Τουρκία: Μακριά από τα ομόλογα επιλέγουν να μείνουν οι ξένοι επενδυτές

NEWSROOM
Τουρκία: Μακριά από τα ομόλογα επιλέγουν να μείνουν οι ξένοι επενδυτές
AP Images

Κάποτε το χρέος της Τουρκίας αποτελούσε πόλο έλξης, εντούτοις εδώ και χρόνια δεν βρίσκεται στο ραντάρ των ξένων επενδυτών.

Μακριά από τα τουρκικά ομόλογα σε τοπικά νόμισμα επιλέγουν να μείνουν οι ξένοι επενδυτές έως ότου ο πληθωρισμός αναστρέψει την πορεία του και επιβραδυνθεί. Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά του το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, οι τιμές καταναλωτή δεν αναμένεται να αποκλιμακωθούν σύντομα και ως εκ τούτου τα κεφάλαια από ξένους επενδυτές προβλέπεται να εισρεύσουν στα μέσα του τρέχοντος έτους στην καλύτερη περίπτωση.

«Η αίσθησή μου είναι ότι για να εισέλθουν οι διεθνείς επενδυτές στην αγορά ομολόγων της Τουρκίας, θα ήθελα ιδανικά να δω τον πληθωρισμό πραγματικά να μειώνεται» δήλωσε σε συνέντευξή του ο Σέρτζιο Στρίγκο, εκ των επικεφαλής του τμήματος χρέους στις αναδυόμενες αγορές αναδυόμενων αγορών της Amundi . «Και αυτό δεν το έχουμε δει ακόμη. Κάτι που για μένα θα ήταν το κύριο σημείο ενεργοποίησης».

Σε αναβρασμό το οικονομικό επιτελείο

Μια μεγαλύτερη καθυστέρηση στην εισροή κεφαλαίων θα απογοητεύσει τους αξιωματούχους του οικονομικού επιτελείου όπως η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Χαφιζέ Γκαγέ Εργκάν, η οποία τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι ο χρόνος για τους ξένους να επενδύσουν σε κρατικά ομόλογα σε τουρκική λίρα «θα πρέπει να είναι τώρα», αφού έχει πενταπλασιάσει τα επιτόκια από τότε που ανάλαβε καθήκοντα τον Ιούνιο του 2023. Ωστόσο, οι εισροές κεφαλαίων στο τουρκικό χρέος ήταν περιορισμένες σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά τους επίπεδα, με τον πληθωρισμό να αναμένεται να εκτιναχθεί έως και το 75% κοντά στον Μάιο και το κόστος δανεισμού να βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος προσαρμοσμένο στις τρέχουσες τιμές.

Κάποτε το χρέος της Τουρκίας αποτελούσε πόλο έλξης, εντούτοις εδώ και χρόνια δεν βρίσκεται στο ραντάρ των ξένων επενδυτών, καθώς οι αρχές στηρίχθηκαν στην εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική για να ενισχύσουν την ανάπτυξη. Επί του παρόντος, οι συνολικές τοποθετήσεις των ξένων επενδυτών βρίσκονται χαμηλότερα των 3 δισ. δολαρίων, κεφάλαια τα περισσότερα εκ των οποίων εισέρρευσαν από τις αρχές του 2022. Να επισημανθεί όμως, ότι το ποσό αυτό είναι ελάχιστο από το ρεκόρ των 70 δισ. δολαρίων πριν από περισσότερο από μια δεκαετία.

Από την άλλη, εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα αναφορικά με τα τουρκικά ομόλογα σε ξένο νόμισμα. Κι αυτό διότι καταγράφουν κορυφαίες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές μετά την επανεκλογή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Μάιο και την αναμόρφωση της οικονομικής πολιτικής.

turkey-central-bank
Φωτογραφία: Shutterstock

Αισιοδοξία για την πορεία της τουρκικής λίρας

Η Amundi έχει ήδη τοποθετήσει μέρος των 2 τρισ. δολαρίων που διαχειρίζεται, σε χρέος σε σκληρό νόμισμα που έχουν εκδώσει τουρκικές εταιρείες και η κυβέρνηση, σημειώνει ο Στρίγκο, ο οποίος είναι επίσης πιο αισιόδοξος για τις προοπτικές της λίρας σε σχέση με το πώς τιμολογείται επί του παρόντος από την αγορά.

Αν και το νόμισμα θα συνεχίσει να εξασθενεί σταδιακά σε ονομαστικούς όρους, τα προθεσμιακά συμβόλαια υποδηλώνουν «υπερβολική υποτίμηση», ισχυρίζεται, χαρακτηρίζοντας την έκθεση της Amundi στην τουρκική λίρα ως «ουδέτερη». Τα μονοετή προθεσμιακά συμβόλαια διαπραγματεύονται πέριξ των 43 δολαρίων, σχεδόν 30% χαμηλότερα από το επίπεδο της τιμής spot.

Θετικές αποδόσεις

Ένα κρίσιμο μέρος της ελκυστικότητας του νομίσματος προέρχεται από το «carry component», σύμφωνα με τον Στρίγκο. «Σε απόλυτους όρους, η τουρκική λίρα μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει θετικές αποδόσεις το 2024 στα τρέχοντα επίπεδα».

Για μεγάλο μέρος του περασμένου έτους, η λίρα κατέγραψε μερικές από τις χειρότερες επιδόσεις παγκοσμίως για τους traders που δανείζονται εκεί όπου τα επιτόκια είναι χαμηλά προκειμένου να επενδύσουν εκεί όπου τα επιτόκια είναι υψηλά. Όμως με την υποτίμησή της στα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ να περιορίζεται σε ένα στενό εύρος, έχει καταστεί μία από τις πιο κερδοφόρες συναλλαγές παγκοσμίως τους τελευταίους τρεις μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Για την Amundi, οι κίνδυνοι για το θέμα των επενδύσεων στην Τουρκία θα αποκρυσταλλωθούν κοντά στις δημοτικές εκλογές τον προσεχή Μάρτιο.

Η πιθανότητα ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο αυτή την εβδομάδα στο 45% από 42,5% -και «κάποιες προσδοκίες για λίγο περισσότερη αύξηση»- θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μεταστροφή του κλίματος υπέρ του τουρκικού χρέους, ειδικά αν η νομισματική πολιτική παραμείνει ως έχει, τονίζει ο Στρίγκο.«Μόλις αρχίσουμε να βλέπουμε τα στοιχεία του πληθωρισμού να συμπεριφέρονται λίγο καλύτερα σε σχέση με σήμερα, υπάρχει σίγουρα δυναμική για εισροές από χαρτοφυλάκια», καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ