Χαστούκι της ΕΕ στον Αμπράμοβιτς: Απέρριψε την προσφυγή του κατά των κυρώσεων

NEWSROOM
Abramovich-φωτογραφία Ap
Abramovich-φωτογραφία Ap

Δικαστική ήττα γνώρισε ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς στην προσφυγή του κατά της απόφασης της ΕΕ να παγώσει περιουσιακά του στοιχεία και να του απαγορέψει να ταξιδεύει σε κράτη μέλη της Ένωσης λόγω των φερόμενων δεσμών του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η ΕΕ «δεν έσφαλε στην εκτίμησή της» περιλαμβάνοντας και διατηρώντας τον Αμπράμοβιτς στη λίστα των κυρώσεών της, απεφάνθη το Δικαστήριο της ΕΕ, που εδρεύει στο Λουξεμβρούγο, ενώ απέρριψε και το αίτημα του Ρώσου ολιγάρχη και πρώην ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Τσέλσι, από τη στιγμή που δεν κατάφερε να ανατρέψει την απόφαση της ΕΕ για τις κυρώσεις που του επέβαλε.

Ο Αμπράμοβιτς είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Ρωσία, που αποκόμισε το 2005 μαζί με τους συνεργάτες του 13 δισ. δολάρια από την πώληση της πετρελαϊκής εταιρείας Sibneft στον κρατικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom. Ο Αμπράμοβιτς υποχρεώθηκε πέρυσι να πουλήσει την ομάδα της Τσέλσι έναντι 4.25 εκατ. στερλινών μετά την επιβολή κυρώσεων εις βάρος του από τη Βρετανία, ενώ η ΕΕ του επέβαλε δικές τις κυρώσεις λίγες μέρες αργότερα.

Ο δισεκατομμυριούχος ανέφερε σε σημερινή δήλωσή του πως είναι απογοητευμένος από την απόφαση.

«Παρόλο που είμαστε απογοητευμένοι με τη σημερινή απόφαση, καλωσορίζουμε το γεγονός ότι το δικαστήριο δεν υιοθέτησε αρκετά επιχειρήματα που παρουσιάστηκαν από το Συμβούλιο της ΕΕ και δεν τα περιέλαβε ως βάση για τη διατήρηση των κυρώσεων», αναφέρει ο Αμπράμοβιτς στη δήλωση που εκδόθηκε εξ ονόματός του.

«Ο κ. Αμπράμοβιτς δεν έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων οποιασδήποτε κυβέρνησης, περιλαμβανομένης της ρωσικής, και δεν έχει κατ' ουδένα τρόπο επωφεληθεί από τον πόλεμο».

Η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις σε σχεδόν 1.800 άτομα και οντότητες από την έναρξη των επιθέσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, αρχής γενομένης από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και της εισβολής της τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι προσφυγές κατά κυρώσεων στο δικαστήριο της ΕΕ μπορεί να διαρκέσουν χρόνια και σπάνια καταλήγουν σε μόνιμες νίκες. Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και ο γιος του παραμένουν από το 2014 στον κατάλογο των κυρώσεων της ΕΕ μολονότι κέρδισαν πολλές προσφυγές.

Πηγή: iefimerida.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ