Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Το «γεράκι» της λιτότητας που δίχασε την Ευρώπη - Εμβληματική φιγούρα της γερμανικής πολιτικής

NEWSROOM
soible
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε / Φωτογραφία: AP Photo/Jean Francois Badias

Στα 81 του χρόνια ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έφυγε από την ζωή, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του, αφήνοντας ένα βαρύ αποτύπωμα στην πολιτική ζωή της Γερμανίας και της Ευρώπης και μια... ξεχωριστή σχέση με την Ελλάδα.

Γεννήθηκε στο Φράιμπουργκ στις 18 Σεπτεμβρίου 1942. Σπούδασε νομικά, αλλά τον τράβηξε από νωρίς η πολιτική. Εντάχθηκε στο CDU το 1965. Κέρδισε την πρώτη του έδρα στην Μπούντεσταγκ το 1972 και παρέμεινε μέλος της χωρίς διακοπή μέχρι το θάνατό του.

Ο Σόιμπλε, o οποίος έφυγε από την ζωή το βράδυ της Τρίτης, ήταν από τους πολιτικούς που συνδέθηκε με τα μεγάλα πολιτικά γεγονότα της γηραιάς ηπείρου. Επί καγκελαρίας του Χέλμουτ Κολ (CDU), ήταν αρχικά επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας και ομοσπονδιακός υπουργός Ειδικών Καθηκόντων και από το 1989 έως το 1991 ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών. Ο Σόιμπλε συνέβαλε στη διαπραγμάτευση της Συνθήκης Ενοποίησης μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας.

Μετά την απόπειρα δολοφονίας του από έναν ψυχικά διαταραγμένο άνδρα τον Οκτώβριο του 1990, ο Σόιμπλε βρίσκεται σε αναπηρικό καροτσάκι, αλλά η πολιτική του σταδιοδρομία συνεχίζεται. Ο Σόιμπλε είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την πολιτική του καριέρα.

Λίγους εβδομάδες μετά την απόπειρα δολοφονίας του, ο Σόιμπλε συνεχίζει αδιάκοπα την πολιτική του δράση και παρά τα διάφορα προβλήματα υγείας του στην συνέχεια δεν εγκαταλείπει τα φιλόδοξα σχέδιά του.

Τον επόμενο χρόνο, πιστώθηκε ότι βοήθησε το γερμανικό κοινοβούλιο να μεταφέρει την πρωτεύουσα της επανενωμένης χώρας από τη Βόννη στο Βερολίνο.

Από το 1991 έως το 2000 ήταν επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU στην Μπούντεσταγκ. Αφού το CDU έχασε την εξουσία το 1998, ο Σόιμπλε έγινε αρχηγός του κόμματος στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του CDU. Η Άνγκελα Μέρκελ τότε έγινε Γενική Γραμματέας.

Η απόπειρα δολοφονίας του δεν ήταν αρκετή για να τον κάνει να αποχωρήσει από την πολιτική ζωή. Ούτε όμως ένα σκάνδαλο δέκα χρόνια μετά μπόρεσε να τον λυγίσει.

Ο Γερμανός πολιτικός παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2000 από επικεφαλής του κόμματος όταν αποκαλύφθηκε η εμπλοκή σε ένα ένα σκάνδαλο δωρεάς 100.000 μάρκων σε μετρητά. ο Σόιμπλε έδωσε την θέση του στην Άγκελα Μέρκελ, την έτερη πολιτική φιγούρα που σημάδεψε την γερμανική πολιτική τις πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα.

Η Μέρκελ έγινε αρχηγός του κόμματος και το 2005, ως καγκελάριος, έκανε τον Σόιμπλε υπουργό Εσωτερικών και τέσσερα χρόνια αργότερα υπουργό Οικονομικών. Αυτή η θέση σημάδεψε τον Σόιμπλε και καθόρισε το πολιτικό του στίγμα στην Γερμανία και την Ευρώπη.

Ο Σόιμπλε έγινε η προσωποποίηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της λιτότητας. Κατείχε τη θέση αυτή για δύο θητείες και πέτυχε έναν ομοσπονδιακό προϋπολογισμό χωρίς νέο χρέος, αλλά ήταν οι πολιτικές του θέσεις στην ευρωζώνη που τον ξεχώρισαν ως πολιτική φιγούρα.

Βρέθηκε ίσως στην πιο δύσκολη θέση, διεθνώς κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και των επακόλουθων δυσκολιών της διαχείρισης του δημόσιου χρέους της ευρωζώνης.

Ως Γερμανός υπουργός Οικονομικών τότε καλούσε τις χώρες της νότιας Ευρώπης να περιορίσουν τον δανεισμό τους και απαιτούσε μέτρα λιτότητας, ειδάλλως ακόμα και η έξοδος από την ευρωζώνη αποτελούσε πολιτική επιλογή. Από τις πρώτες ημέρες της κρίσης χρέους της Ευρώπης, ο Σόιμπλε πίεζε για αυστηρότερους κανόνες ώστε να διατηρηθούν υπό έλεγχο τα κρατικά ελλείμματα. Το Βερολίνο αρχικά αντιστάθηκε στη διάσωση της Ελλάδας και άλλων χρεωμένων χωρών και οι επικριτές είπαν ότι η απροθυμία της Γερμανίας αύξησε το τίμημα.

Η σκληρή του στάση τον οδήγησε να καταστεί συχνά καταφρονημένη προσωπικότητα σε χώρες του νότου όπως και η Ελλάδα. Ο Σόιμπλε ταυτίστηκε με το Grexit, την απειλή η Ελλάδα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη αν δεν πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, μέσα από ένα πρόγραμμα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων που θα εξυγίαναν, όπως έλεγε, την ελληνική οικονομία.

Ο Σόιμπλε δεν μετάνιωσε ποτέ για αυτήν του την στάση. Όπως παραδέχτηκε λίγα χρόνια αργότερα, σε μία συνέντευξή του το 2019, ήταν υπέρμαχος της προσωρινής εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη το 2015, όμως τελικά έκανε πίσω λόγω της Μέρκελ, η οποία δέχτηκε την παροχή του τρίτου προγράμματος στήριξης.

Στα 70ά γενέθλιά του το 2012, η Μέρκελ χαρακτήρισε τον Σόιμπλε «αρχιτέκτονα της γερμανικής ενότητας και σήμερα αρχιτέκτονα μιας σταθερής Ευρωζώνης».

Μετά από οκτώ χρόνια ως υπουργός Οικονομικών, ο Σόιμπλε εδραίωσε την ιδιότητά του ως ο μακροβιότερος πολιτικός άνδρας, καθώς έγινε πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου, το τελευταίο βήμα σε μια μακρά πολιτική καριέρα στην πρώτη γραμμή, κατά την οποία ξεπέρασε τρομακτικές αναποδιές, αναφέρει η Guardian. Παρέμεινε βουλευτής μέχρι το θάνατό του.


Ο σημερινός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, που διαδέχθηκε τον Σόιμπλε ως υπουργός Οικονομικών το 2018, δήλωσε ότι «διαμόρφωσε τη χώρα μας για περισσότερο από μισό αιώνα», ως βουλευτής, υπουργός και πρόεδρος του κοινοβουλίου.
«Στο πρόσωπό του η Γερμανία χάνει έναν λαμπρό στοχαστή, παθιασμένο πολιτικό και σθεναρό δημοκράτη», δήλωσε ο Σολτς στο άκουσμα του θανάτου του Σόιμπλε.

Πηγή: iefimerida.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ