Τεχνολογία: Τα ιδιωτικά κέντρα δεδομένων κερδίζουν έδαφος έναντι των υπηρεσιών cloud
Παρά την αξιοσημείωτη ανάπτυξη του υπολογιστικού νέφους (cloud computing), οι εταιρείες εξακολουθούν να διατηρούν έναν τεράστιο όγκο δεδομένων και ψηφιακών εργασιών σε πιο παλιομοδίτικες ιδιωτικές υποδομές. Και αυτή η κατάσταση στον χώρο της τεχνολογίας είναι απίθανο να αλλάξει σύντομα, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά της στην ιστοσελίδα της η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.
Ενώ η μαζική μεταφορά δεδομένων και εργασιών από ιδιωτικά κέντρα δεδομένων στο δημόσιο cloud βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια, είναι μόνο ένα κομμάτι της ιστορίας. Πολλές εργασίες παραμένουν σε ιδιωτικά cloud και κέντρα δεδομένων για διάφορους λόγους, μεταξύ άλλων και για το κόστος.
Οι κοινές υποδομές για δημόσιο cloud -ένας σημαντικός πόρος και μοχλός για την καινοτομία-, δεν είναι η καθολική απάντηση σε όλα τα προβλήματα του υπολογιστικού συστήματος των επιχειρήσεων. Αυτό έχει καταστεί πιο σαφές τα τελευταία τρίμηνα, καθώς η αύξηση των εσόδων των κολοσσών του cloud-computing έχει επιβραδυνθεί από τα υψηλά επίπεδα της εποχής της πανδημίας. Το μέλλον είναι ένα υβριδικό περιβάλλον στο οποίο τα δημόσια και ιδιωτικά clouds και τα κέντρα δεδομένων θα λειτουργούν παράλληλα.
«Όλο και περισσότερο, καθιστάμεθα πιο σίγουροι ότι στην πραγματικότητα θα υπάρχει ισορροπία μεταξύ του κέντρου δεδομένων των επιχειρήσεων και του δημόσιου cloud», δήλωσε ο Μαρκ Σάτλγουορθ, ο οποίος ίδρυσε και χρηματοδότησε την Canonical, την εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το λειτουργικό σύστημα Ubuntu, το οποίο τρέχει σε πολλά κέντρα δεδομένων δημόσιου cloud, αλλά και σε άλλα περιβάλλοντα.
Μέχρι πρόσφατα, ήταν ένα αναπάντητο ερώτημα αν οι ιδιωτικές υποδομές πληροφορικής θα εξαφανίζονταν εντελώς, σύμφωνα με τον ίδιο. Το επιχείρημα ότι ήταν οι υπηρεσίες των παρόχων cloud ήταν απλώς καλύτερες από ό,τι μπορούσαν να παρέχουν εσωτερικά οι επιχειρήσεις και τα ιδρύματα. «Όμως τώρα νομίζω ότι βλέπουμε ξεκάθαρα ένα σημείο καμπής που υποδηλώνει ότι θα υπάρξουν ιδιωτικά κέντρα δεδομένων», εξηγεί ο Σάτλγουορθ.
Περίπου το 55% του συνόλου των δεδομένων των επιχειρήσεων ήταν αποθηκευμένα σε δημόσιο cloud και υπερσύγχρονες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης το 2022 και το ποσοστό αυτό προβλέπεται να αυξηθεί στο 71% το 2027, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών για τον κλάδο της τεχνολογίας IDC.
Από πολλές απόψεις, οι διαφορές μεταξύ του cloud και του ιδιωτικού κέντρου δεδομένων θα είναι λιγότερες, καθώς τα ιδιωτικά κέντρα δεδομένων και το cloud θα υιοθετούν ορισμένα χαρακτηριστικά το ένα του άλλου. Οι δημόσιοι πάροχοι cloud επενδύουν στο ασφαλές computing, σύμφωνα με τον Σάτλγουορθ. Για παράδειγμα, η Microsoft Azure προσφέρει μια υπηρεσία ασφαλούς υπολογιστικού περιβάλλοντος που όπως λέει κρυπτογραφεί τα δεδομένα στη μνήμη και τα επεξεργάζεται μόνο αφού επαληθευτεί ότι το περιβάλλον του νέφους είναι αξιόπιστο για να εκτελεσθούν διάφορες λειτουργίες.
Ενώ τέτοιες δυνατότητες ενισχύουν το επιχείρημα των παρόχων δημόσιου νέφους ότι η υποδομή τους μπορεί να είναι αξιόπιστη, τα ψηλά επίπεδα ασφάλειας είναι διαθέσιμα και στα ιδιωτικά cloud και στα κέντρα δεδομένων.
Η Oxide Computer ήθελε να γεφυρώσει το χάσμα των επιδόσεων μεταξύ των πεδίων του cloud και του περιβάλλοντος εκτός cloud, δημιουργώντας μια νέα γενιά ολοκληρωμένου υλικού και λογισμικού για τα ιδιωτικά κέντρο δεδομένων συνδυάζοντας πολλά οφέλη του cloud computing, όπως αναφέρει ο εκ των ιδρυτών και διευθύνων σύμβουλος Στιβ Τακ, που έχει εργασθεί μεταξύ άλλων και στη Dell.
«Αρχίσαμε να σκεφτόμαστε ολιστικά... για το πώς θα επανασχεδιάσουμε ένα σύγχρονο σύστημα για να προωθήσουμε τα στοιχεία της αποδοτικότητας -χαμηλά λειτουργικά έξοδα, διαθεσιμότητα και ένα front end προσανατολισμένο στις υπηρεσίες- που οδήγησαν σε αυτές τις πρωτοποριακές προσπάθειες στο cloud», αναφέρει ο Τακ.
Καθώς η τεχνολογία που διατίθεται στο cloud και στα ιδιωτικά κέντρα δεδομένων είναι παρόμοια με την πάροδο του χρόνου, η απόφαση για την αγορά ή την κατασκευή υποδομών IT θα καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από τις οικονομικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με τον Σάτλγουορθ. Οι εταιρείες θα προβούν σε κεφαλαιουχικές επενδύσεις στα δικά τους κέντρα δεδομένων όταν το χρονικό πλαίσιο και άλλα χαρακτηριστικά της αγοράς επιτρέψουν μια λογική απόδοση. Διαφορετικά, θα νοικιάζουν υποδομές στο δημόσιο cloud και θα τις χρηματοδοτούν από τον προϋπολογισμό τους.
Θα υπάρξουν μερικοί κλασικοί εργασίες που πραγματικά απαιτούν ή θα ωφεληθούν από την παραμονή τους στις εγκαταστάσεις, όπως τα ιδιαίτερα εξειδικευμένα συστήματα συναλλαγών στα οικονομικά ή τις μεταφορές, σύμφωνα με τον Ρόντεϊ Ζέμελ, ανώτερο συνεργάτη της McKinsey Digital.
Μπορεί επίσης να υπάρξουν εργασίες στις οποίες οι τεράστιοι όγκοι δεδομένων θα γίνονται μέρος ενός γεννητικού μοντέλου μάθησης Τεχνητής Νοημοσύνης και θα διατηρούνται στις εγκαταστάσεις εξαιτίας των εταιρικών απαιτήσεων ή ανησυχιών για την ασφάλεια.
Σε άλλες περιπτώσεις, οι εταιρείες μπορεί να θέλουν να διατηρούν την υπολογιστική υποδομή σε κοντινή απόσταση από τον τόπο όπου βρίσκονται τα δεδομένα τους, καθιστώντας το cloud λιγότερο πρακτικό, τονίζει ο Ζέμελ.
«Ενώ πιστεύουμε ότι η μετάβαση στο cloud είναι η σωστή κατεύθυνση για τους περισσότερους οργανισμούς, δεν μπορεί να γενικευτεί και σίγουρα υπάρχουν περιπτώσεις όπου η μετακίνηση των πάντων στο cloud δεν είναι η σωστή οικονομική ή στρατηγική κίνηση, τουλάχιστον όχι αυτή τη στιγμή», προσθέτει.
Είναι αλήθεια ότι το cloud οδηγεί το μέλλον της τεχνολογίας των επιχειρήσεων, όμως το μέλλον απαιτεί λίγη δουλειά και υπομονή, ακόμη και για τις πιο προνοητικές και προσανατολισμένες στο σύννεφο εταιρείες. «Στόχος μας είναι να έχουμε τελικά τα πάντα στο cloud. Για να είναι επιτυχημένες στο υβριδικό περιβάλλον που υπάρχει σήμερα -και θα υπάρχει για κάποιο χρονικό διάστημα- οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν μια τεχνολογική στρατηγική που να αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα τόσο των ιδιωτικών κέντρων δεδομένων όσο και του cloud», υπογραμμίζει ο Μόιχαν Λεφέβρ, επικεφαλής τεχνολογίας και λειτουργιών του ασφαλιστικού κολοσσού Travelers.