Τι απειλεί τις γερμανικές εξαγωγές
Μπορεί το 2018 να αποτέλεσε την 5η συνεχόμενη χρονιά ρεκόρ για τις γερμανικές εξαγωγές, όμως υπάρχει απογοήτευση στον κλάδο που περίμενε σύμφωνα με τις προβλέψεις μεγαλύτερη ανάπτυξη. Το Brexit, ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ- Κίνας έχουν προκαλέσει ένα γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας , με το 2019 να αναμένεται δύσκολο και απρόβλεπτο.
Όπως σχολιάζει ο οικονομικός αναλυτής της Γερμανικής Ραδιοφωνίας Deutschlandfunk, Γκίντερ Χέτσκε: «Κρίνοντας από τα στοιχεία του Νοεμβρίου διαπιστώνει κανείς ότι για τις γερμανικές εξαγωγές το 2018 ήταν η πέμπτη συνεχής χρονιά-ρεκόρ. Από οικονομική σκοπιά πρόκειται φυσικά για μια θετική είδηση. Ο ίδιος ο κλάδος όμως δεν είναι ευχαριστημένος διότι ανέμενε μεγαλύτερη ανάπτυξη. Τόσο ο Σύνδεσμος Εξωτερικού Εμπορίου και Χονδρικής όσο και το Γερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη θα είναι η μισή από την προβλεπόμενη».
Συνεχίζοντας ο κ. Χέτσκε, αναφορικά με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας αναφέρει πως η Γερμανία ανήκει στους κερδισμένους καθώς «Από τον εμπορικό αυτό πόλεμο οι γερμανικές εξαγωγές έχουν επηρεαστεί ελάχιστα. Αντιθέτως: η Γερμανία φαίνεται να είναι καταρχάς η κερδισμένη της υπόθεσης καθώς […] την ώρα που ακριβαίνουν οι αμερικανικές και κινεζικές εξαγωγές λόγω της εκατέρωθεν επιβολής δασμών, οι τιμές των γερμανικών προϊόντων παραμένουν σταθερές και γίνονται εν τέλει πιο ελκυστικές απ΄ ότι παλαιότερα. Και μέχρι στιγμής μάλιστα το εμπόριο με τις ΗΠΑ που είναι στην παρούσα φάση η σημαντικότερη μεμονωμένη αγορά για προϊόντα Made in Germany πάει εξαιρετικά».
Για τους λόγους που δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις των γερμανών εξαγωγέων, ο οικονομικός αναλυτής της Γερμανικής Ραδιοφωνίας Deutschlandfunk τόνισε πως «Η Παγκόσμια Τράπεζα επιβεβαίωσε την επιβράδυνση αυτή, διορθώνοντας προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, κυρίως εξαιτίας της ανησυχίας που προκαλούν οι βιομηχανικές χώρες και οι αναδυόμενες οικονομίες. Και αυτή είναι στην πραγματικότητα η κακή είδηση».
«Η οικονομική πολιτική του αμερικανού προέδρου Τραμπ αξιολογείται αρνητικά. Το μπουμ που προκάλεσε η φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ είναι απλώς ένα πυροτέχνημα και η ανάπτυξη αναμένεται να υποχωρήσει σημαντικά μέχρι το 2020. Αυτό και σε συνδυασμό με την εξασθένηση των ρυθμών ανάπτυξης σε Ευρωζώνη και Κίνα συνιστούν φυσικά κακές ειδήσεις για τους γερμανούς εξαγωγείς. Διότι σε αυτά προστίθενται δυο ακόμη μεγάλες πηγές ανησυχίας: τι θα γίνει στη βρετανική αγορά μετά το Brexit; Και επίσης, μπορεί να αποφευχθεί ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, ειδικά σε ό,τι αφορά τους σημαντικούς για τη Γερμανία δασμούς στα αυτοκίνητα;».