μακροχρόνιου κύκλου αρνητικών επιτοκίων στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, μια νομισματική πολιτική την οποία εφάρμοσε η κεντρική τράπεζα προκειμένου να αντιμετωπίσει το φαινόμενο του αποπληθωρισμού, ένα φαινόμενο το οποίο μαστίζει για πολλά χρόνια την οικονομία της Ιαπωνίας.

Επίσης είναι μια απόφαση που πηγαίνει «κόντρα στο ρεύμα», καθώς ενώ οι συζητήσεις πλέον είναι επικεντρωμένες στο πότε οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια, η Τράπεζα της Ιαπωνίας προχώρησε σε αύξηση αυτών. Βέβαια, στην ανακοίνωσή της φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα προβεί σε επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων, θέλοντας έτσι να στείλει ένα μήνυμα ότι δεν προτίθεται να περάσει σε μια φάση αυστηρής σύσφιγξης της νομισματικής της πολιτικής.

Το «μπαλάκι» στη Fed

Αύριο σειρά παίρνει η Fed, καθώς ολοκληρώνεται η διήμερη συνεδρίασή της που αρχίζει σήμερα.

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα δεν αναμένεται να ανακοινώσει κάποια αλλαγή αναφορικά με τα επιτόκιά της, καθώς οι αξιωματούχοι της έχουν προϊδεάσει τις αγορές ότι σε αυτή τη συνεδρίαση (και κατά πάσα πιθανότητα στην επόμενη) δεν θα γίνει καμία συζήτηση για μείωση των επιτοκίων.

Υπενθυμίζεται ότι επί του παρόντος τα επιτόκια της Fed βρίσκονται στο εύρος του 5,25% - 5,50% και οι χρηματαγορές τιμολογούνται κατά 100% ότι αύριο η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει ότι διατηρεί τα επιτόκια αμετάβλητα. Αναφορικά με την επόμενη συνεδρίαση, οι χρηματαγορές προεξοφλούν κατά 90,1% ότι θα παραμείνουν τα επιτόκια ως έχουν, ενώ ένα 9,9% τοποθετείται υπέρ μιας μείωσής τους κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%).

Να σημειωθεί επίσης, ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα για 4 συναπτές συνεδριάσεις, σε έναν κύκλο αύξησης των επιτοκίων που άνοιξε στις 16 Μαρτίου 2024.

Τον «χορό» κλείνει η Τράπεζα της Αγγλίας

Την ερχόμενη Πέμπτη συνεδριάζει η τελευταία χρονικά μεγάλη κεντρική τράπεζα η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE).

Η BoE ήταν η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που άνοιξε τον «χορό» της αύξησης των επιτοκίων και συγκεκριμένα στις 16 Δεκεμβρίου του 2021. Ακολούθησαν ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 14 συναπτές αυξήσεις των επιτοκίων για να διαμορφωθούν στα σημερινά επίπεδα του 5,25%.

Όπως και η Fed έτσι και η BoE έχει διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της για 4 διαδοχικές συνεδριάσεις και είναι γενικότερα μια κεντρική τράπεζα που έχει εκπλήξει τις αγορές ουκ ολίγες φορές.

Πάντως και σε αυτή την περίπτωση, οι χρηματαγορές δεν αναμένουν την πρώτη μείωση των επιτοκίων νωρίτερα από το προσεχές καλοκαίρι.

ΣΧΕΤΙΚΑ