Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Δεν χρειάζεται βιασύνη, χρειάζονται περισσότερες ενδείξεις για να μειωθούν τα επιτόκια

NEWSROOM
lagarde

Η Λαγκάρντ υπέδειξε τους μισθούς ως «έναν ολοένα και πιο σημαντικό παράγοντα για τη δυναμική του πληθωρισμού τα επόμενα τρίμηνα».

Κάθε ενδεχόμενο για πρόωρη μείωση των επιτοκίων απέκλεισε σήμερα Πέμπτη κατά τη διάρκεια της ακρόασης της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τονίζοντας παράλληλα ότι οι μισθοί και η αύξησή τους καθίστανται όλο και πιο σημαντικοί παράγοντες για την πορεία του πληθωρισμού.

Όπως επισήμανε η Κριστίν Λαγκάρντ, οι κίνδυνοι παραμένουν και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής χρειάζονται περισσότερες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός κατευθύνεται προς τον επίσημο στόχο της ΕΚΤ στο 2%.

«Το τελευταίο που θα ήθελα να δω είναι να πάρουμε μια βιαστική απόφαση για να δούμε τον πληθωρισμό να αυξάνεται και πάλι και να χρειαστεί να λάβουμε περισσότερα μέτρα», ανέφερε η ίδια. «Δεν έχουμε ακόμη αρκετά στοιχεία για να νιώθουμε εμπιστοσύνη ότι θα πετύχουμε τον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2% και ότι θα παραμείνει διατηρήσιμος σε αυτό το επίπεδο».

Οι παρατηρήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ έρχονται κι ενώ αρκετές από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου συζητούν για το πότε μπορούν με ασφάλεια να αρχίσουν να καταργούν τις αυξήσεις των επιτοκίων -τις οποίες εφάρμοσαν για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό- χωρίς να αναζωπυρώσουν και πάλι τις τιμές.

Διχασμός στη Φρανκφούρτη

Οι αξιωματούχοι στη Φρανκφούρτη φέρονται να έχουν χωρισθεί σε δύο στρατόπεδα με «πεδίο μάχης» να είναι αν η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα έρθει τον προσεχή Απρίλιο ή δύο μήνες αργότερα τον Ιούνιο. Βέβαια, η πλειοψηφία έχει υποστηρίξει δημοσίως τον Ιούνιο, επιθυμώντας να έχει μια μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με την εξέλιξη των μισθών και των εταιρικών κερδών στην Ευρωζώνη.

Τα γερμανικά ομόλογα διεύρυναν τα μικρά κέρδη τους μετά τα σχόλια της Λαγκάρντ, στέλνοντας την απόδοση στο 10ετές bund σε χαμηλό μιας εβδομάδας στο 2,30%, την ώρα που οι χρηματαγορές αυξάνουν τα στοιχήματα σχετικά με το εύρος των μειώσεων των επιτοκίων. Πλέον τοποθετούνται υπέρ 5 μειώσεων της τάξεως του 0,25% αντί των τεσσάρων πριν, με την πρώτη μείωση να έρχεται τον Ιούνιο.

Ο σημαίνων παράγοντας που λέγεται μισθοί

Η Λαγκάρντ υπέδειξε τους μισθούς ως «έναν ολοένα και πιο σημαντικό παράγοντα για τη δυναμική του πληθωρισμού τα επόμενα τρίμηνα».

Ωστόσο, ενώ ο εμπροσθοβαρής μετρητής των μισθών της ΕΚΤ συνεχίζει να υποδεικνύει ισχυρές πιέσεις, οι συμφωνίες δείχνουν κάποια εξομάλυνση το τελευταίο τρίμηνο του 2023, όπως είπε η ίδια.

«Οι μισθολογικές πιέσεις για το 2024 εξαρτώνται ιδιαίτερα από την έκβαση των εν εξελίξει ή επερχόμενων γύρων διαπραγματεύσεων που επηρεάζουν μεγάλο μέρος των εργαζομένων στην Ευρωζώνη κατά τους επόμενους μήνες», επισήμανε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η συμβολή των εταιρικών κερδών στον πληθωρισμό συνέχισε να μειώνεται, όπως προσέθεσε, υποδηλώνοντας ότι οι μισθολογικές αυξήσεις «τουλάχιστον εν μέρει αντισταθμίζονται από τα περιθώρια κέρδους».

Διχογνωμία μεταξύ των αξιωματούχων

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Ισαμπέλ Σνάμπελ προειδοποίησε πρόσφατα κατά της μείωσης του κόστους δανεισμού πολύ σύντομα, αναφέροντας ως παράγοντες κινδύνου για τις τιμές τον επίμονο πληθωρισμό των υπηρεσιών, την ανθεκτική αγορά εργασίας, τις χαλαρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες και τις εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.

Από τη μεριά του, χθες Τετάρτη, ο πρόεδρος της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ δήλωσε ότι η ιστορία δείχνει ότι είναι χειρότερο να χαλαρώνει κανείς τη νομισματική πολιτική πολύ νωρίς παρά πολύ αργά, προειδοποιώντας για «υψηλότερο τίμημα στο τέλος σε οικονομικούς όρους» από μια πρόωρη μείωση.

Δεν υπάρχει βιασύνη για τη μείωση του κόστους δανεισμού, σύμφωνα με τον Ισπανό Πάμπλο Ερνάντεθ ντε Κος, ο οποίος δήλωσε την Πέμπτη στη Μαδρίτη ότι «υπάρχει ακόμη λίγος χρόνος για αυτό».

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει επιβραδυνθεί

Ωστόσο, άλλοι αξιωματούχοι ανησυχούν για την καθυστέρηση, φοβούμενοι μήπως επιδεινωθεί η κατάσταση της προβληματικής οικονομίας και ίσως ακόμη και να μην επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού στο 2%, ένας στόχος που έχει αποδειχθεί άπιαστος από τότε που άρθηκαν οι περιορισμοί για την πανδημία και η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Ιταλός Φάμπιο Πανέτα δήλωσε ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να γίνει σύντομα.

Πολλοί βλέπουν τον πληθωρισμό να αποκλιμακώνεται ταχύτερα από τις προβλέψεις της ΕΚΤ.

«Ο δομικός πληθωρισμός (που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων) υποχωρεί σταδιακά, όμως η συνιστώσα των υπηρεσιών έχει δείξει σημάδια επιμονής», υπογράμμισε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Στο μεταξύ η οικονομία της Ευρωζώνης, απέφυγε οριακά την ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2023: τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν έδειξαν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης παρέμεινε στάσιμη το δ΄ τρίμηνο, ενώ η παραγωγή μειώθηκε κατά 0,1% κατά την προηγούμενη περίοδο.

Οι προοπτικές της είναι ωστόσο αδύναμες. Οι νέες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα Πέμπτη έδειξαν ότι το 2024 θα εισέλθει με πιο ήπιους ρυθμούς από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, κάνοντας λόγο ανάπτυξη μόλις 0,8%.

«Τα εισερχόμενα στοιχεία συνεχίζουν να σηματοδοτούν υποτονική δραστηριότητα βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, ορισμένοι εμπροσθοβαρείς δείκτες υποδηλώνουν ανάκαμψη το επόμενο έτος», κατέληξε η Κριστίν Λαγκάρντ.

ΣΧΕΤΙΚΑ