Έρευνα ΕΚΤ: Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τους μισθούς, όχι τις θέσεις εργασίας

NEWSROOM
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα/ Φωτογραφία AP

Η ταχεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να προκαλέσει μείωση μισθών, αλλά μέχρι στιγμής δημιουργεί και δεν «καταστρέφει» θέσεις εργασίας, ιδίως για τους νέους και τους υψηλά καταρτισμένους, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι επιχειρήσεις έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην τεχνητή νοημοσύνη, αφήνοντας του οικονομολόγους να προσπαθούν να υπολογίζουν τις επιπτώσεις στην αγορά εργασίας και προκαλώντας φόβους στην κοινωνία για το μέλλον των θέσεων εργασίας. Την ίδια στιγμή, οι εργοδότες προσπαθούν να βρουν εξειδικευμένους εργαζόμενους, παρά την ύφεση που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Σε ένα δείγμα 16 ευρωπαϊκών χωρών, το μερίδιο των τομέων που ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη αυξήθηκε, με τις θέσεις εργασίας χαμηλής και μέσης εξειδίκευσης να μην επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό και τις θέσεις υψηλής εξειδίκευσης να λαμβάνουν τη μεγαλύτερη ώθηση, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της ΕΚΤ.

Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κάνει λόγο για «ουδέτερες έως ελαφρώς αρνητικές επιπτώσεις» στις αποδοχές και δήλωσε ότι αυτές θα μπορούσαν να αυξηθούν στο μέλλον. «Τα αποτελέσματα αυτά δεν ισοδυναμούν με απενοχοποίηση. Οι τεχνολογίες που υποστηρίζονται από την τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να υιοθετούνται. Το μεγαλύτερο μέρος των επιπτώσεων τους στην απασχόληση και τους μισθούς, και επομένως στην ανάπτυξη και την ισότητα, δεν έχουν ακόμα φανεί», αναφέρει η έρευνα.

Τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με τα προηγούμενα «τεχνολογικά κύματα», αναφέρει η έρευνα, όταν η πληροφορική μείωσε «το μερίδιο της απασχόλησης των εργαζομένων μέσης ειδίκευσης», με αποτέλεσμα την «πόλωση».

ΣΧΕΤΙΚΑ