Bloomberg: Τα ομόλογα των PIIGS της Ευρωζώνης από «σκουπίδια» αγαπημένα των επενδυτών
Μετά από τη μεγάλη κρίση δημόσιου χρέους στις χώρες της περιφέρειες της Ευρωζώνης που ταλάνισε την οικονομία της και έθεσε σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια την ύπαρξη του ευρώ, πλέον όπως αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, έχει συντελεσθεί μια εκ βάθρων αλλαγή.
Τα ομόλογα των χωρών της περιφέρειας που έχουν επονομαστεί με το ακρωνύμιο PIIGS από τα αρχικά των ονομασιών τους στην αγγλική γλώσσα (Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία), από εκεί που βρίσκονταν στη δυσμένεια των επενδυτών, πλέον είναι εκ των προτεραιοτήτων τους στη σύνθεση των χαρτοφυλακίων τους. Από την άλλη, οι χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης βρίσκονται στη θέση που βρέθηκαν οι PIIGS πριν από περισσότερο από μια δεκαετία: τα δημοσιονομικά τους βρίσκονται εν μέσω πίεσης και πρέπει να δώσουν λύση στην εξίσωση της σύμπλευσης της οικονομίας τους με τους κανόνες που επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αν και όπως επισημαίνει το Bloomberg, επί του παρόντος η κατάσταση που βιώνει η Ευρωζώνη δεν είναι σε καμία περίπτωση συγκρίσιμη με την κρίση χρέους το 2012, εντούτοις στο επενδυτικό πεδίο καταγράφεται μια αισθητή αλλαγή τάσης. Οι επενδυτές δείχνουν τη σαφή προτίμησή τους στα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας, καθώς προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με εκείνα των χωρών του πυρήνα και το σημαντικότερο οι οικονομίες της περιφέρειας δεν αντιμετωπίζουν της προκλήσεις που αντιμετώπιζαν την περασμένη δεκαετία.
Η JPMorgan Asset Management έχει τοποθετηθεί στο χρέος της Ισπανίας όπως και η Neuberger Berman, ενώ δείχνουν επίσης τη σαφή προτίμησή τους στους κρατικούς τίτλους χρέους της Πορτογαλίας και της Ελλάδας. Η Goldman Sachs και η Societe Generale προβλέπουν ότι η περιφέρεια της Ευρώπης θα συνεχίσει να υπεραποδίδει το επόμενο έτος.
Η αλλαγή είναι τέτοια που η Commerzbank υποστηρίζει ότι οι παλιοί χαρακτηρισμοί είναι παρωχημένοι, αναφερόμενη όχι μόνο στους όρους του «πυρήνα» και της «περιφέρειας», αλλά και του ακρωνυμίου PIIGS, που επινοήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους όταν οι εν λόγω χώρες χρειάσθηκαν τεράστια πακέτα διάσωσης.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η αλλαγή αυτή έχει περάσει κάπως απαρατήρητη εν μέσω των ευρύτερων αναταραχών στις αγορές ομολόγων ανά τον κόσμο. Μετά από ένα σαρωτικό κύμα πωλήσεων στα από τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα και σε αυτά των ισχυρών οικονομιών της Ευρώπης, οι μικρότεροι εκδότες, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και Ιρλανδία φαίνεται να κερδίζουν το φετινό στοίχημα. Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση της ελληνικής δεκαετίας από την αρχή του έτους έχει υποχωρήσει κατά 80 μονάδες βάσης και του αντίστοιχου πορτογαλικού τίτλου κατά 40 μονάδες βάσεως.
Από την άλλη, οι εξελίξεις στη Γερμανία, μόνο ευοίωνες δεν είναι. Η οικονομία της προβλέπεται να συρρικνωθεί φέτος και οι προοπτικές της επιβαρύνονται περαιτέρω από τη δημοσιονομική κρίση.
Η Γαλλία δέχθηκε τις πρώτες προειδοποιήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία της είπε να περιορίσει τις δαπάνες για να τηρήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
«Μεγάλο μέρος της απαισιοδοξίας στην Ευρώπη προέρχεται πραγματικά από τη γερμανική οικονομία», επισημαίνει ο Ρόμπερτ Ντίσερ , ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Neuberger Berman. «Στην πραγματικότητα οι οικονομίες της περιφέρειας είναι αυτές που αντέχουν καλύτερα σε σχέση με αυτές του πυρήνα».
Η θετική άποψη συνοδεύεται από μια σειρά αναβαθμίσεων. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Πορτογαλία αναβαθμίστηκε από τον οίκο Moody's και η Ελλάδα αναβαθμίσθηκε στην επενδυτική επενδυτική βαθμίδα από τον S&P.
Ακόμα και η Ιταλία, το επί μακρόν κράτος-μέλος της Ε.Ε. της Ευρώπης με την πιο ανεύθυνη δημοσιονομική στάση, κέρδισε μια αναβάθμιση αυτόν τον μήνα, όταν ο οίκος Moody's απέσυρε το αρνητικό outlook, απομακρύνοντάς την από το χείλος του γκρεμού.
«Οι μικρότερες χώρες της ευρωζώνης έχουν βελτιώσει σημαντικά τα δημοσιονομικά τους μεγέθη και οι θετικές προοπτικές τους έχουν αντανακλάται στις ευρωπαϊκές αγορές κρατικών ομολόγων», σύμφωνα με τον Σιν Κου, στρατηγικό αναλυτή για τα επιτόκια στη SocGen. «Η αποκλίνουσα δυναμική θα πρέπει να συνεχιστεί τόσο στις αξιολογήσεις όσο και στην τιμολόγηση της αγοράς».
Υπάρχουν και άλλα ζητήματα που προσελκύουν τους επενδυτές στο δημόσιο χρέος της περιφέρειας. Η Goldman Sachs επισημαίνει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα θα στηρίξουν τα ομόλογά τους το επόμενο έτος, ενώ οι εκδόσεις δημόσιου χρέους θα κυμανθούν σε μέτριους ρυθμούς.
Από τις τρεις χώρες θα εισέλθουν στην αγορά ομολόγων περί των 50 δισ. ευρώ το 2024 σε σύγκριση με σχεδόν τα τετραπλάσια ποσά από τη Γαλλία και τη Γερμανία, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Η Ισπανία δημοπράτησε έντοκα γραμμάτια τριών και εννέα μηνών αυτόν τον μήνα με χαμηλότερες αποδόσεις από αυτές των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων τη στιγμή της δημοπρασίας.
Τα ομόλογα της περιφέρειας εξακολουθούν να παραμένουν στο έλεος των διακυμάνσεων της παγκόσμιας διάθεσης για ανάληψη κινδύνου. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η αγορά ομολόγων της οποίας έχει συμβάλει στη συγκράτηση των spreads, έχει θέσει σε εφαρμογή ένα νέο backstop -το Transmission Protection Instrument- για την περίπτωση που τα τρέχοντα προγράμματά της αποσυρθούν.
Ωστόσο για τον Ντίσερ, οποιαδήποτε πώληση θα αποτελούσε ελκυστικό σημείο εισόδου στις αγορές χρέους της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας.
«Οι ιστορικοί συσχετισμοί θα μπορούσαν να δουν τη διεύρυνση των spreads να επηρεάζει και άλλες αγορές. Θα το χρησιμοποιούσαμε αυτό ως ευκαιρία για να προσθέσουμε περισσότερη έκθεση σε αυτές τις χώρες όπου μας αρέσουν τα θεμελιώδη μεγέθη», υπογραμμίζει ο ίδιος.
Η JPMorgan Asset Management, η οποία έχει «τιμήσει» με το παραπάνω το δημόσιο χρέος της Ισπανίας σε όλα τα χαρτοφυλάκιά της, υποστηρίζει ότι τα περιφερειακά ομόλογα κινδυνεύουν λιγότερο από μια σημαντική διεύρυνση από ό,τι παλαιότερα. Το spread της Ισπανίας έναντι της Γερμανίας έχει μειωθεί ακόμη και εν μέσω της πρόσφατης αβεβαιότητας σχετικά με τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
Πολλές χώρες της περιφέρειας πλήρωσαν ένα υψηλό τίμημα για να βελτιώσουν τη δημοσιονομική τους εικόνα, επιβάλλοντας πολυετή λιτότητα που μείωσε σημαντικά τις δαπάνες για τις δημόσιες υπηρεσίες.
Αν και τα επιθετικά όρια των δαπανών είναι ένα θέμα που προκαλεί μεγάλες διενέξεις, η προσπάθεια αυτή έφερε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα σε τροχιά για να καταγράψουν πρωτογενή πλεονάσματα το επόμενο έτος -θετικό ισοζύγιο εξαιρουμένων των δαπανών για τόκους- την ίδια ώρα που η Γαλλία και το Βέλγιο οδεύουν προς τα μεγαλύτερα ελλείμματα.
Από την άλλη, οι ευκαιρίες για τους επενδυτές να αγοράσουν κρατικά ομόλογα σε χώρες όπως η Ελλάδα είναι περιορισμένες, εξαιτίας του ότι ένα μεγάλο μέρος του χρέους εξακολουθεί να ανήκει στους επίσημους πιστωτές. Η Ελλάδα επωφελείται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας που χρηματοδοτεί το 76% του χρέους της.
«Πολλές από αυτές τις χώρες μεταρρύθμισαν τη δημοσιονομική τους κατάσταση μετά την ευρωπαϊκή κρίση χρέους σε σημείο που να μην αποδίδουν πλέον πολύ», δήλωσε η Ιντάνα Άπιο , διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου στην First Eagle Investments. «Θα μπορούσε κάποιος κάλλιστα να τοποθετηθεί μόνο τη Γαλλία και να έχει λίγο περισσότερη ρευστότητα».
Εντέλει, ο συνδυασμός της επιθετικής σύσφιξης της ΕΚΤ και των αναταραχών από τον πόλεμο της Ουκρανίας έχουν αλλάξει τη θεμελιώδη δυναμική σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές κρατικού χρέους, σύμφωνα με την Commerzbank. Η αξία των συναλλαγών έχει επιστρέψει στα φυσιολογικά επίπεδα και το σύστημα της διαβάθμισης κάθε χώρας έχει καταστεί περιττό.
«Οι αγορές διαφοροποιούνται από τις παραδοσιακές κατηγοριοποιήσεις. Τα θεμελιώδη μεγέθη δεν δικαιολογούν πλέον την καθιερωμένη από καιρό κατηγοριοποίηση σε core, semi-core και peripheral», σημειώνει ο Μάικλ Λέιστερ, επικεφαλής στρατηγικής για τα επιτόκια στη Commerzbank..