Κουκ: Χρειαζόμαστε ρύθμιση για την τεχνητή νοημοσύνη

NEWSROOM
Ο Τιμ Κουκ της Apple
Ο CEO της Apple, Τιμ Κουκ / Φωτογραφία: AP Images

Τον τελευταίο χρόνο όλες οι μεγάλες εταιρείες έχουν στραφεί στην τεχνητή νοημοσύνη. Η Microsoft είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής της OpenAI, ενώ η Alphabet έχει ήδη δημιουργήσει το δικό της πρόγραμμα με την ονομασία «Bard». Αυτή που έχει παραμείνει «σιωπηρή» σε ό,τι έχει να κάνει με την τεχνητή νοημοσύνη είναι η Apple.

Η αλήθεια είναι ότι κατά καιρούς έχουν υπάρξει αρκετά δημοσιεύματα για τα πλάνα της εταιρείας να μπει πιο ενεργά στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές για τη δημιουργία ενός AppleGPT στα πρότυπα του γνωστού ChatGPT.

Ωστόσο, για την ώρα, η Apple χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για αρκετά πιο απλές λειτουργίες μέσα στα προϊόντα της, σύμφωνα με τον Τιμ Κουκ.

«Αν κάποιος είναι πελάτης της Apple, σίγουρα χρησιμοποιεί ήδη τεχνητή νοημοσύνη καθώς βρίσκεται σε όλα τα προϊόντα μας. Αν κάποιος γράφει ένα μήνυμα ή ένα email και η συσκευή του προσπαθεί να προβλέψει την επόμενη φράση, αυτό γίνεται με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτή η μορφή της τεχνητής νοημοσύνης είναι ήδη παντού σήμερα», ήταν τα λόγια του CEO της Apple σε podcast του BBC.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο έμπειρος CEO υποστήριξε ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει απεριόριστες δυνατότητες αλλά κρύβει και ορισμένους κινδύνους.

«Αυτό που συγκεντρώνει την περιέργεια των ανθρώπων είναι η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη και η χρήση των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων. Νομίζω είναι ένας τομέας που μπορεί να αλλάξει τη ζωή του ανθρώπου. Μπορεί, στο μέλλον και όχι σήμερα, να βοηθήσει στη διάγνωση ενός προβλήματος υγείας σε αρχικό στάδιο.

Τα πράγματα που μπορεί να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη είναι απεριόριστα. Δυστυχώς, μπορεί επίσης να κάνει και κάποια πράγματα που δεν θα είναι καλά. Αυτό που χρειάζεται η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας “οδικός χάρτης” και κάποιοι κανονισμοί. Νομίζω ότι πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επικεντρώνονται σε αυτό και εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε σε αυτό», ήταν τα λόγια του.

Στη συνέχεια ο Τιμ Κουκ αναφέρθηκε και στους σοβαρούς κινδύνους που υπάρχουν. Μάλιστα κάλεσε τις κυβερνήσεις να βιαστούν και να δημιουργήσουν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα βάλει κάποια όρια και θα εξασφαλίσει ότι αυτές οι ισχυρές τεχνολογίες δεν θα χρησιμοποιηθούν για κακό.

«Είμαστε από τους πρώτους που λέμε ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο. Εμείς στην Apple, είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε αυτά τα πράγματα. Σκεφτόμαστε διεξοδικά για το πως οι άνθρωποι θα χρησιμοποιήσουν τα προϊόντα μας και αν με κάποιο τρόπο μπορεί κάποιος να τα χρησιμοποιήσει για κακόβουλους σκοπούς. Δεν θέλω να ακολουθήσουμε τέτοια μονοπάτια.

Οι περισσότερες κυβερνήσεις νομίζω ότι είναι λίγο πίσω σε αυτό το θέμα, αλλά καλύπτουν γρήγορα το χαμένο έδαφος. Νομίζω ότι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η ΕΕ και αρκετές χώρες της Ασίας έχουν κάνει σημαντικά βήματα. Πιστεύω ότι κάποια ρύθμιση για την τεχνητή νοημοσύνη θα έρθει τους επόμενους 12 με 18 μήνες. Είναι κάτι που οπωσδήποτε χρειαζόμαστε», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ