Πόλος έλξης η Γερμανία για ξένους εργαζομένους παρά τις διακρίσεις
Όπως έδειξαν στοιχεία έρευνας του ΟΟΣΑ
Η Γερμανία συνεχίζει να αποτελεί ελκυστικό προορισμό για ειδικευμένους εργαζομένους από το εξωτερικό, αν και οι μετανάστες αναφέρουν περιστατικά ρατσισμού και διακρίσεων στην καθημερινή ζωή, ανέφερε σήμερα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Έχοντας ιχνηλατήσει την επαγγελματική πορεία 30.000 ανθρώπων με υψηλά προσόντα που ήθελαν να έλθουν στη Γερμανία ως μετανάστες εργαζόμενοι από τον Αύγουστο του 2022, η προθυμία τους να μετακινηθούν στη χώρα έχει αυξηθεί αντί να μειωθεί με το πέρασμα του χρόνου, ανέφερε ο ΟΟΣΑ.
Περίπου το 92% των συμμετεχόντων στην έρευνα αυτή ζει στο εξωτερικό και συνεχίζει να ενδιαφέρεται να μετακινηθεί στη Γερμανία, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
Ωστόσο, οι άνθρωποι που έχουν ήδη μετακινηθεί στη Γερμανία ανέφεραν περισσότερες διακρίσεις απ’ ό,τι ανέμεναν πριν πάνε στη χώρα.
«Αναφέρονται εμπειρίες διακρίσεων, ειδικά όταν ψάχνουν για στέγη και σε δημόσιους χώρους», δήλωσε ο Τόμας Λίεμπιγκ του ΟΟΣΑ.
Πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες που κατάφεραν να μετακινηθούν στη Γερμανία δήλωσαν ότι υπέστησαν διακρίσεις λόγω της καταγωγής τους ενώ προσπαθούσαν να νοικιάσουν ή να αγοράσουν διαμέρισμα ή σπίτι.
Ο φόβος ήταν μικρότερος, περίπου ένα τρίτο, για αυτούς που δεν έχουν καταφέρει ακόμα να μετακινηθούν στη χώρα.
Περίπου το 37% των ερωτηθέντων ανέφερε περιστατικά διακριτικής μεταχείρισης στη διάρκεια επισκέψεων σε εστιατόρια ή καταστήματα.
Η γερμανική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ξένους εργαζομένους, κάτι που αποτυπώνεται και στα νέα στοιχεία από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης της χώρας.
Τα στοιχεία για τον Νοέμβριο έδειξαν ότι η αύξηση κατά 0,6% στον αριθμό των εργαζομένων που υπόκεινται σε εισφορές κοινωνικής ασφάλισης στα 35,1 εκατ. οφείλεται κυρίως σε εργαζομένους από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Αυτό επίσης ισχύει εάν εξαιρέσουμε τις χώρες προσφύγων Ουκρανία, Συρία και Αφγανιστάν. Η τάση αυτή πιθανόν να συνεχιστεί», ανέφερε η Αντρέα Νάχλες, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ