Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Από τον Ιούνιο όποια συζήτηση για μείωση των επιτοκίων

NEWSROOM
Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής της ΕΚΤ
Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου / Πηγή: ΕΚΤ

«Επί του παρόντος είμαστε στη φάση της στασιμότητας. Στη συνέχεια θα περάσουμε στη φάση της μείωσης των επιτοκίων».

Τον Ιούνιο ως πιο πιθανό ορίζοντα για να υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση για μειώσεις των επιτοκίων, υπέδειξε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης για τον καθορισμό της νομισματική πολιτικής.

Όπως τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ περισσότερο από μία φορά, τον Ιούνιο οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα έχουν περισσότερα δεδομένα και στοιχεία στη διάθεσή τους, προκειμένου να προχωρήσουν στην πρώτη μείωση των επιτοκίων σε αυτόν τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, ένας κύκλος που τα έφερε σε υψηλά ιστορικά ρεκόρ.

Ερωτηθείσα αν τέθηκε στη σημερινή συνεδρίαση το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων σήμερα, ήταν κατηγορηματική λέγοντας ότι το διοικητικό συμβούλιο δεν συζήτησε αυτό το ενδεχόμενο.

Αυτό που επισήμανε ωστόσο, ήταν ότι οι αξιωματούχοι συμφώνησαν καθολικά να περιμένουν έως τον Ιούνιο, προκειμένου να εξετάσουν την περίπτωση μείωσης των επιτοκίων.

«Καθώς κινούμαστε με τα διαθέσιμα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, τον Ιούνιο θα μπορούμε να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα για το αν πρέπει να μειώσουμε τα επιτόκια», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί τον Ιούνιο και όχι τον Απρίλιο θα συζητηθεί το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, η επικεφαλής της ΕΚΤ απάντησε ότι τα δεδομένα που θα έχουμε στη διάθεσή μας δεν θα είναι αρκετά.

Αυτό που υπογράμμισε η Κριστίν Λαγκάρντ, ήταν ότι επίσης ήταν καθολική η συμφωνία ότι από την επόμενη συνεδρίαση, θα πρέπει το δ.σ. να εξετάσει το πώς θα αποσύρει την περιοριστική νομισματική πολιτική.

Πώς θα έρθει η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής

Σε ερώτηση που τέθηκε για το πότε θα ομαλοποιηθεί η νομισματική πολιτική και με τι ρυθμό θα έρθει αυτή, η επικεφαλής της ΕΚΤ θέλησε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα.

«Επί του παρόντος είμαστε στη φάση της στασιμότητας. Στη συνέχεια θα περάσουμε στη φάση της μείωσης των επιτοκίων. Όταν θα κλείσει ο κύκλος της μείωσης των επιτοκίων, τότε θα μπορούμε να πούμε ότι θα αρχίσει η φάση κατά την οποία η νομισματική μας πολιτική θα ομαλοποιηθεί.

Οι μισθοί και τα εταιρικά κέρδη

Σε ένα άλλο σημείο που στάθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ πέραν της μίας φοράς ήταν στις αυξήσεις των μισθών και στα εταιρικά κέρδη.

Όπως ανέφερε, τα δεδομένα πλέον δείχνουν ότι η αύξηση των μισθών έχει αρχίσει να επιβραδύνεται, κάτι που διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο για μείωση των επιτοκίων.

Σημαντικό είναι επίσης ότι τα κέρδη των εταιρειών περιορίζονται, κάτι που δείχνει ότι τα υψηλά επιτόκια έχουν αρχίσει να επιδρούν.

Η επίδραση της νομισματικής πολιτικής, η πορεία του πληθωρισμού και οι αυξήσεις των μισθών είναι το τρίπτυχο το οποίο καθορίζει τις αποφάσεις της ΕΚΤ.

Ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός μειώθηκε περαιτέρω τον Φεβρουάριο και πλέον δείχνει σημάδια ότι έχει μπει στη φάση της αποκλιμάκωσης.

Στα επιμέρους στοιχεία του, ο δομικός πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα και μακριά από τον στόχο του 2%, ωστόσο όπως φρόντισε να ξεκαθαρίσει η Κριστίν Λαγκάρντ δεν θα περιμένουμε έως ότου φθάσει στο 2% για να αναλάβουμε δράση (η ΕΚΤ αναμένει ότι ο δομικός πληθωρισμός θα φθάσει σε αυτό το επίπεδο το 2026).

Ιδιαίτερη μνεία όπως και στην προηγούμενη συνέντευξη τύπου η πρόεδρος της ΕΚΤ έκανε στην επιμονή του εσωτερικού πληθωρισμού (πληθωρισμός που δεν προκαλείται από τις πιέσεις προκαλούμενες εκτός Ευρωζώνης), ο οποίος τροφοδοτείται από τον πληθωρισμός από τον κλάδο των υπηρεσιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ